Zondag 1B: DHC scoort te weinig tegen VUC

||||||||||||

DHC trad in eigen stadion aan voor de derby tegen het Haagse VUC in de wetenschap dat koploper Unitas’30 donderdagavond met 2-1 ten onder was gegaan bij sv Den Hoorn. Hierdoor stond Unitas’30 voor aanvang van de speelronde op deze zonnige zondag op 16-33 met DHC en sv Den Hoorn daarachter op de gedeelde tweede plaats met beide 16-30.

Tekst: Wicher Schreuders       |      Foto’s: Franca Dobbe

Voor een redelijk aantal toeschouwers stond de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Michel de Waal (Zaandam), die werd geassisteerd door Quinten Oudendijk (Alkmaar) en Michel Tiemessen (Almere).

DHC trok vanaf de aftrap, gewoontegetrouw, met combinatievoetbal ten aanval. Dit leidde al snel tot een overwicht en enige fraaie doelkansen. Een goed schot van Ilias Kariouh werd, al na vier minuten, door de ervaren Haagse goalie Rudy Lakwijk ternauwernood tot hoekschop verwerkt. Enkele minuten later kopte Levi Schipper bij een corner goed in, maar de bal werd bij VUC nog net op de doellijn gekeerd.

Na zestien minuten kwam dan toch de 1-0 op het scorebord. Ilias Kariouh, aangespeeld door Jordy Brouwer, draaide zich knap vrij op de rand van het strafschopgebied en zijn daaropvolgende schot verdween buiten bereik van Lakwijk in de uiterste benedenhoek: 1-0. VUC herpakte zich echter snel, DHC lette even niet op en slechts drie minuten later viel een hoge verre bal precies tussen Levi Schipper en doelman Nick Hasper in, waar Dominique Aries de bal kon oppakken en alleen voor Hasper inschoot: 1-1. Kort hierna moest Hasper alert redding brengen bij een volgende Haagse aanval, maar daarmee was het voor de eerste helft aanvallend wel gedaan van Haagse zijde.

De groen-zwarten trokken voortdurend ten aanval, maar in het strafschopgebied ging het steeds net mis, soms ook door wel of niet penalty-waardige overtredingen binnen de beruchte lijnen. Eerst ging Ilias Kariouh neer, vervolgens Karlo Grgic en daarna Roy Speelman. De eerste twee situaties werden door arbiter De Waal weggewoven, maar bij de overtreding op Speelman was er geen enkele twijfel en ging de bal op de stip. Joey Emmerink zette zich, na een klein half uur spelen, achter de bal, maar zijn inzet werd door VUC-goalie Lakwijk gekeerd, waarna de rebound een herhaling van zetten werd, want ook de opnieuw door Emmerink ingeschoten bal werd door Lakwijk gestopt. Een dubbele gemiste kans voor de thuisclub om opnieuw de leiding te nemen. Tien minuten voor rust kwam de bal via Ilias Kariouh en Jessy Nauman bij Jordy Brouwer, maar zijn inzet verdween net over de lat. Hiermee brak de rust aan met 1-1.

Karlo Grgic

Na de theepauze een snelle en fraaie één-twee-combinatie tussen jongeling Karlo Grgic en routinier Jordy Brouwer, waarna Grgic vanaf de linkerkant op het doel afgaand fraai inschoot: 2-1. Net als vorige week dus een doelpunt van Grgic en dat in zijn tweede wedstrijd met een basisplaats in DHC 1. DHC bleef een overwicht houden, maar aanvankelijk bleven grote kansen in het tweede bedrijf uit. Na een kwartier spelen – net als in de eerste helft – na een hoekschop een door Levi Schipper goed ingekopte bal, die ook nu door een VUC-speler nog net op de lijn werd gekeerd. Enkele minuten later nam DHC-captain Jeffrey van Roon aan de linkerkant een vrije trap, die voor het doel door Karlo Grgic ternauwernood over werd gekopt. Jessy Nauman speelde bij een volgende aanval de bal diep op Ilias Kariouh, die zijn schot gekeerd zag worden door Lakwijk, maar daarbij verzuimde Kariouh de volledig vrij voor het doel lopende Nauman aan te spelen. In de laatste twintig minuten kwam aan DHC-zijde Jerone Goodett (op de terugweg na een blessure) in het veld voor Grgic. Max Otten verving Jessy Nauman.

Met nog een klein kwartier te gaan speelde Jordy Brouwer diep op Goodett, die doelman Lakwijk omspeelde en vervolgens de 3-1 in kon schieten. De derde assist van Jordy Brouwer in deze wedstrijd, dus betrokken bij alle groen-zwarte doelpunten tot dat moment. De wedstrijd leek hiermee definitief beslist. Maar onverwacht viel vijf minuten later aan de andere kant toch nog een tegendoelpunt, nadat een hoge bal bij de tweede paal omlaag kwam in een scrimmage, waarbij DHC-verdediger Levi Schipper de bal ongelukkigerwijs op zijn voet kreeg en de bal in het doel verdween: 3-2. VUC ging er hierdoor toch weer in geloven en trok logischerwijze ten aanval. Helaas raakte in de slotfase DHC-aanvoerder Jeffrey van Roon door een ongelukkige landing en valpartij met een tegenspeler ernstig geblesseerd aan zijn rechterenkel, waarbij nader onderzoek in het ziekenhuis moet uitwijzen wat en hoe ernstig de blessure exact is. Kort hierna trof Frank de Lange de paal, terwijl bij een volgende aanval Max Otten van dichtbij in vrije positie net naast het doel schoot. In blessuretijd trok VUC massaal ten aanval, waarbij ook goalie Rudy Lakwijk ver mee naar voren trok. Op het moment dat DHC de bal veroverde leidde dit tot een verre bal naar voren waar de snelle Jerone Goodett wel raad mee wist. Met een vrij veld en een leeg doel voor zich maakte hij vijf minuten in blessuretijd de 4-2, waarna scheidsrechter De Waal direct voor het einde floot.

Al met al een sterker DHC dat veel te weinig doelpunten scoorde, waardoor VUC lang het idee kon hebben de gelijkmaker te kunnen scoren. Behalve deze winst van de groen-zwarten was er ook het goede nieuws dat koploper Unitas’30 wederom punten had verspeeld, nu door een gelijkspel thuis tegen rode lantaarndrager Rood Wit W. sv Den Hoorn won met 2-0 van Olympia. Hiermee is de stand aan de kop na vandaag: 1. Unitas’30 17-34, 2/3. DHC en sv Den Hoorn 17-33. Er zijn nog zeven wedstrijden te gaan, dus er kan nog veel gebeuren. Maar zowel DHC als sv Den Hoorn moeten nog naar Unitas’30 in Etten-Leur toe.