Oranje-vrouwen O19 starten EK-kwalificatie met gelijkspel

Het Nederlands vrouwenelftal onder 19 is het Europese kwalificatieseizoen begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen thuisland Griekenland. Een teleurstellend resultaat voor de Oranjetalenten die het grootste deel van de wedstrijd achter de feiten aanliepen.

In een poule met Griekenland, Turkije en Zweden wordt Onder 19 geacht de volgende kwalificatieronde te bereiken. Daarvoor dient Oranje deze week op de Peloponnesos bij de bovenste drie te eindigen; de nummer vier degradeert naar de League B.

ADO Den Haag-speelsters

Oranje treedt in Griekenland aan met een op papier veelbelovende selectie. Daartoe behoren ook de ADO Den Haag-speelsters Jill van den Ende (foto) en Louise van Oosten. Van den Ende speelde alleen de eerste helft mee (en werd in de rust vervangen door Isa Kardinaal), Van Oosten kwam niet in actie.

De mix van eerstejaars en tweedejaars Onder 19 deed de afgelopen maanden veel internationale ervaring op. Het ene deel tijdens het EK onder 17 en het andere bij het WK onder 20. In beide toernooien haalde Nederland de halve finale. Bovendien heeft een aantal speelsters al behoorlijk wat Eredivisiewedstrijden in de benen.

Eerste

Griekenland kwam voor rust aan de leiding en invalster Lotte Keulenaar maakte in de tweede helft de gelijkmaker. Het is wel zaak dat de Oranjeselectie snelle leerlingen herbergt, want vrijdag wacht met Turkije een soortgelijke opponent als Griekenland. ,,Dat klopt. Ook zij zullen er alles aan doen om ons niet in ons spel te laten komen en bouwen een muur op. Dat is en blijft lastig voetballen”, aldus coach Roos Kwakkenbos tegen OnsOranje. ,,Tegelijkertijd is het mooi dat we de dingen van het duel tegen Griekenland meteen kunnen meenemen naar vrijdag. Ons doel dit toernooi is eerste worden en dat hebben we nog helemaal in eigen hand.”

Na Turkije vrijdag wacht op maandag 10 oktober (11.00 uur) nog de ontmoeting tegen Zweden.

 

 

Lees verder