Giovanni Franken over duel tegen Willem II O21: ,,We hebben de bonuspunten niet verzilverd’’

ADO Den Haag speelde afgelopen weekend een ‘vervelende’ wedstrijd tegen Willem II O21 na de prachtige overwinning op Feyenoord O21 een week eerder. Vervelend, omdat de ploeg van trainer Giovanni Franken met 1-2 verloor van de Tilburgers. Ondanks het feit dat de geel-groenen de meeste kansen kregen.

Na de zware start van de competitie – duels tegen de twee sterkste ploegen – zag het er voor ADO Den Haag Onder 21 goed uit met drie punten. Helaas kon het team daar op de Aftrap tegen Willem II O21 geen vervolg aangeven. Haaglanden Voetbal maakte na het duel de balans op met trainer Giovanni Franken (foto).

Hoe kan dat, 2-1 verliezen van Willem II?

,,Ja, dat was gewoon zonde. We willen heel graag competitief zijn. Maar aan de andere kant moeten we ook kijken naar de ontwikkeling van spelers. Sommige spelers spelen om wedstrijdritme te houden. Anderen zitten in de opbouw van hun minuten en moeten daardoor negentig minuten spelen. Dan doe je altijd concessies in het competitief. Ik denk dat de wedstrijd tegen Willem II O21 daar een perfect voorbeeld van was. Er had veel meer ingezeten om te winnen. We hebben kansen genoeg gehad. Als je dan iets meer gelegenheden benut, vooral in de eerste helft, dan hadden we de wedstrijd gewonnen.’’

De wedstrijd was binnen een half uur beslist. Toen stond de eindstand al op het scorebord.

,,Het was een redelijk gelijkwaardige wedstrijd. Beide teams wilden hoog druk zetten. Dat is leuk om te zien, twee teams die willen aanvallen. Na rust heeft Willem II O21 geen schot meer op ons doel gelost en hebben we volgens mij geen corner meer weggegeven. We hebben genoeg kansen gehad om te scoren. Het verschil tussen beide helften was zo groot, omdat we eerst wakker moesten worden nadat we op achterstand stonden. We hadden het vooraf nog besproken of we de bonuspunten die we tegen Feyenoord O21 hadden behaald ook konden verzilveren. We begonnen met Almere City O21 en Feyenoord O21 dan weet je normaliter niet hoeveel punten je hebt behaald. Dan weet je wel zeker dat je tegen Willem II O21 wilt winnen. We hebben de bonuspunten helaas niet kunnen verzilveren.’’

Komend weekend staat er geen wedstrijd op het programma. Is dat na deze deceptie een voor- of nadeel?

,,Ik blijf liever altijd in het ritme van iedere zaterdag een wedstrijd. Ik ben niet teleurgesteld, de jongens doen het goed. Ondanks de wisselingen in de opstelling ben ik zeer tevreden over de spelers.’’

Het seizoen is nu drie wedstrijden oud. Is er nu meer duidelijk over hoe het eruit ziet voor de jonge gasten van jouw team?

,,Het meeste is nu wel duidelijk, ook voor de jongens vanuit de eerste selectie. Het is jammer dat ze er alleen op de dag van de wedstrijd bij zijn. Ze missen de voorbereiding op de wedstrijd. Dat maakt het ook voor hen moeilijker. Zoals de wedstrijd tegen Willem II. Ze missen hoe wij naar die wedstrijd toeleven. Dat merken ze pas in de eerste helft. Dan komen we de kleedkamer in met een 1-2 achterstand. Na de rust komen ze er pas echt goed in en lopen ze ook een stapje harder. Het is niet bewust, maar dat zit in de voorbereiding de week voorafgaand aan de wedstrijd. Ik kan me dat ook goed voorstellen. Ze trainen de gehele week met het eerste mee en krijgen daar mee hoe de trainingen verlopen. Alles draaide daar de afgelopen week om PEC Zwolle uit. Dan zijn die gasten niet met Willem II bezig. Dan zijn ze echt bezig om te proberen in de selectie voor de wedstrijd van het eerste te komen.’’

Deze week staat er een aantal oefenwedstrijden op het programma.

,,Als alles zo gaat als het zou moeten gaan, dan komt het goed uit. Zoals ik al aangaf, voor sommige spelers gaat het ook over het ontwikkelen. Met deze wedstrijd hopen we dat iedereen weer evenveel minuten heeft gespeeld. We hopen dat ook Belarbi weer kan aansluiten na zijn blessure. Net zoals Mustafa Tetik. Die raakte geblesseerd in de oefenwedstrijd tegen sc Monster. Daar heeft hij een schop op zijn teen gehad. Hij heeft de wedstrijd wel uitgespeeld, maar kreeg last.’’

Wie is nu de beste trainer van ADO Den Haag O21? Is dat Ronald Samson, die van Feyenoord O21 heeft gewonnen, of ben jij dat?

,,Ronald wint het altijd van mij. Hij is knapper en intelligenter dan ik ben en hij is de betere trainer. Maar zonder dollen, dit is het derde seizoen dat ik met groot plezier samen met Ronald werk. Het is een trainer, die bij mij past en ik hoop dat het wederzijds is. Zoals het er nu naar uitziet, dan ben ik er op zaterdag 1 oktober niet bij. Dan spelen we tegen FC Emmen O21 uit. Misschien is het beter dat Ronald die wedstrijd doet. Hij heeft per slot van rekening nog geen competitiewedstrijd verloren.’’