ADO Den Haag brengt te weinig en verliest terecht van Fortuna Sittard

|||

Als je in de onderste regionen bivakkeert en het degradatiespook vlakbij is, zal je als ploeg de juiste instelling en mentaliteit moeten tonen. Vechten voor elke bal en juist die beleving, dat besef ontbreekt bij de ploeg van Ruud Brood. Ook in Limburg gaf zijn ploeg niet thuis, al hadden de fans bij vertrek uit Den Haag de ploeg nog alle succes toegewenst.

Tekst: Ton Beije            |     Foto’s: Orange Pictures

Fortuna Sittard maakte het zich eigenlijk zelf onnodig lastig door voor rust niet verder afstand te nemen. Pas laat in de tweede helft was het invaller Ricardo Kishna die het eerste schot op doel loste. ADO Den Haag bevindt zich na dit duel – met een 2-0 nederlaag – nog steeds in drijfzand. Spelers van wie je meer mag verwachten – Youness Mokhtar, Marko Vejinovic en John Goossens – lieten het volledig afweten en ook verdedigend zag het er regelmatig niet echt professioneel uit. ADO Den Haag zal komende woensdag uit tegen Willem II en volgend weekend thuis tegen RKC Waalwijk beter moeten presteren dan het in Limburg deed om nog uitzicht te houden op behoud van het eredivisieschap, ook al liet Brood vrijdag tijdens de persconferentie weten, dat er na volgend weekend nog meer duels volgen.

Bij het duel tegen Fortuna Sittard had Brood direct een basisplaats ingeruimd voor Nasser El Khayati. Ook Marko Vejinovic en Juan Familia-Castillo keerden terug in de ploeg in vergelijking met de basisformatie tegen PSV. Tomislav Gomelt en Jamal Amofa moesten daarvoor hun plek afstaan en Shaquille Pinas behoorde niet tot de wedstrijdselectie.

Kopbal

In de aanvangsfase was er niet van veel krachtsverschil sprake. Michel Kramer was – op aangeven van El Khayati – met een kopbal dicht bij een treffer, maar zijn inzet ging naast en bovendien stond hij buitenspel. Naarmate het duel vorderde trok Fortuna Sittard het initiatief naar zich toe. Na bijna een half uur spelen namen de gastheren – niet zonder mazzel – de leiding. Een inzet van Lisandro Semedo werd licht getoucheerd door Boy Kemper, waardoor doelman Martin Fraisl volkomen kansloos was: 1-0. De thuisploeg kreeg meer mogelijkheden om de voorsprong uit te bouwen, maar kwamen niet verder dan een – terecht – door arbiter Bas Nijhuis afgekeurde treffer wegens buitenspel. ADO Den Haag kon er heel weinig tegenoverstellen en was content met het halen van de rust met die magere 1-0 stand.

Na de pauze hoopte ADO Den Haag alsnog langszij te kunnen komen, maar de ploeg van Brood bracht te weinig om succesvol te kunnen zijn of het doelman Yanick van Osch echt moeilijk te maken. Trainer Brood haalde Mokhtar en Vejinovic naar de kant en bracht voor hen Jonas Arweiler en Tomislav Gomelt in de ploeg. Even later mochten ook Ricardo Kishna (voor El Khayati) en Vicente Besuijen (voor Bobby Adekanye) binnen de lijnen verschijnen. Ricardo Kishna schoot na zijn invalbeurt de eerste bal van ADO Den Haag in dat duel op doel, maar het speeltuig vloog net over het Limburgse doel.

Met nog elf officiële minuten op de klok (er kwamen later nog vier extra minuten bij) was het duel eigenlijk voorbij voor ADO Den Haag. Doelman Martin Fraisl had nog een goede redding in huis, maar in de rebound was Sebastian Polter succesvol: 2-0. En dus konden de mannen van Brood na een teleurstellende wedstrijd met lege handen het veld verlaten in Sittard.

Na het duel liet Ruud Brood weten, dat zijn spelers in de duels te simpel werden afgetroefd en dat het beter moet. Hij bedoelde waarschijnlijk te zeggen: Veel beter! En dat in de wetenschap dat woensdag Willem II in Tilburg klaar staat om iets goed te maken van de blamerende nederlaag (0-6) afgelopen vrijdag thuis tegen FC Utrecht. FC Emmen won zaterdag wel thuis van PEC Zwolle en staat nog maar op vier punten als er woensdag geen winst wordt behaald door ADO Den Haag. Met alle binnengehaalde geroutineerde spelers is het woensdag écht ‘de wedstrijd van de waarheid’.

Opstellingen

Fortuna Sittard:

Van Osch (83. Koselev), Angha, Janssen, Semedo (74. Hansson), Flemming, Polter (88. George), Seuntjens, Tekie (88. Van der Buijs), Rienstra, Tirpan (88. Rota), Cox.

ADO Den Haag:

Fraisl; Van Ewijk, Del Fabro, Kemper, Familia-Castillo; El Khayati (72. Kishna), Vejinovic (66. Gomelt), Goossens (83. Ould-Chikh); Adekanye (72. Besuijen), Kramer, Mokhtar (66. Arweiler).

© Haaglanden Voetbal

Lees verder