Zondag 1B: Gehavend DHC verzuimt koppositie te pakken

|||||||||||||

Voorafgaand aan de wedstrijd op Rotterdam-Zuid tegen Spartaan’20 wisten de DHC-ers al dat het een zware middag zou worden. Enerzijds zouden de groen-zwarten bij winst de koppositie kunnen overnemen en dat dan net voor de uitwedstrijd tegen de huidige koploper Unitas’30. Anderzijds was de Delftse hoofdmacht door diverse oorzaken zeer gehavend en moest het onvolledig aantreden, waarmee de winstkansen vooraf niet heel hoog werden ingeschat.

Tekst: Wicher Schreuders       |         Foto’s: Hasper Pictures

Na de winterstop was DHC’s herstart vrij zwak met twee nederlagen en twee gelijke spelen, maar daarna volgde een geweldige reeks met zes zeges en één gelijkspel met in die zeven wedstrijden als doelcijfers 23-5. De laatste nederlaag dateerde dan ook alweer van 27 februari, dus van twee maanden terug, toen met 3-1 werd verloren bij DOSKO. Indien die reeks voortgezet zou kunnen worden, dan zou DHC – gezien de op het programma staande wedstrijd FC Boshuizen – Unitas’30 – wel eens de koppositie kunnen gaan pakken.

Trainer Arie van der Padt kon door diverse oorzaken niet beschikken over de volgende zeven spelers: Levi Schipper, Scott Luiten, Jeffrey van Roon, Dyrell Dongor, Quinten van der Kraaij, Karlo Grgic en Youri Kooijmans. Dit leidde tot de nodige aanpassingen, met name in de verdediging, waar nu Storm de Kam en Quinten van ’t Hoog in de basis begonnen.

Onbesuisd

Vrijwel direct na het beginsignaal van scheidsrechter Ramon Westhoff (Vlaardingen) hadden de groen-zwarten op voorsprong kunnen en moeten staan via de diepgaande Jerone Goodett, die alleen voor Spartaan’20-doelman Poya Maleki Seifar (ex-DHC) kwam te staan, maar zijn schot was te onbesuisd en ging over het doel. Vervolgens waren in de loop van de eerste helft de kansen eigenlijk alleen voor de thuisclub. DHC speelde wat afwachtend en onzeker, hetgeen met de wat afwijkende opstelling niet heel vreemd te noemen was. Het aantal echte kansen voor de bewoners van Rotterdam-Zuid bleef echter ook beperkt, al moest na zo’n twintig minuten spelen DHC-goalie Nick Hasper alles geven om een tegengoal te voorkomen, maar hij klaarde die klus met verve. Pas op slag van rust kreeg DHC weer een noemenswaardige kans. Roy Speelman gaf vanaf de achterlijn een goede voorzet, waarna de bal uiteindelijk op de rand van het zestienmetergebied bij Vincent Romeijn belandde, maar zijn schot ging over het doel van Poya Maleki.

Vijf minuten na de doelwisseling pikte één van de snelle Spartaan’20-voorwaartsen de bal op net voor de uitlopende DHC-doelman Hasper, waarna deze werd omspeeld en de bal in het lege doel belandde: 1-0. Vervolgens was er nog veel tijd voor DHC om dit recht te gaan zetten, maar het ging niet makkelijk. Wel kwam DHC steeds beter in de wedstrijd, er was veelvuldig balbezit voor de Delftenaren, terwijl de ploeg steeds meer aan aanvallen toekwam. Na 25 minuten spelen resulteerde een fraaie aanval in een uitstekend schot van Roy Speelman op het Rotterdamse doel, maar Poya Maleki kon met zijn vuisten redding brengen. Een door Quinten van ’t Hoog diep gespeelde bal op de voor Goodett ingevallen Nabil Hadui leidde tot een volgende doelpoging, maar het schot was niet krachtig genoeg om de Rotterdamse goalie ongerust te maken. Spartaan’20 moest het in de tweede helft steeds meer hebben van een enkele uitval, maar na een klein half uur spelen trof het hierbij de paal. Kort hierna, nadat de klok op dertig minuten was gekomen, speelde Jordy Brouwer de bal op Ilias Kariouh die goed inschoot, maar via de handen van Maleki kwam de bal op de binnenkant van de paal en sprong deze het veld weer in. Twee minuten later moest bij DHC ook nog eens de geroutineerde verdediger Joey Emmerink geblesseerd het veld verlaten, waarna hij werd vervangen door Max Otten. In de resterende minuten werd de druk van DHC steeds groter en waren er doelpogingen van onder meer Ilias Kariouh (schot in de draai, maar net naast), Nabil Hadui (onderuit in de zestien en later terug gefloten in twijfelachtige buitenspelpositie) en Frank de Lange (redding van doelman Maleki). Het eindsignaal kwam echter zonder groen-zwarte doelpunten en daarmee bleef het bij 1-0 voor de thuisclub.

Na afloop hoorden de DHC-ers de overige uitslagen, waarvan de belangrijkste uiteraard die was van de wedstrijd FC Boshuizen – Unitas’30. Deze wedstrijd bleek in 1-0 te zijn geëindigd. Dit betekende dat DHC bij een zege vandaag alleen koploper was geworden, terwijl een gelijkspel had betekend dat DHC naast Unitas’30 aan de kop was gekomen. De actuele stand is nu: 1. Unitas’30 18-34, 2. sv Den Hoorn 17-33, 3. DHC 18-33. Het vandaag niet spelende sv Den Hoorn is de lachende derde. En dat alles met als eerstvolgende wedstrijd op het programma Unitas’30 – DHC, volgende zondag in Etten-Leur. Een gehavend DHC verzuimde de koppositie te pakken. Ondanks de goede wil van de spelers die in het veld stonden, zat in alle eerlijkheid een zege er echter niet in, maar had een gelijkspel er nog wel uit te slepen moeten zijn. Er zijn nog zes wedstrijden te spelen, te beginnen met die uit tegen Unitas’30.