Hagenees Kees van Kooten als voetballer, voetbalvader en trainer

Hij is onlangs 80 jaar jong geworden, de in Den Haag geboren en getogen schrijver en cabaretier Kees van Kooten. Hij is nooit een begenadigd voetbaltalent geweest, maar zijn successen met de pen en voor de camera zijn bekend. Hij schreef herkenbare verhalen over zijn eigen eerste stappen op het veld en het voetbalvaderschap en als tv-wederhelft van Wim de Bie persifleerde hij op hilarische wijze een typische jaren ’80-voetbalcoach.

Een auto vol spelertjes

Er zijn ook in die jaren ’80 ouders die het rondrijden met een auto vol spelertjes associëren met modder op de achterbank, schade in de bekleding door de noppen, parkeren op zompige grasvelden en daarom misschien een betere autoverzekering afsluiten, maar Kees van Kooten (Den Haag, 10 augustus 1941) geniet ervan. Vooral als zijn zoon na een korte periode van basketbal terugkeert op het voetbalveld. Hij beloont de intussen puberende spelers na gewonnen wedstrijden steevast met een broodje kroket en een pils. Wanneer een speler liever een cola en een Mars heeft vanwege zijn geloof, loopt Van Kooten terug naar de kantine terwijl hij het overgebleven biertje en broodje zelf consumeert met de woorden “Zo smaakt alleen het vaderschap”.

Kaarsrechte poeier omhoog

Van Kooten voetbalde zelf ook, met wisselend succes. Hij beschrijft zijn eerste jeugdwedstrijd op het halve veld, waarbij de spelers van het eerste elftal langs de lijn flesjes bier liggen te drinken met hun vriendinnen. Net als een spelertje een corner wil nemen, tikken ze de bal pesterig weg. De op het laatste moment ingevlogen scheidsrechter fluit in zijn spijkerbroek. De schrijver roemt een actie die geen enkel hoger doel dient, de spot drijvend met zijn toenmalige spelinzicht: ‘wie kent hem nog, die kaarsrechte poeier omhoog?’. Maar de jonge Van Kooten haalt zijn gram als hij per ongeluk, ter hoogte van de middenlijn, een bal tegen zijn hoofd krijgt die met een boog in het doel van de tegenstander belandt. De eerste elftalspelers zijn onder de indruk: “Zag je dat ventje koppen?”

Voetbal-concept

Op tv nam hij als helft van het duo Van Kooten & De Bie het leven op de hak op een manier die zelden of nooit geëvenaard is. Voetbal-concept heet de sketch waarin Van Kooten de met 5-1 verliezende trainer Theo Krat van FC Holten neerzet, knipogend naar mannen als Leo Beenhakker en Fritz Korbach. Peuk in de mondhoek, zonnebril op en de lange beige regenjas, onmisbare attributen van de jaren ’80-coach. In voetbaljargon volgt een monoloog die we tijdens het afgelopen EK nog zagen. Het relaas is net als veel ander Koot & Bie-materiaal van alle tijden: Aan het concept ligt het niet”.

Lees verder