Bekervoetbal | FC ’s-Gravenzande geen moeite met FC Maense

FC Maense is opgericht in 1984 en heeft een rijke historie. De club is ooit begonnen als een vereniging voor Kaapverdianen, meer specifiek voor Kaapverdianen van het eiland Maio. In de loop der jaren heeft de vereniging zich ontwikkeld als de vereniging van Kaapverdianen in Delfshaven voor voetbal/sportliefhebbers van Delfshaven in het bijzonder en Rotterdam in het algemeen.

Tekst: Jan Hoogenraad        |         Foto’s: Pieter Vermeer

Na bijna twintig jaar deelname aan de Kaapverdiaanse competitie is FC Maense in 2005 toegetreden tot de KNVB en komt het nu uit in de derde klasse C op zaterdag. Een onbekende tegenstander voor de ’s-Gravenzanders, maar of het verschil in klasse ook tot uiting zou komen in de wedstrijd viel nog te bezien, daarin heeft FC ’s-Gravenzande nou niet bepaald een goede reputatie.

Maar die reputatie ging nu niet op, want eigenlijk had FC ’s-Gravenzande de wedstrijd al binnen twee minuten beslist. Direct vanaf de aftrap kon Joseph Goncalves vrij doorlopen richting het vijandelijk doel en werd hij daarbij onderuitgehaald in het strafschopgebied en ging de bal op de stip. De penalty werd benut door Roy van Beek: 1-0. In de tweede minuut werd de bal vanaf de rechterkant voor het doel gebracht en werkte Maciano dos Reis de bal achter zijn eigen doelman: 2-0.

Nadat Twan van Meerten het in eerste instantie niet wist af te maken, deed hij dat in de negende minuut wel door de 3-0 stand op het scorebord te zetten. Tien minuten later kreeg hij weer een prima kans, maar kopte nu over. FC Maense kwam nauwelijks aan aanvallen toe. De eerste min of meer serieuze poging die ergens op leek viel in de 23e minuut te noteren toen Leandro Cardoso een keer kon inschieten, maar de bal ging naast. Op een assist van Joseph Goncalves zorgde Yuri Westhoff een minuut later voor de 4-0 stand. Na gemiste kansen voor Joseph Goncalves, hij schoot op aangeven van Yuri Westhoff de bal tegen de paal, en twee mogelijkheden voor Westhoff (eenmaal over en een kopbal recht in de handen van doelman Anderson Delgado), rondde Twan van Meerten zijn soloactie prima af in de 36e minuut: 5-0. Nadat Bram Sommeling uit een hoekschop van Twan van Meerten de bal over de lat had gekopt, maakte vlak voor rust Yuri Westhoff het halve dozijn treffers vol: 6-0.

Met in beide teams de nodige wissels na rust domineerde de thuisploeg ook in de tweede helft de wedstrijd, al was er eerst nog een schot van invaller Nedely Fortes, maar de ’s-Gravenzandse verdediging voorkwam een tegentreffer. Op aangeven van Angelo Zwirs liet Yordi Klepke de 7-0 voorsprong aantekenen door de bal in de linkerbovenhoek te schieten. In de 67e minuut de volgende treffer. Op een assist van Frank Broos scoorde Roy van Beek zijn tweede van de middag: 8-0. Met nog een kwartier op de klok zowaar nog een kansje voor FC Maense, maar Raymond Akahabue kopte de bal recht in de handen van Jurrian Jouvenaar. Ook Breuklin Almeida kon voor de gastploeg nog een keer uithalen, maar via de vuisten van de doelman leverde dat niet meer op dan een hoekschop. In de laatste minuut werd Frank Broos van eigen helft weggestuurd en hij bracht de eindstand op 9-0. Een heel makkelijke middag dus voor FC ’s-Gravenzande dat een ronde verder is in het KNVB-districts bekertoernooi.

Ondanks de ruime nederlaag voor FC Maense zeker een compliment voor deze ploeg, want het  probeerde te blijven voetballen en maakte maar weinig overtredingen en dat zie je wel eens anders als je heel veel doelpunten tegenkrijgt.