Paul van der Zwaan (Quick): ,,Zelfs oefenwedstrijden zijn momenteel een cadeau”

Zondag Derde Divisionist Quick speelt zondag ook eindelijk haar eerste wedstrijd sinds heel lange tijd. De ploeg van trainer Paul van der Zwaan (foto) neemt het dan op de Kastelenting om 12.00 uur op tegen gastheer RKAVV.

Tekst: Ton Beije

Trainer Paul ver Zwaan omschrijft het heel duidelijk hoezeer zijn ploeg hunkert naar die eerste wedstrijd: ,,Als kinderen van een jaar of tien een week voor hun verjaardag uitkijken naar de grote dag, zo snakken wij weer naar het spelen van wedstrijden. Het trainen zonder perspectief van een wedstrijd is te lang geweest. We willen wedstrijden spelen met de daarbij behorende spanningen. Zelfs oefenwedstrijden zijn momenteel een cadeau.”

Leeg

Voor Quick betekent de huidige situatie ook een heel andere voorbereiding dan in andere jaren. Van der Zwaan: ,,Wij kennen normaal geen eerste blok in de voorbereiding. Wij nemen altijd na de competitie lang rust om pas weer te starten eind juli. Dit omdat we van mening zijn dat het belangrijk is voor de spelers om mentaal het hoofd helemaal leeg te hebben als we weer gaan beginnen. De kleine fysieke achterstand verdiende zich dan meestal terug in een, ten opzichte van tegenstanders, frissere energie aan het eind van het seizoen. Echter in deze situatie zijn we gedwongen om wel in juni te trainen, anders wordt het fysieke gat te groot na bijna twee jaar zonder wedstrijden.”

Jeugdopleiding

De overschrijvingsperiode zit erop. ,,Bij ons is de overschrijving nooit zo´n sensatie”, merkt Van der Zwaan op. ,,Wij bouwen voort op de jeugdopleiding, er komt weer genoeg talent door. Daarnaast gaan Tyrese en Elano naar ADO Den Haag en komen Nabil Haddadi en Yusuf Bilen daar voor in de plaats. Wij zijn uiterst tevreden. We zijn er volgens mij niet slechter op geworden, hebben een redelijke dubbele bezetting qua posities. Veel jonge spelers die op de deur komen kloppen waardoor de concurrentie weer groter wordt. Die concurrentie is de basis voor zowel persoonlijke als teamontwikkeling. Door het weinige verloop kunnen we ook gewoon doorgaan waar we met de speelwijze waren gebleven.”

Doelstelling

Wat is voor Van der Zwaan de doelstelling voor komend seizoen? Hij: ,,Als ontwikkelingsdoelstelling zeggen wij altijd dat we beter willen worden dan dat we waren. Het verder ontwikkelen van de speelwijze met de daarbij behorende taken en afspraken blijft altijd de belangrijkste doelstelling. Daar hebben jullie journalisten niet zoveel aan, maar voor ons is het de drijfveer. De prestatie-doelstelling zal in nauw overleg nog bepaald gaan worden door de spelersgroep. Losse kreten van mij als trainer hebben geen enkel nut. Niet ik, maar de groep bepaalt de doelstelling. Wel kan ik zeggen dat gedurende de lastige afgelopen periode, mij niet is gebleken dat de kwaliteit en ambitie bij spelers is verminderd.”

Zondag dus de eerste oefenwedstrijd. Paul van der Zwaan: ,,Een mooie en interessante oefenwedstrijd tegen RKAVV. We zullen aan de bak moeten. Een wedstrijd die ook weer veel informatie moet opleveren richting verdere voorbereiding. Daarnaast is Maurizio (Ceccucci, trainer RKAVV – red.) weer eens ontmoeten, altijd iets om naar uit te kijken.”

Dubbelfunctie

Paul van der Zwaan is bij Quick op Nieuw Hanenburg niet alleen de trainer van de hoofdmacht bij de senioren, maar ook Hoofd Jeugdopleiding. Die dubbelfunctie bevalt hem prima. ,,Mede ook door de geweldige inzet en kennis van de mensen om me heen. Zowel trainers als spelers bulken van de ambitie en kwaliteit en dat is natuurlijk een heerlijke omgeving om in te mogen werken. Quick mag en moet trots zijn op wat de club allemaal realiseert. Ook in de coronatijd is er door heel veel mensen bergen werk verzet. Dat verdient een heel groot compliment. Weer is bewezen dat betrokkenheid, verantwoordelijkheid, het ‘Quick-gevoel’ eigenlijk,  deze club ongekend krachtig maakt.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder