Matig ADO Den Haag houdt punt over aan krachtmeting met De Graafschap

ADO Den Haag heeft het (eigen) publiek niet echt kunnen vermaken in het duel tegen De Graafschap. Nadat de Graafschap een achterstand had omgezet in een voorsprong, wist ADO Den Haag alsnog in het Haagse Kwartiertje langszij te komen: 2-2.

Tekst: Ton Beije           |      Foto’s: Eric de Wit

Het bleef dus in de tweede wedstrijd in de tweede periode bij een punt en meer had de formatie van Dirk Kuijt ook niet verdiend. Bovendien verloor het ook nog Mario Bilate, die met rood van het veld werd gestuurd. Denzel Hall was geblesseerd en werd vervangen door Guillem Rodriguez, die een week eerder (tegen NAC uit) nog voor rust werd gewisseld. Dhoraso Klas was terug na zijn uitsluiting. Max de Waal zat op de bank. Ricardo Kishna zat wel op de bank, maar was niet fit genoeg om te spelen.

Ook De Graafschap was het seizoen, net als ADO Den Haag, niet echt goed begonnen. Het begin van de wedstrijd was van beide kanten aftasten. Thomas Verheydt claimde een penalty, maar de matig fluitende arbiter Robin Hensgens (die vorig week bij zijn eredivisiedebuut bij Sparta al niet zo’n beste indruk achterliet) zag er niets in. Een minuut later was Verheydt dicht bij de openingstreffer. Uit een hoekschop kwam de bal bij de tweede paal. Verheydt controleerde prima en schoot hard in, maar doelman Hidde Jurjus haalde de bal onder de lat vandaan. Dat leverde weer een hoekschop op en nu kopte Verheydt hard in, maar wederom een prima parade van doelman Jurjus.

De Graafschap verscheen ook regelmatig op de helft van ADO Den Haag. De meegekomen Alexander Büttner liet een venijnig schot los, dat maar net naast het Haagse doel verdween. In de 24e minuut zette de thuisploeg een prima aanval op op de linkerflank. Verdediger Amir Absalem trok mee ten aanval, bracht met een sluw passje Xander Severina in stelling, maar die zag Jordy Wehrmann er nog beter voor staan. De Haagse middenvelder controleerde de bal kort en schoof deze vervolgens buiten bereik van Jurjus langs de grond in de korte hoek: 1-0.

Echt lang kon ADO Den Haag niet genieten van die voorsprong, want binnen vier minuten gaf het scorebord alweer een gelijke stand aan. Doelpuntmaker Wehrmann kreeg de bal niet weg uit de eigen zestien en zag vervolgens dat Basar Önal diagonaal raak kon schieten: 1-1. Tien minuten voor rust een voorzet van Xander Severina, maar Verheydt kon net niet goed bij de bal komen. In de rebound vond Wehrmann met zijn inzet doelman Jurjus op zijn weg. Vlak voor rust mochten de gastheren niet mopperen, dat een hard schot van afstand van Camiel Neghli maar net naast het doel van Wentges verdween. Een 1-1 stand dus bij rust.

Trainer Kuijt wisselde in de rust Absalem voor Mario Bilate. Het initiatief lag in de aanvangsfase van het tweede bedrijf duidelijk bij De Graafschap. De Superboeren hadden het meeste balbezit, pakten ook veelal de afvallende bal. Na dik een uur moest ADO-goalie Hugo Wentges gestrekt naar de hoek om een schot van Camiel Neghli – na een fraaie overstap van Danzell Gravenberch – uit de hoek te halen. Vlak daarna was Wentges attent bij een schot in de andere hoek.
Trainer Kuijt haalde pal daarop Klas en Wehrmann naar de kant en bracht Titouan Thomas en Silvinho Esajas in het veld. Veel effect in positieve zin sorteerden deze wissels niet. ADO Den Haag kon niet echt een vuist maken en het leek wachten op de genadeklap van De Graafschap.

In de 72e minuut was het dan prijs voor de bezoekers. De bal werd rondgespeeld in het strafschopgebied. De laatste pass vanaf rechts leek voorlangs te gaan, maar waar Rodriguez niet attent was, was Basar Önal wel alert net voorbij de tweede paal en schoof de bal in het lege doel: 1-2. De Graafschap nam vervolgens alle tijd bij de wisselbeurten en scheidsrechter Hensgens vond het allemaal ook prima. De gelijkmaker viel toch binnen vijf minuten na de 1-2. Mario Bilate schoof de bal op rechts mee met Amar Catic, die eerst binnendoor dreigde te gaan, maar vervolgens buitenomging en nog net met een sliding de bal bij Silvinho Esajas kreeg. De invaller schoof de bal daarna diagonaal langs de grond binnen: 2-2.

Beide clubs wilden nog voor de winst gaan. Maar toen bij ADO Den Haag twee minuten voor tijd Mario Bilate met een rode kaart richting kleedkamer moest, werd het nog – inclusief de vier minuten extra tijd – angstig voor ADO Den Haag. De mannen van Kuijt hielden de gelederen gesloten en mochten na het laatste fluitsignaal – net als De Graafschap – één punt aan het totaal toevoegen.