Bekervoetbal: ADO Den Haag O21 vanaf elfmeter door

Voor het team van trainer Giovanni Franken stond de eerste officiële wedstrijd op het programma met het Onder 21-team. Voor de KNVB Beker Onder 21 was FC Eindhoven te gast in het Haagse Zuiderpark.

Tekst: Glenn Duijzer

Dat de wedstrijd geen gemakkelijke opgave was voor ADO Den Haag O21 ondanks het verschil van drie divisies, bleek gaandeweg de wedstrijd wel. FC Eindhoven O21 speelde met een solide vijfmans verdediging en was vooral op het fysieke vlak de sterkere ploeg. Verdediger Sam Oonincx traint momenteel met de selectie van Rob Penders mee. Joy van Casand en Miano van den Bos behoorden aan het eind van vorig seizoen tot de selectie van het eerste team van FC Eindhoven.

Jonger team

ADO Den Haag O21 stelde daar een jonger team tegenover met als gelouterde spelers Nick Broekhuizen, Marius van Mil en doelman Killian Nikiema. De eerste kans van de wedstijd was voor de bezoekers, nadat Joep van den Berk oog in oog met de Haagse doelman kwam te staan. Nikiema wist de bal tot corner te tikken.

Na een kwartiertje was daar de eerste kans voor ADO Den Haag O21 en het was een mooie voorzet van de rechterkant van Aiman Achmelal, die bij de tweede paal goed werd ingekopt door Marius van Mil (foto). De Haagse aanvaller toornde hoog boven iedereen uit en bracht de score op 1-0.

Krachtsinspanning

Het bleek een wedstrijd te worden met kansen over en weer. Een vrije trap van FC Eindhoven O21-verdediger Bart de Laat werd door Nikiema met een uiterste krachtsinspanning uit de kruising getikt. Aan de andere kant was er een voorzet van links van Sofyan El Hannoudi, die door verdediger Emre Ates net werd naast gekopt.

Voor rust zouden beide ploegen nog één kans krijgen. De eerste was voor ADO Den Haag O21 waarbij Aimane El Karicha de bal tussen een aantal verdedigers door frommelde, waarna zijn inzet net iets te zacht was om doelman Nino Fancito te verschalken. In de laatste minuut van de eerste helft was het een doorgeschoten voorzet van de linkerkant van FC Eindhoven, die voor de voeten van Oonincx eindigde. De verdediger nam de bal direct op zijn schoen en doelman Nikiema wist vooralsnog zijn doel schoon te houden.

Blessure

Na veertig minuten werd de geblesseerde Van Mil vervangen door Hendriks. Helaas was het dezelfde knie waarom de jonge aanvaller eerder langdurig afwezig was. Nick Broekhuizen ontving in de eerste helft nog een gele kaart.

Na rust werd de wedstrijd wat rommeliger en wisten de bezoekers iets vaker op de Haagse helft te komen. Dat resulteerde al binnen vijf minuten in een gelijkmaker. De voorzet van rechts door Oonincx werd door een wel heel vrijstaande Van den Berk ingekopt: 1-1. Enkele minuten later had al 1-2 kunnen staan doordat Garvin Gachangi de bal netjes over de Haagse doelman plaatste. Gelukkig voor alles wat geelgroen was, bracht de lat redding. In het laatste kwartiertje was het een alles-of-niets wedstrijd waarin Lloyd Boomaars (FC Eindhoven) en Calvin Gustina (ADO) een gele kaart ontvingen van de overigens goed fluitende arbiter.

Lat

Even leek het erop dat ADO Den Haag O21 de wedstrijd alsnog zou winnen, maar in de laatste minuut plaatste El Karicha de bal op de lat. De wedstrijd bleef daardoor op 1-1 steken en moesten er direct strafschoppen worden genomen. FC Eindhoven miste de eerste strafschop, maar helaas werd er aan Haagse zijde ook een strafschop gemist. Na ieder vijf strafschoppen was de stand 4-4. Kaj van Houwelingen bracht de stand op 5-4, waarna de Haagse doelman de inzet van Alex Smeins stopte.

ADO Den Haag is door naar de volgende ronde, die waarschijnlijk pas na de jaarwisseling wordt gespeeld.

Strafschoppen: Haas 1-0, Achenteh over, El Karicha 2-0, Gachangi 2-1, Demir 3-1, De Laat 3-2, Hendriks over, Van Casand 3-3, Nikiema 4-3, Dalli 4-4, Van Houwelingen 5-4, Smeins gestopt.