Belangenorganisaties: ‘Minister laat sportclubs aan lot over, rampscenario is reëel’

De zes miljoen euro die minister Conny Helder (foto) (Langdurige Zorg en Sport) wil uittrekken om amateursportverenigingen te ondersteunen bij de oplopende energiekosten is absoluut onvoldoende om de kaalslag die in de sportwereld dreigt te voorkomen.

Dat zeggen het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) en de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) na een bezoek aan de Tweede Kamer vandaag. ,,Het is minachting voor de sportclubs.”

Enquête

De RVVB en de BAV zijn vandaag (dinsdag) in Den Haag ontvangen om bij de vaste kamercommissie hun zorgen uit te spreken over de toekomst van sportclubs in Nederland. Beide organisaties lieten afgelopen weken een enquête invullen door hun achterban. De resultaten zijn schrikbarend. Alleen in het amateurvoetbal dreigen duizend verenigingen volgend jaar te bezwijken onder de stijgende energiekosten.

‘De reactie van de minister op de problemen die wij naar voren hebben gebracht is absoluut onvoldoende. Ze laat sportclubs aan hun lot over. Met zes miljoen euro los je weinig op en zal er in de wintermaanden en in 2023 een ramp in het verenigingsleven gaan afspelen.

Daniël Klijn (RVVB) en Ben van Olffen (BAV): ,,De reactie van de minister op de problemen die wij naar voren hebben gebracht is absoluut onvoldoende. Ze laat sportclubs aan hun lot over. Met zes miljoen euro los je weinig op en zal er in de wintermaanden en in 2023 een ramp in het verenigingsleven gaan afspelen. Dat moeten we koste wat kost voorkomen. Dit is niet voldoende.”

Uniek

Klijn wijst ook naar een eerdere berekening van het Ministerie van Economische Zaken. ,,Die heeft afgelopen zomer zelf uitgerekend dat er minimaal honderd miljoen nodig is om sportverenigingen overeind te houden. Deze vage zes miljoen is minachting naar de sport, een druppel op een gloeiende plaat.” Volgens Klijn is er geen tijd te verliezen. ,,Mensen begrijpen vaak niet hoe uniek de Nederlandse amateursportcultuur is. Het is nationaal erfgoed. Nergens ter wereld kom je zoiets tegen. De afbrokkeling daarvan staat nu op het spel.”

‘Bij amateurclubs staat het water aan de lippen. Zij doen vaak alles wat ze kunnen. Het houdt een keer op en dat moment komt eerder dan velen denken. Liefst duizend voetbalverenigingen staan op omvallen als er geen adequate hulp komt. Dat willen wij niet laten gebeuren.’

Van Olffen merkt het in de honderden reacties die hij van zijn achterban krijgt. ,,Bij amateurclubs staat het water aan de lippen. Zij doen vaak alles wat ze kunnen, zetten de tering naar de nering. Sommige clubs laten leden niet meer douchen, doen de kantines eerder dicht. Het houdt een keer op en dat moment komt eerder dan velen denken. Liefst duizend voetbalverenigingen staan op omvallen als er geen adequate hulp komt. Dat willen wij niet laten gebeuren.”

Signaal

Het idee dat sportverenigingen deels geholpen kunnen worden via de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb) is volgens Van Olffen opnieuw een signaal dat de minister tekortschiet in haar plan. ,,Als die regeling van toepassing is op de verenigingen, dan kun je stellen dat dit kabinet het mkb beter behandelt dan verenigingen. Bedrijven kunnen immers belasting terugvragen en kosten aftrekken van hun omzet. Verenigingen kunnen dat niet. Sterker nog, zij spekken de staatskas!”

Het RVVB en de BAV zijn vorige week een petitie begonnen: Red de Sportclub. Die is inmiddels al bijna 6000 keer ondertekend. Klik HIER naar de petitie. Het RVVB en de BAV beraden zich op nieuwe acties om hun achterban te steunen.

 

Lees verder