Nacompetitie zaterdag 1e/2e klasse: Die Haghe wint en neemt eerste horde

|||||||||||||||||

De voortekenen waren deze zaterdag gunstig, want Die Haghe 2 promoveerde na een 2-1 overwinning op Barendrecht 2 naar de reserve eerste klasse. Die Haghe 1 trad aan tegen de winnaar van de derde periode van de tweede klasse A in West 1, FC Aalsmeer, dat beschikt over een makkelijk scorende voorhoede, maar aan het eind won Die Haghe en speelt het komende dinsdag (14 juni) op Ockenburgh tegen Waterwijk uit diezelfde tweede klasse A.

Tekst Wim van de Graaf           |     Foto’s: HMA Fotografie

Al in de eerste minuut nam Die Haghe het heft in handen en schoot Phiras Chehoudi net over het Aalsmeerse doel. Ook Aalsmeer zette de toon en na twee forse overtredingen was daar in de vijfde minuut de eerste gele kaart voor de tweedeklasser. In de tiende minuut maakten de gasten het nog bonter door met een hoop misbaar te reageren op een correcte sliding van Tony Bergsma op de bal. Als een stel losgeslagen stieren in Pamplona stoven zij op Bergsma af en namen en passant wat witkielen in hun stormloop mee. Een actie die nergens op sloeg, maar de arbiter met ervaring, Marco Kool uit Castricum, loste het opstootje goed op.

Zes minuten later legde Jesse Bakker de bal mooi neer voor Sebastiaan van der Starre, maar hij schoot van dichtbij rakelings over. Plotsklaps kwam in de achttiende minuut Mike Dam van Aalsmeer dwars door het midden – al dan niet in buitenspelpositie – in balbezit en hij faalde oog in oog met doelman Bas Drost niet: 0-1. Een stand die geheel in contrast was met het spelbeeld. Zo kwam even later Sebastiaan van der Starre net een teenlengte tekort om de gelijkmaker binnen te schieten en liet Chico Mulder met een geweldig afstandsschot de kruising boven de Aalsmeerse goalie sidderen en kreunen. Die Haghe voerde de druk goed op en de kansen regen zich aaneen, maar de verdiende gelijkmaker bleef nog uit. Die kwam in de 37e minuut na een prima actie op de rechterflank van Phiras Chehoudi, die alleen onreglementair binnen de beruchte lijnen kon worden gestopt. De arbiter wees dan ook gedecideerd naar de stip en Sander de Jong joeg de bal tegen de touwen: 1-1 en met die stad werd ook de thee opgezocht.

Na deze wonderdrank was de wedstrijd binnen twee minuten feitelijk beslist. Eerst schoot Sander de Jong de bal vanaf de rand van het strafschopgebied werkelijk prachtig in de kruising (2-1) en een minuut later kwam de bal na de aftrap in het bezit van Die Haghe waarna Sebastiaan van der Starre in stelling werd gebracht die de bal loepzuiver diagonaal binnenschoot: 3-1. Sander de Jong kon de voorsprong in de 55e minuut uitbreiden, maar miste nu vanaf de penaltystip. Zes minuten later had de Aalsmeerse goalie nog een katachtige redding in huis op een schot – pal onder de lat – van Phiras Chehoudi. Aalsmeer putte hier moed uit en zette nog maar eens aan en in de 66e minuut kopte een Noord-Hollander de bal oog in oog met Bas Drost nipt naast het Haagse doel. Diezelfde doelman had de redding van de dag in huis door met een reflex van zijn voet een zeker doelpunt te voorkomen.

Een keihard schot van Junior Nelson werd door de goalie van de gasten knap onschadelijk gemaakt. Aalsmeer bracht twee wissels in en ging “alles of niets” spelen en ook trainer Wim de Jong van Die Haghe bracht drie verse krachten in om de snelle voorhoede van Aalsmeer verder tegenstand te kunnen bieden. Toch werd een ongevaarlijk lijkende voorzet in het Haagse doelgebied matig verwerkt waarna Thierry van der Kooye van Aalsmeer na een hierop volgende scrimmage de 3-2 kon binnenschieten. Aan de andere kant had Roy van der Ven de 4-2 op zijn schoen, maar hij schoot de bal te zacht in en bleef het even spannend. Die Haghe speelde de wedstrijd echter redelijk kalm uit en nam zo de eerste horde op weg naar behoud van een plaats in de eerste klasse.

Dinsdag 14 juni is a.s.c. Waterwijk de volgende tegenstander van Die Haghe. Het betreft een uitwedstrijd bij a.s.c. Waterwijk, dat de winnaar was van de eerste periode in de tweede klasse A en eindigde net voor FC Aalsmeer op de tweede plaats in de reguliere competitie. In de eerste nacompetitiewedstrijd won het team uit Almere Flevoland met 2-0 van CSW uit Wilnis. Van de acht kandidaten voor één plek in de eerste klasse zijn er nu nog vier over dus heeft Die Haghe 25% kans op die ene plek.