Coronaserie (deel 3)
De Coronacrisis duurt nu al maanden. Ook de voetbalclubs worden hard getroffen. Voetballers die geen wedstrijden kunnen afwerken, kantine dicht, financiën zwaar onder druk. Hoe komen de clubs door deze zware periode heen? In deze serie laten wij clubvoorzitters aan het woord. In deel 3 Frank van Mil (foto), voorzitter van zondag eersteklasser sv Den Hoorn.
Tekst: Ton Beije
Ook al mag er niet gevoetbald worden en moeten de senioren aangepast trainen, bij sv Den Hoorn is doordeweeks en in het weekend nog genoeg te doen, weliswaar met gesloten kleedkamers en kantine. Voorzitter Frank van Mil: ,,sv Den Hoorn is al sinds de zomer zeer actief met het bezighouden van de leden met trainingsactiviteiten. De laatste maanden vooral voor de jeugd tot en met 17 jaar wordt er minimaal tweemaal per week getraind en zaterdag altijd (onderling) gevoetbald in verschillende toernooivormen. Dankzij alle enthousiaste trainers en begeleiders wordt dit tot op heden nog elke week volledig waargemaakt en vinden de spelers het nog steeds erg fijn om te kunnen voetballen. Ook de ouders, die uiteraard niet aanwezig mogen zijn, missen de club zeer, maar zijn blij dat hun kind drie keer per week een uitlaatklep heeft.”
Voetbaltechnisch
,,Op voetbaltechnisch technisch vlak is er vreemd genoeg ook veel te halen”, gaat Van Mil verder. ,,In overleg met onze HJO en coördinatoren jeugd van alle leeftijdscategorieën krijgen trainers wekelijks opdrachten mee voor hun elftal zoals bijvoorbeeld eenmaal raken, spelen met tien man tegen elf of zelfs op een groot veld voetballen voor de lagere leeftijden. Op deze manier kunnen we heel scherp analyseren, omdat alle elftallen elke week thuis spelen en zien we groeikansen op voetbaltechnisch vlak. Helaas is het voor de 18+ een stuk minder interessant. De afgelopen maanden hebben ze vrij weinig en anders maximaal in tweetallen getraind.”
Uitje
Over één ding is Van Mil wel helder: ,,We misen allemaal natuurlijk vooral het gezellig samen langs de lijn met koffie of eventueel later in de kantine met een biertje over voetbal en allerlei andere onderwerpen met elkaar van gedachten wisselen. Ons wekelijkse uitje is al maanden gesperd en dat doet veel mensen natuurlijk verdriet.” Gelukkig heeft dat nog niet geleid tot ledenverlies. Van Mil: ,,We zijn geen leden kwijtgeraakt door Corona of in ieder geval nog niet. Iedereen wil natuurlijk wel weer graag terug naar normaal, competitie spelen en met gezelligheid langs de kant. Maar we hebben nog geen signalen dat kinderen of leden massaal dreigen af te haken.”
Ook het voortbestaan van sv Den Hoorn komt niet in gevaar. ,,We zijn niet bang om om te vallen”, zegt Van Mil resoluut. ,,Met 1.200 leden en zeer veel trouwe sponsoren die ook in deze tijd nog toenemen, hebben we een heel solide begroting en laten we ons helpen met alle steunmaatregelen. We hebben duidelijk ondervonden, dat we als vereniging niet afhankelijk zijn van kantine-opbrengsten. Dat is in deze tijd erg fijn om te constateren.”
Investeren
Onderneemt de club nog acties om het hoofd boven water te houden? Van Mil: ,,Zoals gezegd zorgen we dat we gebruik maken van alle steunmaatregelen vanuit KNVB en overheid en zorgen we dat we goed contact houden met de leden en sponsoren en andere trouwe vrijwilligers (zoals een uitgebreid kerstpakket voor enkele clubtoppers afgelopen jaar). Het is slimmer om in leden en vrijwilligers te investeren dan in uitbreiding faciliteiten. Dat hebben we dan – zoals bijvoorbeeld vernieuwing van de kantine/bar – even op de lange baan geschoven.” Ook over de gemeente is men bij sv Den Hoorn niet ontevreden. ,,Ik geloof niet dat de gemeente Midden Delfland veel meer kan doen in financieel opzicht dan te zorgen dat ze de huur laten varen voor veel verenigingen. Je verwacht wel meer communicatie en interesse in onze situatie en dat valt van dan weer tegen”, aldus Van Mil. ,,De KNVB heeft zelf al eerder geconstateerd bij monde van directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee dat ze veel te lang stil zijn geweest naar het kabinet. Onderzoeken wijzen allemaal uit dat sport in de buitenlucht absoluut niet zorgt voor toename van besmetting en toch krijgen ze het niet voor elkaar dat die 600.000 voetballers van 18+ mogen trainen en voetballen. Deze groep is veel te lang de dupe en vooral de jongeren hierbinnen hebben zowel lichamelijk als mentaal een heel zware tijd. De gezondheid van deze jongeren maken we ons nog het meeste zorgen om.”
Sportief
En sportief gezien? Van Mil: ,,We hopen nog steeds dat er voor de selectie een stukje van de competitie wordt uitgespeeld of dat er meegedaan kan worden aan een alternatief toernooi zoals KNVB Regio Cup, FEVO West of het Haaglanden Voetbal Toernooi, zodat we weer lekker de wei in kunnen. Verder hebben we onlangs een hele zaterdag voor de jongste en oudste jeugd een sport- en speldag gehad waarin de leden allemaal konden meedoen aan ‘boodschappenwagen schieten’, ‘hard schieten’, allerlei soorten oefeningen en ‘luchtkasteel voetbal met doeltjes’. Dat was echt genieten om te zien. Ook zijn we op initiatief van een inwoner een actie gestart, in samenwerking met softbal vereniging Blue Birds uit Delft, om kinderen die geen lid zijn en nu door de Lock down niet naar school konden fietsen en geïsoleerd van vriendjes binnen zitten, sportieve activiteiten met en zonder een bal aan te bieden op één middag per week. Hier wordt gretig gebruik van gemaakt.”
© Haaglanden Voetbal
In deel 4 van deze serie komt Sander Jansen, voorzitter van sv Nootdorp, aan het woord