Giovanni Franken: ,,Spelers moeten weer hongerig naar wedstrijdminuten worden”

Het is duidelijk dat ADO Den Haag in de Keuken Kampioen Divisie een moeilijk seizoen doormaakt, maar dat het O21-team van de club de laatste weken ook mee in de malaise gaat, was niet de bedoeling.

Tekst: Glenn Duijzer

Terwijl in het begin van het seizoen de punten werden gepakt werden daarna enkele wedstrijden verloren, waarbij de ploeg van trainer Giovanni Franken nog wel de complimenten kreeg. Maar de laatste twee nederlagen waren onverwacht, met ook minder voetbal van Haagse zijde. We blikken met trainer Giovanni Franken (foto) terug op de wedstrijd tegen FC Emmen O21 die met 1-2 verloren ging tegen de hekkensluiter.

Dit was de minste wedstrijd van ADO O21 dit seizoen. Wat is daarop jouw reactie?

,,Dan ben ik dat niet met je eens, ik denk dat vorige week tegen Willem II O21 nog minder was. Maar daar was je niet bij, dus dan heb je gelijk.”

Het was voor rust niet goed. Of er werd te veel met de bal gelopen, er werd zonder de bal te weinig gelopen en de spelers kozen vaak de verkeerde oplossing. Dat extra mannetje willen uitspelen of zelf schiet in plaats van afgeven.

,,Ik vond ons voor de goal niet genoeg kwaliteit leveren. FC Emmen zette druk met hun nummers 9 en 10, waardoor een man op het middenveld over was in de vorm van Kaj van Houwelingen. Daar hebben we in de eerste helft te veel moeite mee gehad om hem goed te benutten. Dat ging wel beter, maar dan namen we de verkeerde beslissing door zelf voor het schot te gaan en de bal niet af te geven aan een medespeler die er beter voor stond. Dan was de bezetting op het middenveld ook niet goed bij onze aanvallen. Daardoor kreeg Emmen de mogelijkheid via die lange counters. Het middenveld stond te open. Met één van die counters scoorden ze de 0-1 van een meter of vijfentwintig afstand.”

Dat was een typische tegentreffer die totaal niet nodig was?

,,Dat klopt, onze doelman vond het achteraf ook een fout van hem. Hij dacht dat hij de bal achter tikte. Voetbal is een sport van fouten en misschien hadden wij beter voor ons eigen doel moeten spelen, zodat hij niet in de gelegenheid kwam om die fout te maken. Dat gebeurde ook tegen Feyenoord en daar konden we nog terugkomen. Als je tegen Feyenoord O21 terug kan komen, dan verwacht je dat je tegen Emmen O21 zeker terug kan komen van een 0-2 achterstand. Die mogelijkheid kregen we ook, maar we waren te weinig slagvaardig voor hun doel.”

Iedereen ging er na rust eens goed voor zitten, maar voordat iedereen op zijn plek was, stond het al 0-2.

,,Vooral de manier waarop. Juist de meest voorbeeldige prof die de bal iets te ver voor zich uit speelt, waardoor hun aanvaller ervandoor gaat en de stand op 0-2 brengt. Door twee fouten staan we 0-2 achter. Ik vond dat we achterin juist heel weinig weggaven. FC Emmen O21 probeerde het vooral met schoten van afstand. Ik denk dat ze buiten die twee treffers één ander kans hebben gehad. Die tikte Van de Riet net naast. Ik denk dat ze er na rust geen kans hebben gecreëerd. Daarom vond ik het verdedigend wel een goede wedstrijd. Maar het vinden van die vrije man achter die twee aanvallers lukte niet en de kansen rondom het penaltygebied. Maar dat is eigenlijk al het gehele seizoen ons probleem. En dan met name de tweede helft.”

Tot de blessuretijd zit die gelijkmaker er ook gewoon in.

,,Dat vond ik ook, maar wij missen voorin gewoon iemand met stootkracht. Iemand de kansen wel afmaakt.’’

Mis je dan toch een echte spits? Ik vind Abdel Belarbi niet een echte spits, maar denk dan aan types zoals Fabian Shahaj of Marius van Mil?

,,Je noemt nu echt fysieke spitsen, maar ik zoek het meer in het kunnen maken van goals. Ik denk dat we iemand missen die de bal er gewoon inlegt. Ik denk dat Belarbi voor rust best wel kansen heeft gehad, maar dan voor de optie om verder te spelen kiest in plaats van te schieten. We zoeken iemand die gelijk schiet, types als Nino Noordanus, Fabian Shahaj of Rafael Struick.”

Je zegt wel dat je geen fysieke spits zoekt, maar in de verdediging van FC Emmen O21 stonden een paar man die niet zouden misstaan in een volleybal- of basketbalploeg.

,,Ik vond ook onze keuze met de hoge voorzet niet altijd de juiste. Die hadden pas nut in de laatste tien minuten toen Emre Ates daar ging spelen. Daarvoor was die optie niet de juiste met Belarbi in de spits.”

Toch kreeg Belarbi nog een aantal goede kansen. Vlak voor zijn treffer en een minuut of tien na zijn treffer.

,,Dat klopt, kansen en mogelijkheden genoeg gehad.”

Emre Ates scoorde overigens nog een mooie treffer, die helaas vanwege buitenspel werd afgekeurd.

,,Ik hoorde achteraf van de assistent dat hij twijfelde of het wel echt buitenspel was. Hij zei dat het met de VAR achteraf misschien wel een goede treffer was. Daar kopen we natuurlijk niets voor, maar hij wilde dat wel achteraf zeggen. Het is wel opvallend dat we tweemaal thuis verliezen van Willem II O21 en nu van FC Emmen O21. Die hadden beide nog geen wedstrijd gewonnen, maar winnen wel van ons. Beide wedstrijden waren vergelijkbaar.”

En nu uithuilen en zaterdag opnieuw beginnen?

,,Het enige wat we meenemen uit afgelopen weekend is dat alle andere concurrenten ook hebben verloren. Daarom was het ook zo mooi geweest als we hadden gewonnen, dan hadden we vier punten los gestaan van de degradatieplekken.”