Nacompetitie zaterdag 1e/2e klasse: Die Haghe na ‘pingels’ door naar finale

||||||||||||||||||||||||

Die Haghe trad in Almere zonder twee sterkhouders aan, maar met een ruime selectie, tegen Waterwijk. Dat is een goed voetballende tweedeklasser met potentie. Die Haghe bereikte de finale uiteindelijk door het beter nemen van de strafschoppen, na een 1-1 gelijkspel na negentig minuten plus verlenging.

Tekst: Wim van de Graaf        |      Foto’s: HMA-Fotografie

Op de zeer warme kunstsprieten was het Die Haghe, dat het voortouw nam maar in de eerste minuut toonde arbiter Gerrit Beekman uit Apeldoorn al een gele kaart aan een Waterwijker wegens een te forse overtreding op Tony Bergsma. De arbiter was daar scherp en resoluut, maar zou dat gedurende de wedstrijd niet blijven.

Waterwijk speelde met veel spelers achter de bal en kwam er af en toe snel uit zoals in de achtste minuut, maar doelman Bas Drost pakte de van dichtbij ingeschoten bal knap. Zo bleek het vooral in de eerste helft een nerveuze rommelige wedstrijd te worden met weinig hoogtepunten. Na bijna een half uur spelen ging een speler van de thuisploeg met veel kabaal naar de grond en de scheidsrechter beloonde dit stukje Hogere Toneelschool met een vrije schop aan de zijkant van het zestienmetergebied. De hard en strak ingeschoten bal ging diagonaal langs en door vele benen pardoes in het Haagse doel: 1-0.

Die Haghe moest nu toch echt uit een ander vaatje gaan tappen, maar gaandeweg stapelden de kleine overtredingen zich op. Waterwijk ontregelde zo de aanvoer naar de Haagse spitsen, waardoor Die Haghe niet goed in haar spel wist te komen. In de 42e minuut was er pas de eerste mogelijkheid voor Die Haghe toen Roy van der Ven een hard schot op het Almeerse doel loste, maar de doelman van de blauw-witten had een goede reactie in huis. Een minuut later was er een prima actie op links van Noah Abid, die de bal keurig afgaf op Chico Mulder, maar zijn schot ging ruim over. Vlak voor rust alweer een overtreding, maar de scheidsrechter deed de slaande beweging van een Waterwijker slechts met geel af. Dit was juist in een sterkere fase van Die Haghe, waarbij de leidsman te laconiek optrad. Toch haalde hij de thee en limonade met redelijk gemak.

In de rust had Wim de Jong twee wissels toegepast en zijn manschappen de les gelezen, want al vanaf de eerste minuten van de tweede helft liet Die Haghe zien waarom het in de eerste klasse voetbalt. Meer gedrevenheid en meer kansen in de buurt van het doel van Waterwijk, maar echter lange tijd zonder resultaat. Sterker nog, bij een spaarzame uitval van de thuisploeg werd de bovenkant van de dwarsligger geraakt. Die Haghe moest alert blijven, maar drukte steeds verder door. De Waterwijkse achterhoede wilde echter van geen wijken weten en als het even spannend werd, was er altijd wel weer een oponthoud wegens een overtreding of blessuregeval.

Het duurde tot de 88e minuut voordat Die Haghe de verdiende gelijkmaker kon produceren: Noah Abid zette de aanval zelf op, schoof de bal naar de buitenkant naar Peter de Kleer, die zijn man goed uitspeelde en een strakke voorzet afleverde waar de in sprintende Noah Abid zijn hoofd tegen de bal zette en de 1-1 op het scorebord.

Waterwijk leek er helemaal doorheen te zitten en Die Haghe wilde de beslissing binnen de negentig minuten (plus blessuretijd) forceren, maar slaagde niet in de opzet. Tweemaal vijftien minuten verlengen was het gevolg.

In de eerste verlenging gebeurde weinig opzienbarends. De hitte en inspanningen hadden de tol geëist bij alle 22 spelers. Waterwijk had nog een gevaarlijk moment en Bas Drost een geweldige reactie in huis en de 19-jarige invaller Markas Krisenel aan Haagse zijde loste een hard schot, dat de doelman van Waterwijk weer goed pakte. De tweede verlenging was nog gezapiger dan de eerste. Alle helden hadden gestreden en maakten zich op voor de strafschoppenserie. En die kwam er ook.

Hier wist Bas Drost zich te onderscheiden door een strafschop te stoppen en schoot Jesse Bakker zijn Die Haghe naar de finaleronde tegen AFC op zaterdag 25 juni 2022 om 14.30 uur op neutraal terrein. Al met al weer een knappe prestatie van trainer Wim de Jong en zijn manschappen die hun trainer nog een laatste week gunnen om als hoofdtrainer van Die Haghe te kunnen acteren.