Gerard van Ruitenburg (ADO O21): ,,Wij faciliteren A-selectie bij blessures en schorsingen”

Gerard van Ruitenburg (foto) is momenteel de trainer/coach van het Onder 21-team van ADO Den Haag na het vertrek van Virgilio Teixeira naar FC Dordrecht. Van Ruitenburg zag zaterdag zijn team in een oefenduel nipt onnodig met 1-2 verliezen van Excelsior Rotterdam O21.

Tekst: Glenn Duijzer

Na afloop van die oefenpartij sprak Haaglanden Voetbal met Van Ruitenburg.

Je kunt wel spreken van een nuttige oefenwedstrijd.

,,Absoluut, ik ben blij dat we alle spelers weer 45 minuten hebben kunnen laten spelen. We hadden drie spelers vanuit de selectie erbij, die speelminuten moesten maken. Michael Mulder, Boban Lazic en Silvinho Esajas. Verder hadden we ook nog twee spelers uit de O18 erbij.”

Er was wel duidelijk een verschil te zien tussen de basiself en de overige spelers.

,,Dat wisten we ook en dat is ook helemaal niet erg. De bedoeling was om alle spelers speelminuten te geven. Als we straks verder zijn in het seizoen en we staan aan de vooravond van de competitie, dan zullen de keuzes moeten worden gemaakt.”

Je miste tegen Excelsior nog een aantal spelers, die zullen zondag bij de selectie van het eerste zitten.

,,Ik weet het niet zeker, maar volgens mij zitten Tyrese Asante en Sacha Komljenovic bij de selectie van het eerste. Ik weet niet of ze daadwerkelijk in actie komen, maar het is al goed dat ze bij de selectie zitten. Ik denk dat ze dit ook verdiend hebben op basis van hun inzet tijdens de trainingen. Ze hebben natuurlijk ook tegen Feyenoord gespeeld en het daar goed gedaan en hun inzet tijdens de wedstijden van Onder 21 was ook premie. Dit is voor deze jongens de eerste stap, die ze moeten zetten om misschien wel vast aan te sluiten bij het eerste.”

Ik weet dat je winnen belangrijk vindt, ook in oefenwedstrijden, maar hoeveel waarde hecht je aan deze wedstrijd?

,,Je zegt het goed, maar ik vind dat je minimaal de wil moet hebben om te winnen en dat vond ik in het laatste half uur iets minder. We hebben daarentegen ook een zware trainingsweek achter de rug.”

Eind augustus sluit de transfermarkt. Tot die tijd kun je niet echt werken met een vaste groep, die de basis van ADO Den Haag O21 moet gaan vormen.

,,Dat vind ik niet erg. Dat zijn gewoon zaken waarmee je als trainer van een Onder 21-team rekening moet houden. Je moet flexibel zijn met de beschikbare groep. Wij faciliteren de selectie van ADO Den Haag bij blessures en schorsingen. Dat is onze hoofdtaak eigenlijk.”

Je hebt nog een druk oefenschema tot de competitie begint met onder andere Excelsior Maassluis, HBS en de Onder 21-teams van NAC Breda en Willem II. Waar speel je liever tegen?

,,Het maakt mij niet uit. We spelen dinsdag tegen Excelsior Maassluis. Dat is weer een team waartegen we meer kunnen voetballen. Excelsior Maassluis speelt al jaren leuk mee in het amateurvoetbal. Het is wel leuker om tegen een ploeg te spelen die in de Divisie uitkomt.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder