Oefenvoetbal: FC Rijnvogels laat zien dat het terecht gepromoveerd is

|||||||||||||||||

Na een goed seizoen en een korte periode van rust heeft Scheveningen onlangs weer een start gemaakt met de training. Op sportpark De Kooltuin werd vervolgens het eerste oefenduel gespeeld tegen het naar de Derde Divisie gepromoveerde FC Rijnvogels, dat ook afgelopen week met de training was begonnen.

Tekst: John Carlier       |      Foto’s: Aad van der Knaap

Een goede tegenstander, maar een oefenduel is er meestal op gericht om weer wedstrijdritme op te doen en nieuwe spelers uit te proberen.

Zowel bij Scheveningen als bij FC Rijnvogels is er sprake van nieuwe spelers, maar gezien het feit dat er nog spelers geblesseerd zijn of met vakantie zijn, was het noodzakelijk om bij beide teams veel wisselingen toe te passen, waarbij jeugdspelers de kans kregen om zich te profileren. Bovendien was er afgesproken in verband met nog te weinig training bij beide teams om een speeltijd aan te houden van tweemaal 35 minuten. Ook de weersomstandigheden, zeer warm, speelden daarbij een rol.

Ondanks alle belemmeringen begon FC Rijnvogels enthousiast aan de wedstrijd en liet zeker zien dat het een terechte promotie heeft gerealiseerd. Toch was het Mitchell de Vlugt die als eerste een mogelijkheid kreeg om te scoren, maar zijn schot ging hoog over. FC Rijnvogels, niet geschrokken van deze kans, gaf direct daarop een antwoord door een corner af te dwingen, maar zonder dat dit gevaar opleverde. Doordat Scheveningen zich wat terug liet zakken, kreeg ook FC Rijnvogels via Tom Bijen een kans, maar ook zijn schot ging hoog over.

FC Rijnvogels bleef goed combineren, maar de verdediging van Scheveningen stond net als het vorige seizoen als een huis en wist de druk van FC Rijnvogels goed af te stoppen. In de negentiende minuut kreeg FC Rijnvogels net buiten het strafschopgebied een vrije trap. De nieuwe aanwinst Cem Sahin nam deze trap voor zijn rekening, maar het resulteerde niet in een gevaarlijk moment voor het doel van Scheveningen. Na bijna een half uur spelen kreeg de eveneens volkomen vrijstaande nieuwe aanwinst Vincent Noordam een 100% kans, maar keeper Mitchell Buijs, vervanger van vaste doelman Sven van der Maaten, verrichtte een prachtige redding. Twee minuten later mocht hij weer zijn vuisten tegen de bal zetten op een schot van eveneens nieuwe aanwinst Edin Bibulicia.

Tot aan de rust forceerde FC Rijnvogels nog twee corners, maar weer zonder resultaat. Bij de eerste kon Ricardo de Vlugt de bal nog net tot corner verwerken. Een ruststand van 0-0, die hoofdzakelijk tot stand kwam door de ervaren verdediging van Scheveningen.

De tweede helft werd in belangrijke mate gekenmerkt door het wisselen van spelers bij beide teams. Het was in het bijzonder zichtbaar bij Scheveningen dat via onder meer het inbrengen van Lex Immers, Tim Peeters en Mehmet Aldogan meer kwaliteit in het spel bracht, met als gevolg dat FC Rijnvogels het wat moeilijker kreeg. Invaller Freek van Eijk gaf al direct zijn visitekaartje af via een hard schot, waarbij de bal net over de lat ging. FC Rijnvogels had hier wel een antwoord op via Julia Dobbe, maar Mitchell Buijs redde knap op zijn schot.

In de tweede helft was duidelijk een ander Scheveningen zichtbaar. Ondanks dit gegeven werd er toch weer gewisseld bij de Houtrust-bewoners in de 51e minuut en bracht ook FC Rijnvogels drie spelers in het veld, die in de rust al waren gewisseld.

De wedstrijd gaf de indruk dat een eindstrand van 0-0 op het scorebord zou blijven staan, maar geheel onverwachts viel in de extra tijd toch nog de beslissing. Het was eerst Tom Bijen, die op aangeven van Julian Dobbe de mogelijkheid had om te scoren, maar hij vond Mitchell Buijs op zijn weg en echt in de laatste seconde was het Vincent Noordam die Julian Dobbe de mogelijkheid bood om te scoren. Zijn schot was voor Mitchell Buijs onhoudbaar, waardoor FC Rijnvogels toch nog de overwinning naar zich toetrok. Na deze 1-0 liet de scheidsrechter alleen nog de aftrap nemen en floot vervolgens af.