Groundhoppen naar bevriende clubs in Europa

Wat hebben Legia Warschau, Swansea City, Juventus, Club Brugge en ADO Den Haag met elkaar gemeen? Er bestaat een vriendschapsband tussen deze clubs. Sommige supporters, zogenaamde groundhoppers, reizen af naar de verschillende stadions om te zien hoe de groen-gele vlag daar wappert tijdens wedstrijden. Het zijn mooie voetbaltrips.

De Oude Dame

Wat is er heerlijker dan met een stel maten op bezoek gaan bij voetbalvrienden in bijvoorbeeld Italië? Een autorit van Den Haag naar Turijn duurt twaalf uur. Kosten van brandstof en tolwegen compenseer je wellicht een beetje door het afsluiten van de goedkoopste autoverzekering. Eenmaal in de stad is het ook oppassen met het drukke autoverkeer. Turijn biedt tal van bezienswaardigheden, maar de ware groundhopper weet niet hoe snel hij zich naar de Corso Gaetano Scirea moet begeven. Vroeger stond hier het beroemde Stadio delle Alpi, het stadion van de Alpen, die je van hieruit ziet liggen. Zes jaar na de nieuwbouw, die in 2011 werd voltooid, ging het Allianz Stadium heten. Op deze plek waar zoals bekend Cristiano Ronaldo zijn kunsten vertoonde, wapperen tweewekelijks één of meer ADO-vlaggen.

Heksenketel in Warschau

Ook op een half etmaal rijden ligt Warschau, de Poolse hoofdstad waar de vrienden van Legia Warschau spelen in Stadion Wojska Polskiego. De Ekstraklasa spreekt wat minder tot de verbeelding dan de Serie A, maar dat betekent niet dat de supporters er hier geen heksenketel van kunnen maken. Integendeel zelfs, de harde kern is berucht in heel Europa. Haar bijnaam is Zyleta, Pools voor scheermes. De derby met Lech Poznan staat bekend om de supportersacties met immense spandoeken met niet mis te verstane boodschappen. Of er een Warschaus kwartiertje bestaat weten we niet, maar in het laatste decennium werd Legia zes keer landskampioen en ook seizoen 2020-2021 werd met de Poolse titel afgesloten.

Brugge en Swansea

Brugge is het gemoedelijke kleine zusje van Antwerpen, een stad met een rijke cultuur waar toeristen uit de hele wereld neerstrijken. Het Jan Breydelstadion is vernoemd naar een Vlaamse slager en verzetsstrijder. Nederlandse ex-internationals als Ruud Vormer en Bas Dost spelen bij Club Brugge. Deze club is jaarlijks één van de favorieten voor de landstitel. Swansea City FC kennen we natuurlijk van behangkoning en oer-Hagenees onze partner John van Zweden. Waar Brugge dichtbij genoeg ligt voor een dagtripje, is een rit naar het Liberty Stadium van de Swans natuurlijk wat intensiever. Vanaf het Forepark is de rit bijna 800 kilometer en duurt deze zo’n 12 uur vanwege het tussenliggende Kanaal, waar de pont van Calais naar Dover gaat. Maar dat maakt het reisgevoel alleen maar leuker!

Lees verder