ADO Den Haag krijgt op valreep nog fikse boete van KNVB

Betaaldvoetbalorganisaties (bvo’s) zijn in beginsel tuchtrechtelijk aansprakelijk voor wanordelijkheden die door hun aanhang worden gepleegd in en rondom stadions. Te denken valt daarbij aan vernielingen, kwetsende en racistische spreekkoren, het gooien van voorwerpen en het afsteken en gooien van vuurwerk.

Alleen als een bvo kan aantonen dat zij voor, tijdens en na een wedstrijd alle noodzakelijke maatregelen heeft getroffen om wanordelijkheden te voorkomen, tegen te gaan of schuldigen te identificeren, vervalt die aansprakelijkheid.

Wanordelijkheden

ADO Den Haag heeft alsnog een geldboete gekregen van € 4.000,-. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van ADO Den Haag bij de wedstrijd FC Emmen – ADO Den Haag, gespeeld op 6 mei, namelijk het gooien van bekers met vloeistof richting het naastgelegen vak, het aanrichten van vernielingen in en om het vak na de wedstrijd, een poging om de scheiding tussen uitvak en aangrenzend vak open te breken, en poging(en) tot uitbraak uit de bussluis.

FC Emmen

Ook FC Emmen ontkwam niet aan een boete naar aanleiding van dezelfde wedstrijd. FC Emmen kreeg een geldboete van € 3.750,-, waarvan € 1.875,- voorwaardelijk,  met een proeftijd van twee jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van FC Emmen (namelijk het afsteken van vuurwerk) bij de eerdergenoemde wedstrijd FC Emmen – ADO Den Haag.

Dan moet nog afgewacht worden, wat de problemen rond de laatste wedstrijd in de nacompetitie tegen Excelsior Rotterdam mogelijk gaan opleveren. De onderzoeken zijn nog volop gaande.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder