Zaterdag 2C: Vitesse Delft van meet af aan kansloos bij Westlandia

||||||||||||

Westlandia behaalde vorige week een mooie 0-1 overwinning bij het sterke HVC’10. Vitesse Delft moest dinsdag twee punten bij SVC’08 achterlaten. Vitesse Delft moest winnen om in het spoor van DSO en UVS te blijven. Thuis wonnen de Delftenaren met 2-0. Nu ging de ploeg van trainer Ronald Hes met 3-0 onderuit

Tekst: Arjen van der Heijden         |     Foto’s: Moshe Amsalem

De laatste weken verlopen wat stroef voor Vitesse Delft. Er wordt niet zo makkelijk meer gescoord en her en der worden punten gemorst. Je zou zeggen dat die ploeg het tegen Westlandia anders zou gaan aanpakken. Dat was niet het geval. De spelers oogden gelaten, gemakzuchtig en initiatiefloos. Daar wist Westlandia wel raad mee. Vanaf de allereerste minuut kwam Vitesse Delft niet aan spelen toe. De Delftenaren kregen een lesje intrinsieke motivatie van Westlandia, dat zich uitte in enorme felheid en de overduidelijke insteek om het Vitesse Delft moeilijk te maken.

Energiek

Westlandia begon energiek aan de wedstrijd. Met enorme druk op haar verdediging van Vitesse Delft er niet uit. De eerste minuten waren er al enkele schoten op het doel van keeper Kawa Hisso, nog zonder echt gevaar, maar de toon was gezet. Vitesse Delft leek niet verontrust en probeerde onder de druk uit te komen met lange ballen op de spitsen René de Graaff en Koen de Vries. Ver kwamen die ballen niet, want binnen tien minuten werd er al vijfmaal voor buitenspel gefloten en kon Westlandia weer verder gaan met de druk op de bezoekers. Vitesse Delft wist zich geen raad met Westlandia wat ook bleek uit de vele discussies, over hoe de Naaldwijkers tegen te houden.

Geregeld speelde Westlandia met drie centrumspitsen, daarmee ruimte makend voor met name rechtsback Rick van Rijn, die speelde alsof hij altijd rechtsbuiten speelt. Tel daarbij mee, dat Westlandia soms met drie spelers tegelijk op de helft van Vitesse Delft de balbezittende Delftse speler onder druk zette, de bal veroverde en weer richting doelman Hisso trok. De kansen voor Westlandia werden groter en het wachten was op een doelpunt.

Na bijna een kwartier spelen kon doelman Kawa Hisso een doorgebroken speler slechts met een overtreding afstoppen: strafschop en 1-0. Veel kansen werden niet verzilverd door de gastheren, maar in de zeventiende minuut was het na een mooie combinatie door het centrum weer raak: 2-0. Westlandia had met energievretende inzet Vitesse Delft op de knieën, maar het is te prijzen dat langzamerhand de bezoekers weer een beetje aan voetballen toe kwamen en de Westlandse keeper in beeld wat te doen kreeg. De Delftse supporters hoopten dat er nog voor rust een doelpuntje zou vallen, maar dat kwam er niet van.

Trainer Ronald Hes begreep dat uit een ander vaatje moest worden getapt. René de Graaf werd vervangen door Norvin Mercera en Sjoerd van der Kolk ging ver voor de verdediging spelen. Want in de eerste helft had Vitesse Delft op het middenveld niets te vertellen. De wijziging zorgde voor een aanvallender Vitesse Delft. Enkele schoten gingen maar net over en de indraaiende corners van Sjoerd van der Kolk waren gevaarlijk. Ternauwernood werd de keeper enkele keren geholpen door zijn verdedigers, die inzetten van de lijn werkten. Het was wachten op een verdiend doelpunt van Vitesse Delft. Een wilde verre trap van een Westlandia-verdediger bereikte echter een eenzame Westlandia-aanvaller. Er ontstond een vinnig duel met Nathan Martina. De aanvaller leek Martina te ontglippen en kwam ten val. De scheidsrechter beoordeelde dit als het neerhalen van een doorgebroken aanvaller in scoringspositie en toonde Martina direct de rode kaart. Het leek allemaal wat zwaar gestraft omdat de vermeende overtreding ongeveer bij de punt van het strafschopgebied was en in het centrum Vitesse Delft-verdedigers terugkwamen. Rood dus voor Nathan Martina en ook doelman Kawa Hisso kwam nog even verhaal halen en kreeg zijn tweede gele kaart voorgehouden en kon dus ook vertrekken. Met negen man moest Vitesse Delft verder. Koen de Vries werd opgeofferd voor reservekeeper Marco Bergen Henegouwen.

De druk kwam weer op de verdediging van Vitesse Delft en Westlandia scoorde 3-0. Eigenlijk vond iedereen het prima zo. Westlandia had de bezoekers een lesje voetbalinzet gegeven en Vitesse Delft kwam er niet meer aan te pas. Doelman Bergen Henegouwen keerde nog een paar inzetten van Westlandia, maar de wedstrijd was gespeeld: Westlandia speelde in laag tempo de wedstrijd uit en de Vitesse Delft-spelers konden geen vuist meer maken. De nacompetitie is voor Vitesse Delft natuurlijk nog in beeld.

© Haaglanden Voetbal

 

Lees verder