Versterkte degradatie tweede klasse: de mening van Mark Moen (5)

Die versterkte degradatie moet binnen twee seizoenen gerealiseerd worden. De KNVB wil vanaf het seizoen 2024-2025 zestien tweede klassen in Nederland. Versterkte degradatie is de enige manier om de piramide op orde te krijgen.

In die tweede klassen wordt het dan ook aanpoten. Daar wordt handhaving een hele klus, omdat in beide seizoenen drie teams extra de gang naar een lagere klasse maken.

Rondje

Haaglanden Voetbal maakt een rondje langs de velden bij huidige trainers in die tweede klasse. Ditmaal de mening van Mark Moen (foto), hoofdtrainer van zondag tweedeklasser Wippolder.

Een versterkte degradatie, dat wordt voor een trainer, werkzaam in de tweede klasse, twee seizoenen een zware klus. Mark Moen: ,,Het zal een zwaardere poule-indeling worden met meerdere regioclubs vanuit de zaterdag en zondag bij elkaar ingedeeld. Degradatie en promotie zijn daar onderdeel van. Maar het heeft mijn voorkeur dit te spreiden over meerdere seizoenen.”

Kwaliteit

Dat wordt vanaf het begin knokken tegen degradatie, wat het spel niet altijd ten goede zal komen. ,,Of het vanaf het begin knokken wordt tegen degradatie zal van de club c.q. de selectie afhangen. Dit zal niet voor alle clubs gelden en heeft met kwaliteit te maken. Er zullen wel meer clubs zich eerder zorgen gaan maken en sommige trainers zullen wellicht de speelwijze aanpassen of meer zekerheid in gaan bouwen”, aldus Moen.

Doel

Dit alles in het kader van de nieuwe piramide in het amateurvoetbal. Voor veel clubs – en trainers – kan het mogelijk weer een stap terug betekenen. Zo’n nieuwe piramide, een goede zaak voor het amateurvoetbal? Moen: ,,In algemene zin snap ik dat de KNVB naar een dergelijk systeem toe wil  werken zoals in andere landen. Wanneer je de piramide echter laat eindigen bij de tweede divisie en er geen promotie of degradatie mogelijk is naar of vanuit het ‘betaalde voetbal’ dan bereik je niet het doel wat voorgesteld is op alle vlakken denk ik. Maar daar heb ik mij niet al te ver in verdiept en wellicht zijn daar goede redenen voor zoals licentie, veiligheid, stadions en dergelijke.”

Trainerslicentie

,,Ik ben het met een aantal andere trainers eens dat het van de gekke is dat het upgraden van de trainerslicentie (UEFA B en C) nog steeds wordt tegengehouden”, gaat Mark Moen verder. ,,Er worden ‘even’ twee klassen bijgeplaatst, maar dit soort zaken wordt dan niet meegenomen. Heel bijzonder, net als het eerdere tegenhouden van weekendvoetbal (al dan niet na stemming) en het nu alsnog horizontaal laten overstappen van zondagclubs.”

Uitspelen

Moen om af te sluiten: ,,Helaas een wederom langere (winter)stop dan gehoopt. Vanaf deze plek wens ik eenieder veel gezondheid en geluk voor het nieuwe jaar en de hoop, dat we het seizoen gewoon uit kunnen gaan spelen.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder