Zondag Hoofdklasse: HBS gaat onverdiend kopje onder bij SJC

HBS bleef in Noordwijk bij SJC met lege handen staan. En dat was niet geheel in verhouding met het wedstrijdbeeld. De formatie van trainer Bas Steffens had meer verdiend dan de nipte 1-0 nederlaag.

Tekst: Ton Beije

HBS kreeg in de uitwedstrijd tegen SJC de eerste mogelijkheid. Tjeerd Westdijk werd net buiten het strafschopgebied van de Noordwijkers neergelegd en kreeg HBS een vrije trap te nemen. De SJC-doelman bracht redding op de inzet van Niels van Pelt. Veel gevaar kon HBS daarna niet stichten in de defensie van de gastheren. Na een kleine twintig minuten spelen had Martijn le Congé een goede actie in huis. Hij veroverde knap de bal, maar in het vervolg leverde de kansrijke één-twee-combinatie tussen Brayen Bröcker en David Kappel geen resultaat op.

Hoekschoppen

Hoekschoppen kreeg HBS in de eerste helft voldoende te nemen, maar echt gevaarlijk waren ze niet. Ook SJC slaagde er niet in gevaar te stichten in de achterhoede van HBS. Uit het niets was er een knap schot van één van de voorwaartsen van de thuisploeg en de bal belandde buiten bereik van doelman Silver Wartna en tot opluchting van de Kraaien op de lat. Gaandeweg werd SJC sterker en moest HBS in verdedigend opzicht alert blijven. Thomas van Waesberge moest twee keer in het vijfmetergebied voor opruiming zorgen. Nadat David Kappel (foto) nog dicht bij de openingstreffer was geweest, klonk het fluitsignaal voor de rust, die met een 0-0 stand inging.

Afvallende bal

De tweede helft was nog niet zolang bezig of SJC nam de leiding. Bij een afvallende bal, was er van Haagse kant te weinig druk op de bal, waardoor vanaf zo’n meter of twaalf raak kon worden geschoten door de thuisploeg: 1-0. Een treffer die overigens viel in een fase, waarin HBS eigenlijk de bovenliggende partij was. De 1-0 voorsprong was voor SJC het sein om het accent op de verdediging te leggen en te trachten er met een counter uit te komen. Voor HBS de taak – en daar was nog tijd genoeg voor – om een gaatje te vinden in de hechte Noordwijkse defensie. Een verrassend schot van Tjeerd Werstdijk werd een prooi voor de jonge SJC-doelman.

Geen strafschop

Tjeerd Westdijk werd neergelegd in het strafschopgebied en iedereen verwachtte het fluitsignaal en het besluit van de scheidsrechter om de bal op de stip te leggen. De leidsman wilde er – tot woede van Westdijk – niets van weten. HBS wilde gaan forceren, want aan een gelijkspel had de ploeg van trainer Bas Steffens niet veel. Met nog zo’n kwartier te gaan kwamen als verse krachten in het veld Mink Hueting en Mostava Frederik. Het werd een spannende slotfase, zou HBS er nog in slagen langszij te komen. Pech was er bij een inzet van Luca van Leeuwen, die de bal net aan de voor de Kraaien verkeerde kant van de paal zag belanden. Brayen Bröcker ging nog een keer alleen op de doelman af, maar het leverde geen succes op. HBS slaagde niet in de opzet en moest met een onverdiende nederlaag genoegen nemen. Nieuwe kansen voor de formatie van Steffens komende donderdag in de derby tegen TAC’90 (20.00 uur).