Zondag Hoofdklasse: HBS nog op koers voor plaats in nacompetitie

||||||||||||||||||

HBS ving het duel met rode lantaarndrager SDO aan zonder doelman Silver Wartna. O23-doelman Wesley van der Wel maakte zijn opwachting onder de Haagse lat. Bij SDO ontbrak de veel scorende Jesse van Huisstede.

Tekst: Alex Pronk         |        Foto’s: Aad van der Knaap

De in oranje gehulde club uit Bussum vocht in de openingsfase als leeuwen om de schade zo beperkt mogelijk te houden. HBS kon in het eerste half uur aanvallend geen potten breken. In de 32e minuut werd Tjeerd Westdijk in het strafschopgebied vastgehouden en ging vervolgens neer. Scheidsrechter John Kraak wees meteen naar de penaltystip. Aanvoerder Niels van Pelt schoot de bal fraai in de rechterbovenhoek: 1–0.

Acht minuten later was het weer raak. Sieb Verheul speelde de bal over de verdediging heen. Tjeerd Westdijk legde de bal netjes neer voor Niels van Pelt die de 2-0 aantekende. In de laatste minuut van de eerste helft kwam bijna de 3-0 op het scorebord. Een afstandsschot van Niels van Pelt werd gered door de uitstekend keepende Rolf Hazelaar. Ook in de rebound liet hij zich niet passeren.

In de 52e minuut speelde SDO-speler Desley Groenewegen de bal op het middenveld te zacht terug naar zijn doelman. Tjeerd Westdijk was er als de kippen bij om de bal te veroveren en dit cadeautje onder de doelman door te schuiven: 3-0.

De ‘Kraaien’ kregen daarna genoeg kansen om de voorsprong te vergroten. Halverwege de tweede helft werd Tjeerd Westdijk lichtjes aangetikt in het zestienmetergebied. De arbiter uit Piershil gaf vrij gemakkelijk HBS haar tweede strafschop. Van Pelt was opnieuw trefzeker: 4–0. SDO creëerde daarna zelf enkele kansen. In de laatste minuut stond HBS-sluitpost Wesley van der Wel op de juiste plaats na een goede combinatie van SDO. In de extra tijd schoot invaller Nathan Mbuyamba de bal nog op de Bussemse paal.

Door de 4-0 overwinning heeft HBS nog steeds een heel kleine kans om de titel te pakken, maar lijkt een plek in de nacompetitie het meest haalbaar. HBS staat derde met drie punten voorsprong op SJC en Be Quick 1887. HBS speelt nog twee zware duels tegen Alphense Boys en Hoogeveen.