Jack’s League: Scheveningen sluit af met gelijkspel bij Jong Sparta

Jong Sparta wilde dit seizoen graag afsluiten op plek vijf, de beste notering ooit op dit niveau. In 2017 eindigde Jong Sparta als nummer zeven. Voorafgaand aan het duel tegen Scheveningen was ook de vierde plaats nog haalbaar. Ook Scheveningen kon nog een plek stijgen bij winst.

Tekst: Ton Beije

Jong Sparta speelde haar laatste wedstrijd van de Jack’s League op het complex van Excelsior Maassluis, omdat er op Het Kasteel werkzaamheden zijn aan het veld. Daar gaat het kunstgrasveld eruit voor natuurgras.

Jong Sparta begon sterk en benutte eigenlijk de eerste de beste kans die het kreeg. Mohammed Tahiri gaf voor, waarna Marcus Scholten de bal panklaar legde bij Marouane Afaker, die geen moeite had om doelman Sven van der Maaten (foto) te passeren: 1-0. Niet lang daarna kregen de Kasteelheren, nu spelend op vreemde bodem, de mogelijkheid om de score te verdubbelen. Op aangeven Joshua Adney kon Tahiri afdrukken, maar nu stond doelman Van der Maaten Rotterdams succes in de weg. Jari de Jong liep al snel tegen een gele kaart aan van arbiter Dogterom.

Voorlangs

Na ruim twintig minuten had Michael de Niet Scheveningen langszij kunnen brengen, maar de snelle aanvaller schoot de bal voorlangs het Sparta-doel. Tien minuten na deze mogelijkheid kreeg de ploeg van trainer John Blok een nog betere kans. Mehmet Aldogan werd door Rowdy van der Putten alleen voor doelman Rijk Janse gezet, maar de stand-in voor Ishan Kort (afwezig vanwege interlandverplichtingen) redde fraai.

Kruising

Vlak voor rust leek Jong Sparta toch weer de leiding te nemen, maar Marouane Afaker zag doelman Van der Maaten zijn inzet knap uit de kruising halen. Vlak daarna verzuimde Marcus Scholten te scoren voor de thuisploeg, want hij kopte de bal over in plaats van in het Scheveningse doel. De rust brak dus aan met die 1-0 stand.

Strafschop

Na de doelwisseling kwam het eerste gevaar weer van Jong Sparta, maar Van der Maaten reageerde goed op een afstandsschot van Achraf Madi. Vlak daarna leek Michael de Niet af te gaan op de gelijkmaker, maar alleen voor doelman Janse faalde de Scheveningse spits in die opzet. Na een uur spelen kon Scheveningen toch langszij komen via een strafschop. Doelman Janse kreeg een terugspeelbal niet goed onder controle, beging bij het herstellen daarvan een overtreding op Rowdy van der Putten en kwam goed weg met een gele kaart, maar de bal belandde wel op de stip. Michael de Niet faalde nu niet: 1-1.

Counter

In het vervolg van de wedstrijd bleef Jong Sparta licht de bovenliggende partij, maar Scheveningen was gevaarlijk in de counter. De Niet was dicht bij de 1-2. Na te zijn diep gestuurd zette hij een tegenspeler opzij, maar schoot de bal in de korte hoek op de paal. In de laatste fase van het duel gingen zowel Jong Sparta als Scheveningen nog voor de volle winst, maar gescoord werd er niet meer, al was invaller Mike Frimpong van Sparta nog dichtbij succes, maar Van der Maaten redde attent. Het bleef in het laatste competitieduel bij 1-1. Jong Sparta eindigde daarmee op de vijfde en Scheveningen heel knap op de achtste plaats.