Edwin Grünholz start met eerste bijeenkomst opleiding UEFA Pro 2021-2022

|

Met een centrale bijeenkomst op de KNVB Campus is woensdag de UEFA Pro-opleiding voor het seizoen 2021-2022 van start gegaan. Tien deelnemers, waartoe ook Hagenaar Edwin Grünholz (foto) behoort, zetten hun eerste stap op weg naar het hoogste trainersdiploma die in Nederland te behalen is.

Wanneer zij in mei 2022 de opleiding goed voltooid hebben, kunnen zij zelfstandig aan de slag als hoofdtrainer in het betaald voetbal.

Vier jaar geleden kreeg de opleiding een vernieuwde opzet en werden de toelatingseisen gewijzigd. Waar het voorheen zo was dat trainers met een rijke carrière in het betaald voetbal gemakkelijker toegang kregen, is UEFA Pro nu ook meer gelijkgetrokken voor trainers die zich via een andere route ontwikkelden. Bovendien is er meer aandacht voor de individuele deelnemer. Binnen de kaders van de UEFA staat maatwerk bij de UEFA Pro-opleiding voorop.

Maatwerk

Dat is precies waar de opleiding UEFA Pro zich op focust; het leveren van maatwerk voor de individuele trainer binnen de kaders van de UEFA. Dennis Demmers op de KNVB-site: “Iedereen zit anders in elkaar en heeft zijn eigen competenties met daarbij behorende kwaliteiten en valkuilen. Wie ben jij als coach en mens? En wat betekent dat voor jou in de rol als trainer en het samenstellen van jouw staf? Die vragen lopen als een rode draad door de opleiding en zijn voor iedereen verschillend. De deelnemers stellen hun ontwikkelprofiel op: waar ben ik nu en waarin wil ik me ontwikkelen? Ze hebben daar zelf de regie over. Wij ondersteunen hen daarbij.”

Twee groepen

De tien deelnemers gaan aan de slag in twee groepen van vijf. Elke groep krijgt ondersteuning van een docent en leercoaches Hans Westerhof, Sef Vergoossen en Gerard Marsman. Onderling kunnen de deelnemers elkaar helpen en elkaars kwaliteiten benutten.

Klopp en Martinez

De opleiding bestaat uit centrale informatiebijeenkomsten in Zeist, groepsbijeenkomsten waarbij er onder meer bezoeken worden gebracht aan de stageclubs en individuele bezoeken door de docent/leercoach. ,,We zijn ook begonnen met een uitwisseling met de Belgische en Duitse Bond. Ook de Engelse bond is hier inmiddels bij aangesloten. Afgelopen jaar kon dit fysiek helaas niet doorgaan vanwege corona, maar online vond het wel doorgang. Tijdens drie online meetings spraken de UEFA Pro-deelnemers onder anderen met Jürgen Klopp (coach Liverpool) en Roberto Martinez (bondscoach België) over het vak en de opleiding. Dit was ontzettend interessant en echt een meerwaarde voor alle deelnemers. Dat gaan we dit jaar opnieuw doen, hopelijk in de fysieke vorm”, aldus Demmers.

De deelnemers die – naast Edwin Gr:unholz – zijn toegelaten tot de opleiding zijn: Roeland ten Berge, Remko Bicentini, Ivar van Dinteren, Leeroy Echteld, Robert Franssen, Kenneth Goudmijn, Ulrich Landvreugd, Adil Ramzi en Robbie Servais.

Bron: KNVB/Foto: KNVB Media

Lees verder