CWO komt met statement: ‘Arbiter Straver onbekwaam en ongeschikt’

Het bestuur van CWO heeft op de website van de Vlaardingers uitleg gegeven over de gestaakte wedstrijd tegen Vitesse Delft:

Op zaterdagmiddag 15 oktober jl. trad CWO aan tegen Vitesse Delft. Het zonnetje kwam door, we praatten nog na over een fantastische Business Club-activiteit op de vrijdagavond ervoor met Cor Pot en Dick Advocaat, de JO12 zat op de tribune klaar voor de kampioenshuldiging in de rust, de Pupil van de Week kwam zenuwachtig en trots met de grote mannen het veld op en het publiek was nieuwsgierig naar het nieuwe tenue. Alle ingrediënten voor een topmiddag met een mooie pot voetbal op de leukste club van Vlaardingen waren aanwezig.

Helaas was het verloop van de wedstrijd een grote deceptie; waarin de hoofdrol voor scheidsrechter Straver was weggelegd.

Bij aanvang werd er al druk gespeculeerd hoe de wedstrijd zou gaan verlopen, immers de reputatie van de scheidsrechter was hem al voorbij gesneld. Maar ja, het ligt toch altijd aan de scheids? Later bleek dat deze gedachte in dit geval nogal naïef was.

Na een aantal minuten was er al een op z’n minst discutabele penalty, die door keeper Leroy Goedhoop met verve werd gestopt. Wat volgde, waren vele fluitmomenten die op commentaar vanaf de tribune konden rekenen; gevoelsmatig werd er wel heel makkelijk tegen CWO gefloten. Als het maar leek of een speler van CWO iets tegen de scheidsrechter wilde zeggen, werd dit direct afgestraft met de dreiging van een kaart. Vanaf de tribune zag je gaandeweg de frustratie op het veld en in de dug-out toenemen; de onnodig provocerende en autoritaire houding en lichaamstaal van de arbiter waren hier de oorzaak van. De tegenstander speelde sportief, de mannen waren aan elkaar gewaagd en het tempo was hoog; een prima ploeg om tegen te spelen dus.

Stand bij rust was een terechte 0-1. Na een kalmerend bakkie thee was de sfeer op het veld niet wezenlijk veranderd en al snel vielen er aan weerszijden doelpunten. Bij een stand van 1-2 gaf hoofdtrainer Jeff Stans een signaal tot wisselen, wat door de scheidsrechter niet begrepen werd, of althans hij deed voorkomen of hij het signaal niet begreep. Het wisselen van spelers duurde hierdoor onnodig lang en zorgde voor verwarring op het veld. Vlak na de wissel kreeg CWO een corner, die door Mike van de Meer werd genomen. Uit deze corner ontstond een kluwen van spelers voor het goal van Vitesse Delft waarbij de bal meerdere malen door diverse spelers zowel aanvallend als verdedigend werd aangeraakt. Vanaf het boventerras was duidelijk te zien dat de bal over de lijn in handen van de keeper eindigde, de arbitrage besloot echter anders en liet doorspelen. Er werd snel doorgespeeld door Vitesse Delft en vanwege de achtergebleven en teleurgestelde CWO-ers kon Vitesse Delft de 1-3 maken. Hierop ontstond aan de overzijde van de tribune rumoer op het veld, de welbekende druppel die de inmiddels goed gevulde emmer deed overstromen; de spelers reageerden op elkaar en naar de scheidsrechter, emotioneel en gefrustreerd maar alleen met woorden, en de lichaamshouding van de arbiter liet wederom niets te wensen over; hij bepaalde en iedereen moest zijn mond houden.

Vanuit deze reactie zagen wij dat Jim Onderdelinden op het veld de jongens opriep om van het veld af te gaan. Na wat aarzeling en bevestiging zoekend bij de trainers, werd unaniem besloten om van het veld af te gaan. Op de tribune ontstond rumoer, wat al snel gevolgd werd door applaus. Het publiek steunde de jongens volledig in hun gevoel dat deze wedstrijd niet eerlijk gespeeld kon worden onder leiding van deze arbiter.

 

Bij aankomst in de kleedkamer was de emotie voelbaar en zichtbaar; tranen van frustratie, verbeten gezichten, omhelzingen en schouderklappen, je kon aan alles zien dat de jongens zich oneerlijk behandeld voelden. Het was ook op dat moment dat naar buiten kwam dat een van onze spelers door de scheidsrechter openlijk racistisch aangesproken was en dat vele andere jongens, zowel gekleurd als wit, de discriminatie op het veld zichtbaar voelden en meemaakten. Zo laten wij ons niet behandelen was hun statement, waarna zij met opgeheven hoofd het veld hebben verlaten.

Vanuit het bestuur is de oproep gedaan om de politie in te schakelen, dit hebben een aantal jongens dan ook gedaan. Publiek heeft tevens melding gedaan bij het meldpunt Wanordelijkheden van de KNVB. Vandaag is de rapportage van de wedstrijd, samen met een brief met verslag van de wedstrijd en de verklaringen van de betrokken spelers ingediend bij de aanklager van de KNVB. Wij wachten de reactie af.

Als bestuur van CWO zijn wij enorm geraakt door de zichtbare frustratie en emotie van de spelers, de verbolgenheid en verontwaardigdheid van het publiek en de steun die we gekregen hebben voor de beslissing om het veld te verlaten.

In onze brief naar de KNVB hebben wij aangegeven dat deze arbiter onbekwaam en ongeschikt is om zijn rol als neutrale spelleider uit te oefenen; een sportieve wedstrijd van twee nette clubs zo laten verlopen mag niet gebeuren door een official van de KNVB. En als er dan vorige week veel ophef is over de One Love campagne van de KNVB dan kunnen wij alleen maar denken; kijk eerst eens naar de medewerkers die namens jullie organisatie op de velden staan en hun voorbeeldgedrag. Want discriminatie en racisme op de velden mag niet meer voorkomen!

Daarnaast zijn alle amateurverenigingen in Nederland elke dag keihard bezig om mensen te laten genieten van het voetbalspel en alles wat daarbij komt kijken; vrijwilligers steken uren van hun tijd in clubs, jeugd- en seniorenteams, spelers trainen wekelijks om fit te zijn voor de wedstrijd, van alle kanten wordt er ingezet om publiek en supporters een mooie wedstrijd aan te bieden, een meerwaarde te zijn in de maatschappij; maar in dit geval werd dat teniet gedaan door één persoon, iemand van buiten de vereniging die namens de bond te gast is, maar blijkbaar wel in staat is om met een houding van onschendbaarheid en macht voor veel mensen een leuke en gezellige zaterdagmiddag om zeep te helpen. Vanuit CWO zeggen wij; dit accepteren wij niet.

Lees verder