ADO Den Haag pakt op valreep alsnog volle buit

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||

ADO Den Haag speelde na de galavoorstelling van vorige week bij VVV Venlo nu voor eigen publiek geen geweldige wedstrijd. Na de 1-0 bij rust kwam hekkensluiter Helmond Sport in blessuretijd verdiend langszij. ADO Den Haag toonde echter veerkracht en pakte alsnog de winst: 2-1.

Tekst: Ton Beije       |       Foto’s: Aad van der Knaap

Trainer Giovanni Franken stuurde, zoals verwacht, dezelfde elf het veld in als tegen VVV Venlo. Nieuwkomer Felipe Pires zat op de bank, evenals de na een uitsluiting weer teruggekeerde Jamal Amofa. Ook Nigel Owusu van het Onder 21-team nam op de bank plaats.

In verband met het 20-jarig bestaan van FanSupport, de supportersgroep, was er voorafgaand aan de wedstrijd vuurwerk en een prachtig groot spandoek. Dat beloofde wat in de wedstrijd tegen de nummer laatst van de Keuken Kampioen Divisie. Het publiek kwam echter bedrogen uit. De bezoekers waren na drie minuten spelen al dicht bij de openingstreffer, maar Dylan Seys zag zijn schot na een knappe actie net naast en over het Haagse doel verdwijnen.

In het eerste half uur verder weinig spectaculaire momenten voor de doelen. Bij ADO Den Haag viel op, dat er veelvuldig onnodig balverlies was. Wegspringende ballen en slechte passing. Na bijna een half uur op de klok leek ADO Den Haag dan toch de score te gaan openen. Een knappe één-twee combinatie in het centrum van de Helmond Sport defensie tussen Daryl Janmaat en Thomas Verheydt bracht Janmaat oog-in-oog met doelman Mike Havekotte. De oud-goalie van ADO Den Haag had een goede redding in petto en hield zo de nul vast voor de Brabanders.

Het bleek voor Helmond Sport uitstel van executie, want vier minuten later kwam de 1-0 toch op het scorebord. Op rechts hield Xander Severina de bal goed vast tot de opkomende Tyrese Asante op snelheid langskwam. Asante kreeg de bal op maat mee en liet een voorzet lost die bij de tweede paal door de inkomende Ricardo Kishna met het hoofd werd afgerond: 1-0.

Bijna trok Helmond Sport via Dylan Seys de score weer in evenwicht, maar zijn knappe schot ging net naast het Haagse doel. Vlak voor rust zag Tyrese Asante een volley knap onder de lat vandaan gehaald ten koste van een hoekschop door Mike Havekotte. Met die nipte 1-0 voorsprong voor de thuisploeg gingen beide teams aan de thee.

In de pauze kregen de spelers van trainer Franken de opdracht mee om het karwei af te maken. In plaats daarvan was het na vier minuten in het tweede bedrijf bijna 1-1. ADO Den Haag leed dom balverlies op de helft van Helmond Sport, dat snel counterde, maar de diagonale trap van Seys via de paal terug zag stuiten in het veld. Een waarschuwing voor ADO Den Haag, dat in de tweede helft niet echt een vuist kon maken en geen grote kansen wist te creëren. Langzaam kroop Helmond Sport af en toe richting het Haagse doel en op de tribune bekroop bij het Haagse publiek de angst dat het wel eens mis zou kunnen gaan, net als eerder dit seizoen tegen FC Volendam thuis.

In blessuretijd wist Helmond Sport toch het gaatje te vinden in de Haagse defensie, want Dylan Seys schoot de bal uit een vrije trap langs doelman Hugo Wentges: 1-1. Trainer Franken sloeg de handen al voor de ogen. Maar zijn team toonde veerkracht. In de laatste minuten werd druk gezet op het Brabantse doel (wat de periode daarvoor niet gebeurde) en dat resulteerde in de laatste minuut van de blessuretijd in een uitstekende – voetballende – aanval, die door wie anders dan Thomas Verheydt met een schot langs de grond in de hoek werd afgerond: 2-1. Alsnog drie punten voor ADO Den Haag.