3e Divisie B: Quick walst over Groene Ster heen na rust

Herfstachtig weer deze zondag op Nieuw Hanenburg bij een belangrijke wedstrijd in de onderste regionen van de Derde Divisie B tussen Quick en Groene Ster. Voorafgaand aan de wedstrijd zou de winnaar aanhaken bij de grote middenmoot. Bij de wedstrijd was het droog en konden de toeschouwers genieten van een lekkere pot voetbal. Voor de rust zagen zij geen hoogstaand voetbal, maar na de rust walste een ontketend Quick over de Limburgers heen.

Tekst & foto’s: Marcel de Kler

In de openingsfase was het vooral nog een beetje aftasten voor beide teams. Groene Ster had weliswaar afgelopen dinsdag nog in de KNVB-beker nipt van Vitesse verloren, maar van enige vermoeidheid leek geen sprake. Het eerste speldenprikje werd dan ook door de bezoekers uitgedeeld, al was de voorzet op de spits veel te scherp. Aan de andere kant was Rachid Bouyaouzan voor het eerst gevaarlijk namens de Haantjes, maar zijn schot vloog rakelings over het doel.

Na een kwartier spelen kon Groene Ster-spits Golsteijn zich een weg langs enkele verdedigers slalommen en kwam alleen op doelman Patrick Zunderdorp af. Hij had buiten Ruhairon Sambo gerekend, die van opzij de bal net op tijd kon wegtikken en hiermee de Limburgse kans onschadelijk maakte. Hierna namen de Haantjes de grip een beetje over in een wedstrijd, waarin het voor beide teams lastig leek de bal in te spelen bij een teamgenoot. Het niveau lag het eerste kwart dan ook niet echt hoog, maar daar zal de wind en het gladde veld ook debet aan zijn geweest.

Ban

De ban werd eigenlijk gebroken in het beeld van de wedstrijd. De defensie van Groene Ster werd opgejaagd en hierdoor leverde een verdediger de bal zomaar in bij Ricky van Mierlo. Hij aarzelde rand strafschopgebied niet en schoot de bal onder de uitkomende doelman Voss door voor de 1-0. Een heerlijk cadeau om te krijgen, maar het uitpakken was dus ook nog belangrijk. Het doelpunt gaf de Haagse ploeg de gewenste vleugels, al gaven de sympathieke Limburgers zich nog niet gewonnen. De Quick-defensie was duidelijk bij de les en zorgde ervoor dat alle dreigende situaties vakkundig eruit werden gehaald.

Die scherpte was ook te zien bij de tweede Haagse treffer op een minuut of vijf voor rust. Na een hoekschop van Groene Ster werd de bal door Boris van der Wiel onderschept in het eigen strafschopgebied. Hij tikte door op Rachid Bouyaouzan die op zijn beurt de op eigen helft startende Ricky van Mierlo perfect in de loop bediende. Op snelheid liet hij iedereen achter zich en kwam andermaal oog-in-oog met doelman Voss. Ook ditmaal schoof hij de bal beheerst langs de doelman en tekende zo voor de 2-0. In slechts enkele balcontacten vlogen de Haantjes zo van een hoekschop tegen tot een doelpunt.

Dreun

De Limburgers hadden hiermee een flinke dreun geïncasseerd en de knock-out lag voor de rust zelfs nog op de loer. Zeker toen Erben Lemmers na een heerlijke aanval over de flank doorkwam en de bal panklaar voorgaf op Boris van der Wiel. Hij schoot wat te gehaast en zag zijn inzet van dichtbij over het Limburgse doel vliegen. Kort hierna kwam het rustsignaal voor Groene Ster dan ook zeer gelegen en hadden beide trainers de tijd om de ploeg op scherp te houden of te zetten.

Na afloop was nog de vraag wat er in de thee had gezet bij de Haantjes, want het sprankelde na de hervatting. Wellicht dat het kwam door de veldverlichting die aangezet moest worden, maar na enkele minuten had het net weer moeten bollen. Ricky van Mierlo wist de rollen om te draaien en de bal heerlijk weg te steken op Rachid Bouyaouzan. Die was te gehaast in het afronden alleen voor de Limburgse doelman, die zijn voet tegen de inzet kon zetten. Ook had Van Mierlo zelf ook al zijn derde treffer kunnen maken, maar op voorgeven van Joshua Emegha schoot hij ook tegen de uitblinkende Groene Ster-doelman aan.

Reflex

De paar aanwezige pessimisten stipten de voetbalwetten nog maar even aan en hadden bijna het gelijk aan hun zijde gekregen. Een vrije trap van de zijkant werd door de wind gedragen, waardoor deze net niet gekopt kon worden door de Groene Ster-aanvallers. Met een venijnige stuit leek de bal binnen te vallen bij de tweede paal, maar doelman Patrick Zunderdorp kon de bal met een schitterende reflex uit zijn doel houden. Het bleek een belangrijke redding, want na een klein uur spelen was het wel raak en tekende Ricky van Mierlo voor zijn hattrick. Joshua Emegha werd over de flank op avontuur gestuurd en zette daarna enkele verdedigers in hun hemd. Hij behield het overzicht en bediende Van Mierlo op maat, die van dichtbij de 3-0 aantekende.

Het verzet van de Limburgers was hierna duidelijk gebroken. De aanvallen van de Haantjes namen toe in intensiteit en het wachten was op meer doelpunten. Eerst werden nog enkele kansen om zeep geholpen, maar een ruim kwartier voor tijd was het dan wel eindelijk raak. De ingevallen Alexander Verhagen de la Fuente werd de diepte ingestuurd, maar zag zijn inzet nog gekeerd worden door de doelman. In de rebound schoot Enzo Huntink de bal met veel beheersing binnen in de verre hoek voor de 4-0.

Hierna ging het even heel hard. Nauwelijks een minuut laten lag de bal weer in het net. Ditmaal leek de uitblinkende Joshua Emegha zich vast te lopen door het midden, maar wist zich knap vrij te draaien en de bal over de verdedigers en doelman in het doel te stiften vanaf de rand van het strafschopgebied. Een zeer fraaie treffer, waar het publiek duidelijk waardering voor had en daarmee de 5-0 op het bord kon. Niet heel veel later kon ook Rachid Bouyaouzan juichen. Hij slalomde kenmerkend langs enkele verdedigers binnen het strafschopgebied en schoot de bal tegendraads binnen voor de 6-0. In een tijdsbestek van tien minuten was het dus driemaal raak voor het Haagse Quick.

Aansluiting

In de laatste minuten wilde Quick nog wel, maar de pijp begon leeg te raken. De bezoekers tikten de bal alleen achterin nog een beetje rond en zo bleven de Limburgers voor een nog grotere score behoed. Het publiek had wel genoten van de manier waarop Groene Ster aan de kant werd geschoven. Met zeer goed voetbal en mooie treffers. Hiermee hebben de Haantjes ook weer de aansluiting bij de middenmoot gevonden op een derde van de competitie. Volgende week zal blijken of de goede vorm meegenomen kan worden, wanneer op zaterdag in Tiel tegen TEC gespeeld wordt.

 

Lees verder