Zaterdag 2C: Dode spelmomenten doen SVC’08 das om

||||||||||

Beide ploegen waren nog niet zeker van lijfsbehoud en je kon dus een wedstrijd verwachten waarin de nul aan beide kanten heilig zou zijn. Het accent lag dus op de verdediging en het spelen van de lange bal.

Tekst & foto’s: Jaap Lolkema

SVC’08 begon goed aan de wedstrijd en kreeg in de eerste vijf minuten al wat mogelijkheden om de score te openen, maar spits Clay Hoekstra kwam daarbij wat handelingssnelheid te kort. Nadat SVC’08 in de achttiende minuut nog gevaarlijk werd met een afstandsschot van Jerry Plat, kwam DoCoS beter in het spel en werd het vaste patroon dat de thuisploeg hanteerde steeds beter zichtbaar. Bal vanaf de backs in de diepte richting cornervlag spelen op de vanuit het centrum sprintende spitsen. En dan de bal voor het doel brengen.

Dit leidde tot veel man tegen man duels en de makkelijk fluitende scheidsrechter zag daar al snel een overtreding in van de verdediger. En dan komt het sterke punt van DoCoS tot uiting: Hoge ballen indraaiend naar het doel. Zo’n situatie leidde in de achtendertigste minuut ook tot de openingstreffer, nadat in een eerder stadium een identieke situatie al tot een afgekeurd doelpunt wegens buitenspel had geleid. Christiaan van Empel kwam bij een indraaiende vrije trap bij de tweede paal voor zijn man en kopte in: 1-0.

Na rust zocht SVC’08 meer de lange bal van achteruit op de buitenspelers Tristan Dufour en Erik van der Meent, waarbij de afvallende bal door Elliot Pattinama zo moeten worden opgepakt. Maar bij DoCoS zat Dylan Victory er steeds dicht op en bezorgde Pattinama een moeilijke middag. Drie minuten na rust zorgde Erik van der Meent voor het eerste gevaar met een hard schot dat echter kundig werd gestopt door Mitchel van Abswoude.

Nog geen vijf minuten later was het wel prijs. Tristan Dufour rondde een actie schitterend af in de korte hoek: 1-1. SVC’08 geloofde erin en ging op jacht naar de winnende treffer. Maar werd niet echt gevaarlijk, daarnaast moest het verdedigend zeer op haar tellen passen als Martijn Guijt aan de bal kwam, deze lange aanvaller was een constante kwelling voor Youssef Massaoudi. Maar ook DoCoS was niet bij machte grote kansen te creëren. Maar in de tachtigste minuut kreeg de thuisploeg weer een makkelijk gegeven vrije trap. De bal werd hoog in het strafschopgebied gebracht waar het kopduel werd gewonnen door de Leidse aanval en de bal belandde voor de voeten van invaller Quendrim Gashi, die niet faalde: 2-1. Een wanhoopsoffensief leidde nog tot een kansje voor Sait Alparslan, maar de gelijkmaker zat er niet meer in en gaat SVC’08 drie zeer moeizame wedstrijden tegemoet.