KNVB wijzigt per 1 januari 2024 de term zaalvoetbal in futsal

Vanaf 1 januari 2024 wordt de term zaalvoetbal KNVB-breed in het dagelijks gebruik gewijzigd in futsal. Aan deze wijziging ligt een aantal overwegingen ten grondslag.

Zowel binnen als buiten de KNVB worden op dit moment de termen zaalvoetbal en futsal door elkaar gebruikt. Zo wordt er bij Oranje gesproken over ‘futsal’ en wordt er in de Eredivisie ‘zaalvoetbal’ aangehouden. Door de naamswijziging wordt hier één lijn in getrokken. Daarnaast is futsal de internationale naam van het zaalvoetbal en draagt de wijziging bij aan de internationale herkenning. Futsal wordt breed beschouwd als een verfijndere en een meer gestructureerde variant van zaalvoetbal.

Professionaliseren

Met de naamswijziging wil de KNVB dan ook bijdragen aan een nieuwe stap in het professionaliseren van de uitstraling van de sport. Met Oranje Futsal als nationaal uithangbord wil de voetbalbond de Eredivisie en de overige competities een professionelere uitstraling geven. Mede hierdoor openen zich nieuwe deuren op het gebied van marketing en promotie. Het idee is dat jong talent zich meer aangetrokken kan gaan voelen tot een sport die internationaal erkend is en een professionele uitstraling heeft.

Sponsoren en media

Op termijn wordt door een professioneler uitstraling verwacht meer aandacht te kunnen trekken van sponsoren en media. De naamswijziging draagt daaraan bij. Een betere sponsorpropositie en meer media-aandacht versterken elkaar. Tijdens de KNVB-voorjaarsvergadering in 2024 zullen de formele reglementswijzigingen wordt voorgelegd.

Lees verder