Rode kaart nekt ADO Den Haag op weg naar Eredivisie

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

ADO Den Haag leek op weg naar een plaats in de Eredivisie volgend seizoen. Na een 2-0 voorsprong op Excelsior bij rust en een derde treffer vlak na de doelwisseling leek er niets meer mis te kunnen gaan. Het werd echter een bizar slot in het Cars Jeans Stadion, waar de ploeg van trainer Giovanni Franken uiteindelijk de promotie miste na een 4-4 eindstand na verlenging en na strafschoppen.

Tekst: Ton Beije             |       Foto’s: Eric de Wit

Training Franken kon voor de return in de finale van de play-offs weer een beroep doen op Ricardo Kishna, die – zo lijkt het ernaar uit te zien – aan zijn laatste duel voor ADO Den Haag begon. Hij nam de plek in van Guillem Rodrigez, die afgelopen dinsdag nog in de basis stond.

In een kolkend Cars Jeans Stadion moest het een climax worden voor de Haagse ploeg na een even bizar seizoen. ADO Den Haag begon sterk aan de wedstrijd en was – in tegenstelling tot de uitwedstrijd – de bovenliggende partij. De score werd al bijna snel geopend, maar Thomas Verheydt zag een inzet smoren in de Rotterdamse defensie en een tweede inzet werd een prooi voor doelman Stijn van Gassel, waarna in de rebound Ricardo Kishna ook niet succesvol was.

In de volgende fase bleef ADO Den Haag de bovenliggende partij en bestookte het Excelsior-doel. Een vrije trap van Sem Steijn werd uit het doel gebokst door Van Gassel, en inzet van Kishna werd gekraakt en een schot van Felipe Pires werd weer door de Rotterdamse sluitpost uit de benedenhoek gehaald.

Excelsior was nog nauwelijks voor het Haagse doel verschenen, maar kreeg – na tussenkomst van de VAR – wel ineens – wegens hands van Jamal Amofa – terecht een strafschop toegewezen van scheidsrechter Danny Makkelie. Thijs Dallinga, topscorer van de Keuken Kampioen Divisie van dit seizoen, vond echter de prima reagerende doelman Hugo Wentges op zijn pad. In de rebound mikte Dallinga naast. Vervelend incident was, dat er naar de assistent-scheidsrechter werd gegooid vanaf de tribune, waarop Makkelie besloot het duel tijdelijk te staken. Doelman Wentges redde nog knap op een kopbal van heel dichtbij.

In het laatste kwartier van de eerste helft – na de hervatting – sloeg ADO Den Haag toch nog twee keer toe. Eerst bracht Boy Kemper de bal vanaf links op maat voor op het hoofd van Thomas Verheydt, die fraai de 1-0 binnenkopte. In de extra tijd werd het zelfs 2-0. Pires draaide handig naar binnen en schoot met rechts de bal langs doelman Van Gassel. En met die heerlijke tussenstand konden beide ploegen aan de thee.

Na rust werd een stormloop verwacht van Excelsior, maar binnen twee minuten leek ADO Den Haag op rozen te zitten, toen Sem Steijn na een sluwe steekpass van Ricardo Kishna zijn ploeg op een 3-0 voorsprong zette. ADO Den haag leek met deze treffer de wedstrijd in het slot te gooien. Excelsior wilde zich echter niet zomaar gewonnen geven en kreeg, onder meer via Mats Wieffer goede mogelijkheden op een tegentreffer. Met nog twintig minuten te spelen liep Tyrese Asante onnodig tegen zijn tweede gele kaart aan en moest dus met rood vertrekken. Het bleek later de omslag in de wedstrijd te zijn. Met nog twaalf minuten op de klok scoorde de handige Marouan Azarkan de 3-1.

ADO Den Haag kreeg via Thomas Verheydt nog tweemaal de kans om verder afstand te nemen van Excelsior, maar de inzetten van ADO’s topscorer gingen voor langs het doel van Van Gassel.

Trainer Franken had Kishna al naar de kant gehaald en voor hem Samy Bourard ingebracht, die vreemd genoeg twintig minuten later alweer plaats moest maken voor Guillem Rodriguez. In plaats van verder afstand te nemen, kwam Excelsior volledig terug in de wedstrijd. Op advies van de VAR werd eerst nog een treffer van Excelsior geannuleerd, maar twee minuten na de 3-1 liet Reuven Niemeijer de 3-2 aantekenen en werd het ineens angstig benauwd voor de Haagse aanhang. In de blessuretijd ging het toch nog fout. Thijs Dallinga kon vrij inkoppen en de 3-3 op het scorebord zetten. Ondertussen was er ook aan de zijde van Excelsior een rode kaart gevallen. Trainer Marinus Dijkhuizen had de betreffende speler – Michael Chacón – echter snel gewisseld, maar op advies van de VAR, mocht er dus geen wissel meer in het veld komen.

Zwaar teleurgesteld moest ADO Den Haag beginnen aan de verlenging, waarbij Amar Catic (voor de in de tweede helft ingevallen Rodriguez) en Sacha Komljenovic (voor de leeg gespeelde Verheydt) het veld mochten betreden. Na zeven minuten in de verlenging zette Komljenovic, na een sluw passje van Catic, ADO Den Haag wederom op voorsprong: 4-3. Doelman Hugo Wentges stond vervolgens Rotterdams succes in de weg. Maar in de tweede helft van de verlenging kwam Excelsior andermaal langszij toen Redouan el Yaakoubi de bal uit een hoekschop binnenkopte: 4-4.

Daarna was het tijd voor de loterij: strafschoppen! Dat ging lange tijd gelijk op, maar nadat Jamal Amofa zijn elfmetertrap door doelman Stijn van Gassel gestopt zag worden, was de droom van ADO Den Haag voorbij. Grote teleurstelling, ongeloof en tranen aan Haagse zijde. Jammer dat een deel van de supporters zich vervolgens van een negatieve kant liet zien. Dat paste totaal niet in deze bizar verlopen, maar spectaculaire wedstrijd, waar werkelijk alles in heeft gezeten! Excelsior volgend seizoen in de Eredivisie en ADO Den Haag moet het opnieuw proberen in de Keuken Kampioen Divisie.