ADO Den Haag pakt drie zwaarbevochten punten tegen FC Eindhoven

ADO Den Haag was in het Bingoal Stadion gastheer voor FC Eindhoven. De ploeg uit Eindhoven, die vorig seizoen door de Hagenaars werd uitgeschakeld in de play-offs. Stond voor aanvang op een keurige derde plaats. De Eindhovenaren waren na tien speelrondes nog ongeslagen. Voor ADO Den Haag was de druk om te winnen weer toegenomen.

Tekst: Marlon Taal            |      Foto’s: Eric de Wit

De thuisploeg begon de wedstrijd met vier wijzigingen in de basis in vergelijking met het duel van vorige week tegen Jong PSV. Met onder meer basisplaatsen voor Amar Catic, Gylermo Siereveld en Quillem Rodriquez. Pas na dertien minuten kwam de eerste dreiging van de Eindhovenaren. Evan Rottier, oud-speler van ADO Den Haag, was namens zijn nieuwe ploeg dicht bij de openingstreffer.

Het voetbal speelde zich in de eerste helft voornamelijk af op de helft van de gastheren. De mannen van Kuijt kwamen er af en toe wel uit, maar wisten niet veel te creëren op de helft van FC Eindhoven. Halverwege de eerste 45 minuten kwam Mario Bilate tot een schot, maar zijn inzet ging rakelings over. Na weinig echt voetbal te hebben laten zien voor rust, gingen beide ploegen met een 0-0 stand aan de thee.

ADO begon de tweede helft sterk. Er kwam meer dreiging van Haagse kant. Amir Absalem, die een goede wedstrijd speelde, kwam met de eerste grote kans. De ploeg van Dirk Kuijt kwam meer aan voetballen toe. De trainer besloot vroeg in de tweede helft (na bijna een uur) een wissel in te zetten. Ricardo Kishna werd luid toegejuicht toen hij in de 57e minuut mocht invallen voor middenvelder Max de Waal. Vanaf dat moment gaf dat ADO veel energie. Verheydt onderschepte de bal mooi op de helft van de tegenstander en kon daarmee Amar Catic wegsturen. De rechterspits werd veel gezocht deze wedstrijd en dat leidde tot gevaarlijke voorzetten in de zestien van de Eindhovenaren. Een aangesneden hoekschop van Kishna kwam bij de meegekomen verdediger Tyrese Asante, maar zijn kopbal ging via een verdediger over het Brabantse doel.

Mario Bilate werd ook vaak gezocht en met zijn voorzet vanaf de linkerflank in de zestigste minuut werd Thomas Verheydt gevonden en die kwam goed voor zijn man en kopte de bal langs doelman Nigel Bertrams binnen en bracht ADO Den Haag daarmee op een 1-0 voorsprong. Tijdens het vieren van de treffer ging verdediger Gylermo Siereveld met een blessure van het veld af. Finn van Breemen, die vorige week mocht beginnen in de basis, kwam erin als zijn vervanger. Vlak voor het Haags Kwartiertje was Verheydt dicht bij zijn tweede doelpunt, maar vond het net niet. De bezoekende ploeg van trainer Rob Penders mocht in de slotfase van de wedstrijd nog een paar keer dichtbij komen in de zestien van ADO Den Haag. Tyrese Asante gleed uit en daardoor kwam Evan Rottier in de perfecte positie om de gelijkmaker binnen te schieten. Eén op één met doelman Hugo Wentges slaagde hij er niet in en inzet verdween over en naast het Haagse doel.

Het was de laatste (ook extra) minuten nagelbijten voor de supporters van ADO Den Haag. FC Eindhoven deed er alles aan om alsnog een punt te forceren. Maar ADO Den Haag eindigde het duel met een clean sheet en dat betekende dat de drie zwaarbevochten punten binnen waren: 1-0.