Zwakke eerste helft breekt ADO Den Haag op, rood voor invaller Esajas

Er is een einde gekomen aan de reeks van twaalf wedstrijden waarin ADO Den Haag niet heeft verloren. Op eigen veld in het Bingoal Stadion ging Cambuur Leeuwarden er verdiend met de drie punten vandoor door een 1-2 winst. In de slotfase, na een strafschop te hebben benut, ging de thuisploeg met tien man nog volle bak, maar het lukte niet meer: 1-2.

Tekst: Ton Beije      |      Foto’s: Eric de Wit

Trainer Darije Kalezic had drie mutaties in zijn ploeg in vergelijking met de uitwedstrijd tegen Jong PSV. Nu maakten in de basis hun opwachting Joel Ideho, Daryl Werker en Lasse Vigen. Captain Kürsad Sürmeli ontbrak op het apèl. Ook Silvinho Esajas was na lang blessureleed weer van de partij en mocht op de bank beginnen.

In de eerste twintig minuten was er niet veel te beleven voor beide doelen. Cambuur Leeuwarden had het betere van het spel en de spelers van trainer Henk de Jong wisten elkaar gemakkelijk te vinden. Bart van Hintum liep al snel tegen een gele prent aan van arbiter Erwin Blank. De eerste mogelijkheid was toch voor ADO Den Haag, maar een kopbal van Henk Veerman eindigde naast het doel van Yanick van Osch. Fedde de Jong leek voor de bezoekers gevaarlijk te worden, maar zijn inzet werd op tijd geblokt. ADO Den Haag acteerde matig en moest het – wilde het gevaarlijk worden – hebben van corners of vrije trappen van Daryl van Mieghem, maar veel van zijn ballen kwamen niet aan, vaak te kort bij de eerste paal. Bij één van de hoekschoppen van Van Mieghem was er wel spektakel voor het doel van de Friezen, maar Jort van der Sande en Dhoraso Klas slaagden er niet in bij de scrimmage de bal in het vijandelijke doel te krijgen.

In de counter kwam Cambuur Leeuwarden er razendsnel uit met meerdere spelers. Nadat doelman Kilan Nikiema al omspeeld was, bracht Bart van Hintum reddeling op de lijn, waarna de bal alsnog in de veilige handen van Nikiema belandde.  Aan de andere kant sloot Henk Veerman een paar keer kappen en draaien af met een hard schot langs de grond, maar doelman Yanick van Osch reageerde attent. In plaats van op voorsprong te komen op dat moment, was Cambuur Leeuwarden doeltreffend. Fedde de Jong omspeelde doelman Nikiema en schoof de bal diagonaal binnen: 0-1.

ADO Den Haag begon de tweede helft met alle goede bedoelingen, maar het ging al snel mis. Onnodig balverlies op het middenveld bracht de bal op de linkerflank bij Cambuur Leeuwarden. Sekou Sylla bracht de bal laag in het centrum waar Roberts Uldrikis niet zonder geluk de bal in het Haagse doel liet verdwijnen voor de 0-2. Omdat de treffer in de eerste minuut van de tweede helft viel, leek er tijd genoeg om in de achtervolging te gaan. Trainer Kalezic verving Lasse Vigen in de 57e minuut voor Silvinho Esajas, die na lang blessureleed terugkeerde. Het zou maar een korte rentree zijn, want vijf minuten later mocht hij met een (gemakkelijk gegeven) rode kaart weer gaan douchen. Het leek er voor de Hagenaars niet gemakkelijker op te worden om met tien man een 0-2 achterstand weg te werken.

Met nog zeven minuten op de klok mocht Gylermo Siereveld invallen voor de hardwerkende Jort van der Sande. Hij ging in de spits spelen en kreeg al snel een strafschop mee, toen hij in de zestien van de Friezen naar de grond werd gewerkt. Henk Veerman maakte vanaf elf meter geen fout: 1-2. ADO Den Haag schakelde nog een tandje bij en bracht veelvuldig de bal hoog in de zestien bij Cambuur in de hoop, dat de bal een keer goed zou vallen. De bezoekers waren het in die fase even helemaal kwijt. Arbiter Blank trok slechts vier minuten bij ondanks de vele wissels, korte blessures en het tijdrekken van Cambuur-doelman Van Osch. Het lukte ADO Den Haag niet meer om alsnog een punt uit het vuur te slepen, het bleef bij 1-2.

Opstellingen

ADO Den Haag:

Nikiema; Koudossou, Werker, Waem, Van Hintum (46. Absalem);  Klas (83. Sellouki), Van der Sande (83.Siereveld), Vigen (57. Esajas); Van Mieghem, Veerman, Ideho (72. Komljenovic).

SC Cambuur Leeuwarden:

Van Osch; Caschili, Smand, Bergsma, Sylla; Breij, Van Kaam (73. Van Mullem), De Jong; Balk (81. Kooistra), Uldrikis, Smit.

Lees verder