Jack’s League: AFC maakt einde aan succesreeks van Scheveningen

||||||||||

Na een goede reeks van zes wedstrijden van Scheveningen heeft AFC daar een einde aan gemaakt door de volle buit mee te nemen van Houtrust. Tot aan minuut 82 ging Scheveningen nog voor een gelijkspel, maar na een overtreding net buiten het strafschopgebied werd een vrije trap tegen Scheveningen fataal. Dalian Maatsen krulde de bal over de muur buiten bereik van keeper Sven van der Maaten en bracht de eindstand op 1-2.

Tekst: John Carlier           |       Foto’s: Franca Dobbe

Vanaf de aftrap domineerde AFC met goed combineren mede ingegeven door de speelstijl van Scheveningen. Het team liet zich keer op keer inzakken, maar door goed verdedigen van met name Jari de Jong en Gautam Kalpoe, die gebruik maakten van hun lengte en daarmee elke hoge bal de baas waren, kon AFC geen uitgespeelde kansen creëren.

Toch was het Scheveningen dat in de negentiende minuut toesloeg en vanuit een counter de 1-0 scoorde. Een uitglijder van een verdediger ging daaraan vooraf, waardoor de bal voor de voeten kwam van Rowdy van der Putten en vervolgens alleen op de keeper kon afgaan. De bal ketste af op de lat en stuiterde terug in het veld voor de voeten van Mike de Niet. De Niet wist wel raad met dit cadeautje en schoot de bal hoog in de touwen buiten bereik van de keeper en bracht daarmee zijn doelpuntenproductie op veertien en de stand op 1-0. Misschien niet helemaal terecht, maar dat is het gevaar van de speelwijze van Scheveningen, inzakken en counteren.

AFC pakte ondanks dit doelpunt de draad weer goed op en forceerde direct na dit doelpunt een corner zonder het gewenste resultaat. Heel verrassend was het weer Scheveningen dat via Mike de Niet met de bal op snelheid een aantal verdedigers eruit liep en uiteindelijk door Tim Linthorst onderuit werd gehaald. Het kostte de AFC-er een gele kaart, maar de vrije trap leverde niets op.

Even voor het rustsignaal had het 2-0 moeten worden. Mehmet Aldogan kwam alleen voor de keeper, maar zijn te slap ingeschoten bal kwam recht in de handen van de sluitpost, terwijl hij de hoek voor het uitzoeken had.

De tweede helft startte AFC met Djuric Ascension voor Tim Linthorst. Een ongewijzigd Scheveningen begon goed en kreeg twee corners, maar deze leverden niets op. Wel had het in de 51 minuut 2-0 kunnen staan als keeper Patrick Zonneveld niet met een enorme reflex de bal, die weer van de voet van De Niet kwam, nog net tot corner kon verwerken. Eenzelfde situatie deed zich een minuut later weer voor. Het was weer Mike de Niet die een pass van Tyrone Owusu in één keer op de slof nam en daarmee de keeper weer tot het uiterste dwong door de bal nog net tot corner te tikken.

Na deze kansen was het toch AFC dat het spel volledig naar zich toetrok en daardoor Raily Ignacio voor het eerst goed in stelling bracht. Maar ook Ignacio weet hoe doelpunten gemaakt moeten worden. Zijn eerste gevaarlijke kopbal kwam in de 55e minuut, maar Sven van der Maaten kon met een enorme reflex de gelijkmaker voorkomen.

Ondanks het feit dat Maarten Rieder nog een kleine kans kreeg voor 2-0, was het in de 66e minuut toch raak voor AFC. Een perfect genomen corner werd door Raily Ignacio, onbegrijpelijk met twee langere verdedigers in zijn nek, in de uiterste hoek gekopt en bracht daarmee de stand gelijk: 1-1.

Na dit doelpunt rook AFC de overwinning. Het bleef Scheveningen onder druk zetten en ondanks het feit dat de verdediging goed speelde en elke aanval de baas bleef, was het toch afwachten tot hoelang Scheveningen dit zou volhouden. Met in het achterhoofd om de 1-1 vast te houden bracht trainer John Blok twee verse krachten in. Maarten Rieder en Rowdy van der Putten werden gewisseld voor Ricardo de Vlugt en Tim Peters. Ook AFC wisselde en bracht Oussama Siali in voor Cody Claver.

De wissels bij Scheveningen brachten niet het gewenste effect. Wel was dat het geval bij AFC. Het bleef domineren en een doelpunt kon niet uitblijven. Deze kwam ook in de 82e minuut nadat de bezoekers eerst nog vanuit een corner gevaarlijk waren geweest. Op de rand van het strafschopgebied werd een overtreding gemaakt, waardoor AFC een vrije trap mocht nemen. Dalian Maatsen nam deze vrije trap en krulde bal over de muur volkomen buiten bereik van Sven van der Maaten in de uiterste hoek. Gezien het spelbeeld van AFC een toch wel verdiende 1-2 voorsprong. Overigens geen schande om van deze goed voetballende ploeg te verliezen.

Enigszins geïrriteerd kreeg Mike de Niet nog een gele kaart in de slotminuut en wisselde AFC nog een keer, maar het resultaat bleef 1-2.

(Klik HIER voor meer foto’s van Scheveningen-AFC)