‘Beauty’ van Daryl van Mieghem brengt ADO Den Haag langszij bij FC Dordrecht

ADO Den Haag speelde een bedroevend zwakke eerste helft in het Bingoal Stadion tegen FC Dordrecht, dat dit seizoen verrassend sterk voor de dag komt. Niet scherp spelen kostte de ploeg van trainer Darije Kalezic een 0-2 achterstand. Alex Schalk bracht valk voor rust de hoop terug (1-2) en na de doelwisseling had Daryl van Miegem een geweldige trap in huis door de bal vanuit de middencirkel over de te ver voor zijn doel staande Luca Plogmann te plaatsen: 2-2.

Tekst: Ton Beije            |          Foto’s: Eric de Wit

ADO Den Haag kwam heel zwak uit de startblokken. FC Dordrecht was veel energieker en het leek wel of de ploeg van trainer Michele Santoni een thuisduel afwerkte in plaats van ADO Den Haag. Al na dertig seconden mochten de bezoekers een vrije trap nemen even buiten de zestien, maar dat leverde niets op. Nadat Antef Tsoungui bij een schietpoging het Haagse doel te hoog had gezocht, kwam FC Dordrecht na veertien minuten spelen toch op een 0-1 voorsprong. Nadat Ilias Sebaoui zich simpel had ontdaan van Justin Ché schoof hij de bal in de korte hoek langs Nick Marsman: 0-1.

Een slordig en niet energiek spelend ADO Den Haag had niet veel in te brengen. Dat resulteerde na dik een half uur in de tweede Dordtse treffer. Henri Koudossou peerde de bal onbesuisd weg vanaf de linksbackpositie en het speeltuig kwam in het centrum van zijn defensie bij een vrijstaande Ilias Sebaoui, die zijn inzet gestopt zag door doelman Marsman, maar in de rebound was Mathis Suray wel doeltreffend. FC Dordrecht na dik een half uur op een 0-2 voorsprong. Vlak daarna kreeg Sebaoui weer een schietkans, maar de bal vloog net over het ADO-doel.

Ook aan Dordtse zijde een foute pass door het midden van Ruben Kluivert in de voetbal van Henk Veerman, die alleen op het vijandelijke doel af kon gaan. In plaats vanaf de rand zestien uit te halen werd hij door Antef Tsoungui naar buiten gedreven en leverde het niet meer dan een hoekschop op. Vlak voor rust kwam ADO Den Haag, uit het niets, terug in de wedstrijd. Een hoekschop van Daryl van Mieghem werd door Timothy Derijck teruggekopt in het centrum, waar Henk Veerman het overzicht bewaarde en Alex Schalk in staat stelde de 1-2 aan te tekenen.

Na de doelwisseling begon ADO Den Haag energieker aan het tweede bedrijf. Trainer Kalezic haalde (wederom) Lasse Vigen uit de ploeg en bracht Jerry van Wolfgang. Binnen tien minuten had de thuisploeg waar het op zoek naar was, de gelijkmaker. Daryl van Mieghem kreeg de bal nog net op eigen helft, dribbelde de middencirkel op de helft van FC Dordrecht binnen, zag goalie Plogmann te ver voor zijn doel staan en passeerde hem met een geweldige lob: 2-2. Een ‘beauty’ van een doelpunt.

Even later had diezelfde Van Mieghem bijna de 3-2 op de schoen. Van net buiten de zestien liet hij uit een vrije trap de bal met veel effect vertrekken. Het leverde net geen treffer op, de bal ging via de buitenkant van de paal naast. ADO Den Haag ging voor de winst, maar Alex Schalk en Henk Veerman vonden doelman Luca Plogmann op hun weg met twee knappe reddingen. Aan de andere kant moest ADO Den Haag attent blijven. Matteo Waem passte de bal totaal onnodig door het midden recht in de voeten van Dylan Mbayo, maar Derijck kon met een hoekschop nog net redding brengen. Ook René Kriwak was nog dicht bij de winnende treffer, maar vond Nick Marsman – die niet altijd even gelukkig was bij zijn spelhervattingen – op zijn weg.

De matig leidende scheidsrechter Robin Hensgens trok slechts drie minuten bij (ondanks de vele wissels), maar gescoord werd er niet meer. Beide teams deden met het gelijke spel geen goede zaken met het oog op plek twee, die recht geeft op directe promotie. Roda JC kwam niet in actie, maar FC Groningen mazzelde door in de extra tijd de volle buit te pakken bij Jong PSV (2-3). De Graafschap liet het ook liggen en verloor thuis van Jong Ajax.

Vrijdag speelt ADO Den Haag de lastige uitwedstrijd tegen Telstar, dat goed presteert na de trainerswissel.

Opstellingen

Opstelling ADO Den Haag:
Marsman; Ché, Derijck, Waem (82. Sellouki), Koudossou (87. Absalem); Surmeli (75. Esajas), Vlak, Vigen (46. Van Wolfgang); Van Mieghem, Veerman, Schalk.

FC Dordrecht:
Plogmann; Bronkhorst (46. Seydoux), Tsoungui, Kluivert, Hilton; Receveur, Suray, ’t Zand (67. Shein); Mbayo (66. Osundina), Kriwak, Sebaoui.

Lees verder