Ook Scheveningen-trainer John Blok (foto) is blij dat hij nu weer ‘gewoon’ kan trainen. Hij bereidt zijn team voor op de belangrijke tweede seizoenshelft. Maar een start van de strijd om de punten op 5 februari in de Jack’s League (Tweede Divisie) ziet hij niet zitten.
Tekst: Ton Beije
,,De winterstop was wat lang en saai”, stel Scheveningen-trainer John Blok simpel vast. ,,Wij hebben steeds alleen op zaterdag en in tweetallen kunnen trainen. Omdat wij het niet verantwoord vonden om op trainingskamp te gaan hebben we gewoon volgens de regels hier getraind. Als eerste elftal ben je ook het visitekaartje van de club en een voorbeeld voor de rest van de vereniging en dien je daar ook je verantwoordelijkheid in te nemen.”
Heerlijk
,,Daarom is het heerlijk om nu weer gewoon de hele week te kunnen trainen. Nu we weer gewoon met de hele groep trainen en ook eindelijk weer eens partijvormen kunnen spelen is het weer echt genieten.” Weer starten met de competitie op 5 februari noemt Blok niet realistisch.
Normaal zit er tussen het einde van de competitie tot de start van de trainingen voor de nieuwe competitie een periode van ongeveer acht weken. De voorbereiding, met drie trainingen per week en het spelen van oefenwedstrijden, neemt dan zo’n zes weken in beslag. Dat is niet voor niets, deze periode is echt nodig om de spelers fit te krijgen en voor te bereiden op de intensiteit van spelen in de Tweede Divisie. Ook voorzitter John Middendorp van ASWH gaf al een signaal af: ,,Als wij nu de competitie hervatten op 5 februari met een voorbereidingstijd van maximaal drie weken en één oefenwedstrijd, is dat na zoveel weken niets of nauwelijks iets gedaan te kunnen hebben gewoon vragen om blessures!”
Eerlijk verloop
Voorzitter Middendorp van ASWH heeft nog iets op te merken met betrekking tot de competitie. ,,Een eerlijk competitieverloop vraagt om een gelijk speelveld. In de afgelopen tijd is er om uiteenlopende redenen echter een ongelijk speelveld ontstaan. Sommige verenigingen konden immers wel geheel of gedeeltelijk doortrainen. Denk hierbij aan de Jong elftallen, die onder de regels van de profsport vallen. Maar er was ook een vrijstelling voor de verenigingen die verder gingen in de TOTO KNVB Beker (onder meer Excelsior Maassluis), waarvan een enkeling zelfs in de afgelopen week nog actief was en dus al die tijd mocht trainen. Bovendien kozen sommige verenigingen ervoor om toch een trainingskamp in het buitenland te beleggen, waar zij ook gewoon mochten trainen.” Zij krijgen op die manier natuurlijk een voorsprong op clubs die niet konden ontsnappen aan de beperkingen van de coronamaatregelen. Dat zal ongetwijfeld terug te zien zijn in de prestaties.
Voorstel
Alleen roepen dat het niet kan is simpel, maar Middendorp komt ook met een alternatief. Normaliter zou de competitie pas op pakweg 26 februari kunnen starten, maar ook hij begrijpt dat dat problemen geeft: ,,Wij begrijpen vanzelfsprekend dat dit problemen geeft met het aantal beschikbare speeldagen, waarbij spelen op doordeweekse avonden uiteraard niet de voorkeur heeft. Wij hebben geen volledige profs in dienst, maar spelers die overdag nog normaal werken. Bij uitwedstrijden geeft dit onoverkomelijke problemen.”
ASWH heeft haar plan inmiddels neergelegd bij de KNVB. En Middendorp geeft tekst en uitleg over het alternatieve plan. ,,De eerste helft van de competitie uitspelen. Vervolgens de verenigingen opdelen in de bovenste negen en de onderste negen. De tot dan behaalde punten halveren (naar Belgisch model) en de bovenste helft tegen elkaar laten spelen voor het kampioenschap en de onderste helft tegen degradatie. Dit gebeurt dan in halve competities, van in totaal 8 wedstrijden (4 thuis en 4 uit). Hierdoor ontstaat ook ruimte om eventueel nacompetitiewedstrijden te spelen. Dit voorstel geeft vanwege de niet uit te sluiten nieuwe coronagevallen en/of maatregelen een grotere kans dat daadwerkelijk de competitie uitgespeeld kan worden. Wij hopen en verwachten dan ook dat dit voorstel serieus wordt overwogen teneinde een eerlijk verloop van de competitie te garanderen!”
Voorkeur
Ook Scheveningen-trainer John Blok kan zich voor een groot deel vinden in het verhaal van de voorzitter van ASWH. Blok: ,,De meeste spelers hebben lang niet gewoon kunnen trainen, missen wedstrijdritme en zijn vaak ook nog minder belastbaar omdat ze ziek zijn geweest. Dat een normale periode van zes tot acht weken niet kan is duidelijk maar een periode van vier weken lijkt mij te doen. Met dubbele programma’s met Pasen en Pinksteren en doorspelen in juni, heb ik nog wel hoop op het uitspelen van de competitie. Dat houdt dan inderdaad wel in dat er geen nacompetitie gespeeld kan worden. Het voorstel van ASWH vind ik ook wel interessant, al zitten daar op het eerste gezicht ook wel wat haken en ogen aan. Mijn voorkeur heeft voorlopig het uitspelen van de competitie.”
© Haaglanden Voetbal