KNVB heeft aandacht voor WIK: contributieverlaging en energiebesparing

||

Al bijna een jaar staat het amateurvoetbal zo goed als stil door de coronapandemie. Voor het bestuur van vv WIK reden om het contributiebedrag voor de seniorenleden voor dit seizoen flink te verlagen. De Haagse volksclub kreeg die financiële ruimte mede dankzij besparingen op de energiekosten die samen met De Groene Club werden gerealiseerd. Voor de KNVB reden eens volop aandacht te besteden aan WIK. Een verhaal van Francis Grondhuis, dat wij hieronder laten volgen.

WIK was er al vroeg bij. Een aantal bestuursleden had al vroeg door dat de expertise van De Groene Club veel voordelen kon opleveren bij het duurzamer maken van de accommodatie. Voor velen een verrassing, want wie wel eens een bezoek brengt aan de kleine Haagse club in het Zuiderpark vindt geen hippe baristakoffie of steigerhouten loungesets. Integendeel, WIK is nog een ouderwetse volksclub die haar eigenheid koestert. Gehaakte gordijntjes voor de ramen, kleedjes op tafels, mascotte Ome Joop aan de muur en groepjes gepensioneerden die – in normale tijden – dagelijks met een bak koffie in plat Haags de laatste degradatieperikelen van ADO Den Haag bespreken.

Aard

,,En dat moet ook vooral zo blijven”, vindt penningmeester Leo Toet (64), al 35 jaar bestuurslid. ,,Het familiaire, gezellige en volkse is de aard van deze vereniging en ja, er lopen hier ook nog mannen met het befaamde Haagse matje rond. Die clubcultuur verandert niet, maar we zijn als bestuur wel voortdurend in beweging. Meegaan met de ontwikkelingen, innoveren en ons bestaansrecht bewijzen. Als je op je gat gaat zitten, zijn straks alleen de 80+’ers over en ben je snel klaar als vereniging.”

In 2018 meldde WIK zich op initiatief van bestuurslid Onno Kreffer bij De Groene Club aan. Uit de energiescan volgde een concrete lijst aan mogelijke energiebesparingen. WIK pakte een aantal relatief kleine adviezen zoals waterbesparende douchekoppen en LED-verlichting in kleedkamer en kantine meteen op. Ook ging de vloerverwarming in de kleedkamers van 21 graden terug naar 18 graden. ,,Daarmee daalde het gasverbruik direct van 11.000 m3 naar 8.000 m3; een besparing van 3.000 euro.”

Vergroenen

Toet en de rest van het bestuur was ervan overtuigd dat de club verder moest vergroenen. ,,Via mijn werkgever was ik al bekend met duurzaam denken voor een leefbaar klimaat. Het is gewoon nodig voor de toekomst. Tel daarbij de besparingen die het oplevert, de zeer aantrekkelijke subsidies én het effect dat het heeft op de uitstraling van onze vereniging. In heel Den Haag wordt over ons gesproken. Kèk nâh, dat kleine cluppie heeft dat toch mooi voor elkaar gekregen. Daar win je mensen mee en uiteindelijk ook nieuwe leden.”

Voor de grote investeringen had WIK de hulp van De Groene Club hard nodig. ,,Het regelen van de 142 zonnepanelen en LED-veldverlichting was te groot voor ons”, vertelt clubicoon Toet die jarenlang de spelmaker van het vlaggenschip was. ,,Adviseur Tim Hofman heeft ons daar perfect bij geholpen. Met name met de aanvraag voor de BOSA-subsidie. We konden altijd bij hem terecht met onze vragen en we hebben een hoop van elkaar geleerd.”

80 procent gesubsidieerd

In het jubileumjaar 2019, waarin WIK het eeuwfeest vierde, gingen de spaarcenten naar de festiviteiten, maar afgelopen jaar pakte de club vol door. Op de daken van de kleedkamers en kantine kwamen 142 zonnepanelen, op het veld voor de kantine werd de conventionele verlichting vervangen door LED en de verouderde kleedkamers werden gerenoveerd met onder meer een nieuw dak, voeg- en houtwerk. Een investering van 103.000 euro, maar doordat ruim 80 procent via BOSA en de gemeente kon worden gesubsidieerd kwam de nettorekening voor WIK veel lager (23.000 euro) uit. Toet: ,,We verwachten deze investeringskosten in 2023 al te hebben terugverdiend.”

Ruimte

We zijn een club met veel zzp’ers en kleine ondernemers. We kunnen het niet maken om hen het volle pond te laten betalen. Op de heel korte termijn zag WIK ruimte om iets voor de 210 seniorenleden te doen. Als steuntje in de rug in deze coronatijden. Toet kwam als penningmeester zelf met het voorstel. ,,Luister, ik heb zelf ook altijd gevoetbald en probeer me te verplaatsen in de leden. We zijn een club met veel zzp’ers en kleine ondernemers. Een normaal inkomen is in deze coronacris niet meer vanzelfsprekend, terwijl rekeningen wel gewoon binnen blijven komen. Onze seniorenleden voetballen nu zo weinig dat je het als club niet kunt maken om ze toch het volle pond te laten betalen.”

Nieuwe uitdagingen

Dus besloot het bestuur als gebaar de contributie voor de senioren voor dit seizoen te verlagen naar het niveau van de jeugdleden, van 204 naar 132 euro. ,,We kunnen het lijden. Dankzij de overheidssteun, de gemeente die een deel van de veldhuur kwijtscheldt, de KNVB die hetzelfde met de verenigingscontributie doet én natuurlijk de wetenschap dat onze vaste energielasten omlaag gaan dankzij De Groene Club.”

Dat het kleine, volkse Willen is Kunnen in de Haagse regio voorop loopt in duurzaamheid legt de club ook qua imago geen windeieren. ,,Als ik in een koffietentje kom, hoor ik vaak: ‘dat heb je goed gedaan joh’. En ook het grote HBS en Quick hebben het ore gekregen. Die vinden het heel mooi dat dat kleine WIK al met zonnepanelen bezig is. Zo’n verhaal gaat rond in Den Haag.”

Filmploeg

,,Deze maand komt de gemeente Den Haag met een filmploeg langs om vast te leggen hoe wij het duurzaamheidstraject hebben aangepakt. Die film gaat in de hele regio worden vertoond en daar zijn we best een beetje trots op. Ik heb Groene Club-adviseur Tim Hofman meteen gebeld dat-ie erbij moet zijn. Samen hebben we dit voor elkaar gekregen. Maar het stopt hier niet hoor. We gaan graag nieuwe uitdagingen aan. Hier in Den Haag zuid-west start binnenkort een testproject om van het gas af te stappen en huizen via aardwarmte te verwarmen. Daar willen wij graag op meeliften. Weer een nieuwe stap op weg naar een energieneutraal WIK.”

Bron: KNVB

 

Lees verder