ADO Den Haag wint van SK Beveren met debuterende Joël Zwarts

|||||||||||||||||||||||||||||||

Op het terrein van TEC in Tiel oefende ADO Den Haag vrijdagavond tegen het Belgische SK Beveren. Het werd 2-1 voor de groengelen. De formatie van de jarige Dirk Kuyt trad grotendeels met A-spelers aan. Boy Kemper, Tyrese Asante en Gregor Breinburg zaten niet bij de selectie. Joël Zwarts maakte, na een uur spelen, zijn officieuze debuut voor de club.

Tekst: Thomas Hofman                    |      Foto’s: Aad van der Knaap

Thomas Verheydt mocht aftrappen namens ADO Den Haag. In de derde minuut claimde Beveren al een penalty, maar de scheidsrechter wuifde het weg. In de vijfde minuut kreeg de Belgische ploeg de eerste corner van de wedstrijd. De bal bleef hangen en ging via de kluts over de achterlijn. De tweede corner werd weggekopt door Verheydt. Twee minuten later mocht ADO Den Haag een corner nemen. Max de Waal nam de bal kort, maar er kwam geen gevaar uit.

Na tien minuten gaf Xander Severina een prima voorzet op Thomas Verheydt, maar hij kreeg zijn hoofd niet lekker achter de bal en kopte zwak in de handen van keeper Brondeel, die in het verleden voor NAC en FC Twente uitkwam. ADO Den Haag had in de openingsfase het balbezit, maar tot echte dreiging kwam het niet. Wel ging Daryl Werker plotseling zitten, hij voelde aan de linkerknie, maar kon verder spelen.

In de twintigste minuut moest Hugo Wentges voor het eerst redding brengen. De inzet kwam van Kevin Hoggas. Vijf minuten later kreeg de doelman weer een tegenstander voor zijn neus, maar hij kon wederom redden. Na een klein half uur kreeg Beveren weer een corner, die werd weggewerkt door Verheydt. Daarna leek de Belgische ploeg wat meer grip op de wedstrijd te krijgen en lokte het een vrije trap uit. De bal kwam op het hoofd van Vukotic, die zijn inzet over Wentges heen zag gaan: 0-1.

Vijf minuten later was het Hoggas met een mooie actie, maar zijn inzet kon worden gevangen door Wentges. Zes minuten voor rust mocht Max de Waal aanleggen voor een vrije trap. De bal bereikte Thomas Verheydt, maar hij kon de bal wederom niet goed inkoppen, de bal rolde over de achterlijn. Vlak voor rust moest nieuwkomer Carlson ingrijpen op een Belgische voorzet. De corner die hieruit voortkwam werd door de Haagse defensie weggewerkt.

Vijf minuten na de pauze kreeg Xander Severina ruimte en haalde plotseling overtuigend uit. Het afstandsschot vloog in de korte hoek: 1-1. Vijf minuten na die gelijkmaker kwam Maderner vrij voor het Haagse doel. Doelman Hugo Wentges kwam goed uit en bracht redding. Na een klein uurtje maakte Rodriquez een goede actie waarna hij Verheydt in stelling bracht. De spits schoot echter niet goed in en de rebound was niet aan Max de Waal besteed. ADO Den Haag-huurling Michael Mulder mocht na een uur zijn debuut maken voor Beveren. Bij de ploeg van trainer Dirk Kuijt verliet doelpuntenmaker Severina het veld voor een andere debutant: Joël Zwarts.

Vlak na de wissel kwam er een kans voor ADO Den Haag uit een corner van De Waal. Carlson raakte de bal, maar zijn inzet ging net naast. In de 66e minuut kwam de eerste actie van debutant Zwarts. Hij gaf een scherpe bal richting Verheydt, die er net niet aan kon komen. Twintig minuten voor tijd wisselde Dirk Kuijt veelvuldig. Onder anderen Finn Dicke, Nick Broekhuizen en Van Mil kregen een kans van de oefenmeester. Zwarts gaf na een goede bal van achteruit de beslissende assist op Amar Catic, die simpel binnen kon schuiven, met nog tien minuten op de klok in Tiel: 2-1.

In de slotfase gebeurde er niets noemenswaardigs meer. ADO Den Haag won dus van de Belgische tweedeklasser Beveren met debutant Joël Zwarts die een belangrijk aandeel had met zijn assist. ,,Ik ben tevreden met mijn debuut. Een assist is altijd lekker.” Wel gaf Zwarts aan meer minuten te willen maken (vandaag maakte hij er dertig). ,,Ik heb in Duitsland een goede voorbereiding gedraaid. Tactisch is het nu weer even wennen en aanpassen, maar ik denk dat ik wel klaar ben voor negentig minuten.” Met dat wennen doelt Zwarts vooral op zijn positie. ,,Vandaag speelde ik linksbuiten, maar de afgelopen jaren speelde ik in de spits dus dat is weer even wennen. Als ik moet kiezen ga ik wel voor de spitspositie, want ik maak graag goals.” Over zijn nieuwe trainer zei Zwarts: ,,Ik ken Dirk natuurlijk al van mijn Feyenoord-periode. Ik kan open en eerlijk met hem praten, dat is wel belangrijk voor mij.”

Opstellingen

ADO Den Haag:

Wentges; Rodríguez, Werker, Carlson, Owusu (72. Siereveld); Wehrmann, Klas (72. Dicke), Esajas (46. Komljenovic); Severina (62. Zwarts), Verheydt (72. Broekhuizen), De Waal (72. Catic).

SK Beveren:

Brondeel; Mertens, Tshimanga, Hoggas, Wuytens; Maderner, Ribeiro (52. Mulder), Corryn; Vukotic, Fall, Verstraete (52. Barry).

ADO zou oorspronkelijk 29 juli aantreden tegen FC Volendam, maar die wedstrijd gaat niet door. De ploeg van Jonk geeft de voorkeur aan het Griekse Panathinaikos als oefentegenstander. Of en tegen wie ADO Den Haag haar laatste oefenduel speelt is nog niet bekend.