Te Werve-trainer Van Oostrom Soede blij met eerste zege, maar niet met ‘eigenwijze’ spelers

Afgelopen zaterdag was een handjevol bezoekers op de Burcht in Rijswijk getuige van een ‘heel speciale’ wedstrijd in de 4e klasse D tussen Te Werve en Deltasport. De thuisploeg won met 4-2, maar na afloop had niemand het over de eerste competitie overwinning van Te Werve van dit seizoen, maar wel over het warrige optreden van scheidsrechter Ramsay van Rijn, resulterend in twee rode kaarten voor de Vlaardingse formatie en zeven gele kaarten, waarvan drie voor de thuisploeg.

Tekst: Peter Petit

Na de tweede rode kaart en met nog enkele minuten te spelen, zochten de negen overgebleven spelers van Deltasport de kleedkamer op, uit ongenoegen over het fluiten van Van Rijn. Na een korte afkoelingsperiode werd de wedstrijd toch hervat. Dat gaf het bijzondere beeld van elf spelers van Te Werve en slechts een paar overgebleven spelers van Deltasport die elkaar secondenlang de bal toeschoven zonder te lopen, zodat de wedstrijd niet officieel als gestaakt in de boeken kwam. Hoofdtrainer Huib van Oostrom Soede toonde zich na afloop van de wedstrijd opvallend mild over het gedrag van de scheidsrechter, maar was minder te spreken over zijn ‘eigenwijze’ spelers.

Warrig

Van Oostrom Soede: ,,Na zijn eerste rode kaart aan een speler van Deltasport, die al geel had, was de scheidsrechter een beetje warrig. Maar dat kwam ook omdat er best wel veel gebeurde op het veld, wat opstootjes. Het voetbal was van beide kanten gewoon slecht, wij kwamen goed voor, waren de eerste bovenliggende partij, zeker in de eerste helft, dan moet je slim voetballen. Ik heb een paar routiniers, maar die verloren ook hun hoofd, dat vind ik gewoon jammer, geef gewoon rugdekking, blijf gewoon achter, nee, dan gaan we naar voren lopen, dingen die we niet kunnen, dan wil ik gewoon niet dat er gevoetbald wordt, want de echte voetballers op het veld, mijn zoon Kaz en Gio Rijntjes, die mis ik. En dat zagen we in de tweede helft, we gaan voetballen. Dan schiet mijn keeper de bal drie keer achter elkaar de bal naar een clubgenoot, maar die jongen weet niet waar hij staat, dus daar komt een penalty uit, een gele kaart en een doelpunt. Dan denk ik bij mijzelf, jongens doe nou gewoon wat ik vraag, hou nou gewoon de lengte en zorg dat je heel hard werkt en dat je voor de tweede bal komt. Uiteindelijk is het resultaat het belangrijkste, nou dan krijg je opstootjes, dan zijn wij ook geïrriteerd en aan de ene kant begrijp ik het wel, aan de andere kant is het niet nodig. Ik loop al zo lang mee, dan gaan jongetjes die nog nooit gevoetbald hebben dingetjes doen, de bal bij zich houden, terwijl ze onder druk staan, dan krijg je een hele warrige wedstrijd.”

Constatering

,,Je staat met 2-1 voor tegen tien man en dan is er niks aan de hand”, gaat Van Oostrom Soede verder. ,,Dan willen ze gaan voetballen, terwijl wij eigenlijk een ander systeem moeten gaan spelen, een systeem dat wel punten oplevert, maar ja, dan heb je heel eigenwijze jongens, die op die manier voetbal willen beleven, hartstikke leuk dat we gewonnen hebben, maar volgende week is er weer een andere wedstrijd. En als je dan tegen die jongens zegt, ’bewaak je as, speel controle’, gaat het hier in en daar uit, komt ook door het niveau waarop wij spelen. Dat is niet om heel negatief te zijn, maar gewoon een constatering en op dit niveau krijg je dan ook te maken met een leidsman die zijn best doet, het is ook zijn hobby, maar dan is dat misschien ook wat minder. Dat moeten wij ook kunnen accepteren, daar ben je als team zelf bij, dat je ook moet nadenken, ik ga op een bepaalde manier voetballen. Ik ben blij dat we deze wedstrijd uit hebben kunnen voetballen, mijn jongens zeiden nog tegen mij dat ik tegen de scheids moest zeggen dat hij fout was. Ja, hij maakte fouten, maar hij heeft het niet geconstateerd, en als je iets niet ziet, kun je het ook niet constateren. Ik ga mijn spelers in de kleedkamer nog wel zeggen dat ze ontzettend eigenwijs zijn en een keer moeten luisteren. Ik ben helaas heel erg ervaren, dus ze moeten zelf maar kijken wat ze willen.”

Lees verder