DSVP: Robin Wenteler interviewt zijn opa Jan

Jan Wenteler, 85 jaar inmiddels, is al 72 jaar lid van DSVP. Kleinzoon Robin Wenteler interviewde zijn opa voor de website van DSVP. Omdat Jan Wenteler ook jaren actief was voor Haaglanden Voetbal, publiceren wij ook het interview van Robin Wenteler met zijn opa.

De 85-jarige Jan Wenteler, geboren en getogen in Pijnacker, is al eeuwen te vinden op en langs de velden van DSVP. Jan heeft van alles gedaan bij DSVP, van voetballer tot barman tot terreinknecht tot fotograaf. Hij schreef ook stukjes over het eerste voor de Telstar, de Schijnwerper en Haaglanden Voetbal

Iedereen bij DSVP kent Jan, alleen dat had zo maar eens anders kunnen zijn. Jan wilde namelijk eerst bij OLIVEO spelen. In dit interview legt hij uit waarom hij toch niet naar OLIVEO is gegaan en hij vertelt leuke anekdotes over zijn avonturen met DSVP.

Geen Oliveo

Op twaalfjarige leeftijd wilde Jan graag gaan voetballen. OLIVEO was in 1947 de enige voetbalclub in Pijnacker. Elke week ging Jan langs om bij wedstrijden te kijken, nadat hij zich had aangemeld bij OLIVEO kwam er een bestuurslid bij hem thuis om te zeggen dat hij geen lid mocht worden. OLIVEO was vroeger namelijk een Rooms-Katholieke club en Jan was niet Rooms-Katholiek. Een jaar later in 1948 werd DSV opgericht en daar mocht Jan wel voetballen. Na één jaar werd de naam DSV (Door Samen Verkregen) veranderd in DSVP (Door Samenwerking Verkregen Pijnacker), omdat er al een andere ploeg was die DSV heette. Jan is blij dat het zo is gelopen, want hij is een echte DSVP’er. ‘Ik heb helemaal geen hekel aan OLIVEO, ik ga er ook vaak kijken, maar als het DSVP-OLIVEO is dan moet DSVP winnen’.

Voetbal

Jan was in zijn jeugd overal te vinden waar er werd gevoetbald. ‘Je hebt nu zoveel vormen van vermaak, maar vroeger was er voetbal en verder was er niet veel, ja alleen de kerk op zondagmorgen’. Hij ging bijvoorbeeld in zijn jeugd op de fiets helemaal naar Xerxes om Coen Moulijn en Faas Wilkes te zien voetballen. Jan schopte het zelf niet verder dan DSVP 13 in de senioren.

Kantine

Jan heeft ook een tijdje de kantine gerund toen DSVP nog aan de Boezemweg lag. Vlak nadat DSVP was verhuisd naar de Groene Wijdte was Jan ermee gestopt, omdat het gezinsleven ook veel energie eiste. Hij heeft er leuke herinneringen aan overgehouden. ‘Een keer op een warme dag was het bier op, dus moest ik wat kratten halen. Ik racete toen naar café het Baarsje en vroeg om twee kratten bier. Ze hadden alleen geen koelkast voor het bier, dus werden de kratten in de sloot bewaard om ze koel te houden. Ik vond het niet erg, want ik had weer bier en de mensen bij DSVP merkte er ook niks van’. Toen DSVP nog aan de Boezemweg voetbalde, werd er gespeeld in een weiland van boer Ammerlaan. Met een grove maaier werd het gras gemaaid en met krijt werden de lijnen getekend. Boer Ammerlaan had ook bedongen dat er doordeweeks koeien in het weiland mochten staan. ‘Zaterdag lagen er een hele hoop ‘’koeien toestanden’’ op het veld en als er dan een sliding werd gemaakt was heel je broek vies’.

Dick Advocaat

De mooiste periode die Jan heeft meegemaakt was natuurlijk de tijd onder Dick Advocaat. ‘Als je bij een club kwam zag je de mensen allemaal verbaasd kijken als ze Dick Advocaat zagen’. Jan kan zich nog goed herinneren dat er een keer iemand naar hem toe kwam en die zei dat hij bij Dick Advocaat langs moest komen, omdat hij woest op hem zou zijn. Jan was die dag jarig en Advocaat wist dat. ‘Ik ging met knikkende knieën naar de kleedkamer en toen ik binnenkwam gingen ze allemaal lang zal die leven voor mij zingen, dat was achteraf een hele leuke herinnering’.

Jan is al 72 jaar lid van DSVP, hij heeft ook een onderscheiding gekregen als erelid voor wat hij allemaal heeft betekend voor de club. Hij beschrijft DSVP als een hele warme club. ‘Je voelt je er thuis en iedereen kent iedereen’.

Bron: DSVP

Lees verder