Pilot fasen-voetbal bij junioren komend seizoen van start

Sinds het seizoen 2020-2021 wordt er bij de pupillen (JO7 t/m JO12) gespeeld in vier fases, twee in het najaar en twee in het voorjaar. Het doel hiervan is tot meer gelijkwaardige competities komen en de reisafstand te beperken. In het seizoen 2021-2022 start ook bij de junioren een pilot met fasen-voetbal. In de districten West I en West II en Zuid I en Zuid II vindt een aantal varianten van fasen-voetbal plaats.

Waar en bij wie gaat de pilot plaatsvinden?

De afgelopen seizoenen speelden de juniorenteams in de leeftijd van O13 t/m O19 in twee even lange reeksen; de zogenoemde na- en voorjaarsreeksen. Hierin troffen de teams elkaar telkenmale éénmaal. In het seizoen 2021-2022 gaat de KNVB bij de junioren (JO13 t/m JO19) in vier verschillende districten een aantal varianten van fasen-voetbal testen.

De pilot bij de junioren bestaat uit meerdere onderdelen. Om goed te kunnen testen welke hoeveelheid fasen het meest geschikt is voor welke leeftijdscategorie, gaat de KNVB meerdere varianten testen bij meerdere leeftijdsgroepen. Het gaat om de volgende groepen:

  • West l O13 t/m O15 in de B-categorie in 3 fasen (fase 1 is bekervoetbal)
  • West I O16 t/m O19 in de B-categorie in 2 fasen (fase 1 is bekervoetbal)
  • West lI O13 t/m O15 in de B-categorie in 3 fasen (fase 1 is bekervoetbal)
  • West II O16 t/m O19 in de B-categorie in 2 fasen (fase 1 is bekervoetbal)
  • Zuid l 4 fasen bij O13 (fase 1 is bekervoetbal)
  • Zuid ll 4 fasen bij O13 (fase 1 is bekervoetbal)

Waarom?

De KNVB organiseert deze pilots met het doel om kleinere poules te kunnen maken. Door kleinere poules te maken kan men sneller tot gelijkwaardige wedstrijden (wat goed is voor de ontwikkeling van jeugdspelers) komen en worden daarnaast de reisafstanden aanzienlijk teruggedrongen. Deze twee factoren dragen bij aan het plezier in het voetbal en zorgt er uiteindelijk voor dat jongeren langer blijven voetballen.

Teamindex

Om de amateurcompetities nog beter, gelijkwaardiger en spannender te maken wordt in een aantal competities al gewerkt met de zogenaamde ‘Teamindex’. Met de Teamindex wordt de speelsterkte van een team vastgesteld. Deze ‘teamsterkte’ vormt een nieuwe factor bij het indelen van de competities. Het kan echter voorkomen dat de indeling nog niet optimaal is. Hierbij kan het meerfasen-model uitkomst bieden. Tijdens en na afloop van het seizoen 2021-2022 worden de resultaten van de pilot geëvalueerd.

Bron: KNVB

Lees verder