OranjeLeeuwinnen scoren drie keer in vijf minuten tegen Costa Rica

De OranjeLeeuwinnnen hebben vrijdagavond in Stadion Galgenwaard in Utrecht een eenvoudige zege behaald op Costa Rica. Na een 1-0 stand voerde de ploeg van coach Andries Jonker de score vlak voor rust in een tijdsbestek van vijf minuten op naar 4-0. En dat was ook de eindstand.

Tekst: Ton Beije            |       Foto’s: Eric de Wit

Oranje speelt deze maand twee oefeninterlands, vrijdagavond dus tegen Costa Rica en komende dinsdag tegen Denemarken (stadion PEC Zwolle). Voor Jonker twee duels als voorbereiding op het WK dat volgend jaar plaatsvindt in Australië en Nieuw-Zeeland.

Dat was ook een mogelijkheid voor Jonker om ander speelsters uit te proberen en een kans te geven. In het doel stond nu Lize Kop in plaats van Daphne van Donselaar. Verder was er een plek ingeruimd voor Fenna Kalma en Romee Leuchter. Drie speelsters hadden rust gekregen en ontbraken op het appèl: Vivianne Miedema, Jill Roord en Damaris Egurrola. Lieke Martens zat wel bij de selectie, maar bekeek het duel vanaf de tribune.  Voormalige ADO Den Haag-speelster Victoria Pelova startte in de basis, Lineth Beerensteyn bleef op de bank.

In de eerste helft werd de score geopend door Daniëlle van de Donk. Vlak daarvoor moest de keepster van Costa Rica in actie komen na een inzet van de Delftse Victoria Pelova. Zij verwerkte de bal tot hoekschop en uit die corner kopte Van de Donk, die haar 134ste interland speelde, binnen: 1-0.

In de slotfase van de eerste helft sloegen de OranjeLeeuwinnen hard toe. In kort tijdsbestek werd driemaal het net gevonden van Costa Rica. Dominique Janssen schoot de 2-0 binnen. Fenna Kalma scoorde, niet ongelukkig, toen Katherine Alvarado de bal tegen haar voet aanschoot, die vervolgens in het vijandelijke doel rolde: 3-0. Op aangeven van Kerstin Casparij scoorde Esmee Brugts de 4-0.

Coach Andries Jonker hield in de rust Daniëlle van de Donk, Jackie Groenen en Esmee Brugts in de kleedkamer achter en bracht Jill Baijings, Sherida Spitse en Lynn Wilms in het veld. Nederland bleef ook in he tweede bedrijf de bovenliggende ploeg en kreeg voldoende kansen om de score op te voeren. Bij Costa Rica moest keepster Solera uitvallen omdat zij zich leek te verstappen en op het eerste gezicht en forse blessure had opgelopen. Haar vervangster was Priscila Tapia.

Casparij werd na rust vervangen door Merel van Dongen, die in het verleden ook nog het shirt van de ADO Den Haag Vrouwen heeft gedragen. Kansen waren er zeker om ook de vijfde treffer binnen te werken, maar het vizier stond niet echt op scherp meer. Het bleef dus bij 4-0.

Bondscoach Andries Jonker liet na afloop voor de camera van ESPN weten tevreden te zijn: ,,We speelden in een veel te hoog tempo voor ze. Dan lijkt het makkelijk te gaan, maar daar moesten we wel eerst een half uur in investeren door de bal van kant naar kant te laten gaan. Daarna hebben we ze kapot gespeeld. Dat is goed voor ons vertrouwen.”

Over de tweede helft, die dus startte met een 4-0 voorsprong, zei de coach: ,,Ook na rust hadden er nog twee, drie of vier in gekund. Het is jammer dat dat niet lukt, ook al hebben we er alles aan gedaan.”