Daryl Janmaat: ,,Als ik straks fitter ben, kan het alleen maar beter gaan”

De verloren zoon is terug. Dat was het gevoel dat je kreeg bij het bericht dat Daryl Janmaat (foto) bij ADO Den Haag had getekend. Op 17 september 2007 zat Janmaat voor het eerst op de bank bij ADO Den Haag in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. Net geen maand later, op 5 oktober mocht hij zijn debuut maken tegen FC Zwolle toen Victoria na zeven minuten geblesseerd uitviel.

Tekst: Glenn Duijzer        |      Foto: Orange Pictures

De wedstrijd daarop was TOP Oss uit en Janmaat mocht van trainer Wiljan Vloet in de basis starten. Na 28 minuten beloonde hij de club en zichzelf met de 0-1. Opvallend aan de opstelling en de bank is dat er op één na, niemand meer bij de Haagse club is betrokken. Niemand anders dan Robert Zwinkels maakte dat seizoen ook deel uit van de Haagse selectie.

Na afloop van de afgelopen zaterdag gewonnen uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk sprak Haaglanden Voetbal met de teruggekeerde verdediger Daryl Janmaat, die ook gelijk de aanvoerdersband mocht dragen.

Na bijna een jaar was je eindelijk weer een wedstrijd in actie en deze heb je ook nog winnend afgesloten. Ik neem aan dat je met een goed gevoel van het veld stapte.

,,Het is een lekker gevoel om met drie punten in je eerste wedstrijd van het veld te stappen. Iedereen was opgelucht dat we eindelijk weer eens drie punten hebben gepakt. De laatste keer was tegen VVV Venlo uit. Nieuwe jaar, eerste wedstrijd winnen, beter kunnen we niet beginnen. Maar woensdag moeten we er wel weer staan. We kunnen en mogen niet te lang nagenieten van deze overwinning. Maar daar is iedereen zich wel van bewust.”

Ik denk dat de Haagse aanhang met verbijstering naar de wedstrijd op TV heeft gekeken. De ploeg straalde vertrouwen uit en speelde regelmatig op de helft van de tegenstander.

,,In de eerste helft was dat vooral. Na rust werd dat minder. We hielden RKC voor de rust goed onder druk. We speelden met de druk naar voren en kwamen daardoor veel op hun helft. Tel daarbij dat we ook genoeg kansen met de corners kregen. Na rust ging dat niet goed. Daar moeten we aan gaan werken.”

Heb je een verklaring voor de terugval na rust?

,,RKC ging iets hoger druk zetten, waardoor wij te ver terug zakten. Dat was niet nodig, want dat ging voor rust juist goed.”

Je houdt RKC natuurlijk ook in de wedstrijd door die bevrijdende tweede treffer niet te scoren.

,,Dat is zeker zo. Als je terugkijkt zul je zien dat we daar meer dan genoeg kansen voor hebben gekregen. Hadden we die tweede treffer gescoord, dan was die druk na rust en vooral aan het einde van de wedstrijd niet geweest.”

Als je nu naar de wedstrijd terugkijkt. Wat vond je dan van je eigen prestatie na een jaar blessureleed?

,,Ik denk dat ik redelijk sterk in de duels stond. Het was voor mij wel even wennen dat ik centraal achterin moest spelen. Als ik straks helemaal fit ben, kan het alleen maar beter gaan.”

Beviel het wel om nu centraal achterin te spelen?

,,Misschien wel, ik denk dat ik daar nu het meeste van waarde kan zijn, ook in de coaching. Ik vond Van Ewijk een heel goede wedstrijd spelen. Dat is een speler met veel potentie en ook waarde voor de club. Dus ik denk dat dit voorlopig voor mij en het team wel de juiste positie is.”

ADO Den Haag beschikt over veel jonge spelers, zoals Van Ewijk maar ook een Pinas. Is jouw inbreng en coaching dan niet belangrijker op een positie van centrale verdediger dan back?

,,Misschien wel, het zijn allemaal jonge jongens. Sommige spelers hebben dat iets meer nodig dan anderen. Maar ik denk dat in elke ploeg ervaring wel belangrijk is. Zeker als nu zoals ADO Den Haag tegen degradatie speelt.”