Hoofdklasse (za): FC ‘s-Gravenzande wint eenvoudig van Rijsoord

|||||||||||

Na de even bizarre als eclatante 5-1 overwinning op koploper FC Rijnvogels van vorige week was het bovenal de vraag of FC ’s-Gravenzande het juist tegen laagvlieger Rijsoord af zou laten weten. Dat gebeurde niet. De ’s-Gravenzanders wisten tegen “de Kraaien” viermaal het net te vinden, waar de thuisclub slechts één treffer tegenover wist te zetten. Al met al een eenvoudige overwinning, die alleen in het laatste kwartier van de eerste helft een beetje in gevaar kwam.

Tekst: Theo Doelman         |      Foto’s: Pieter Vermeer

Met Yuri Westhoff op de bank en de van een blessure herstelde Ardi Luijendijk terug in de basis, begon FC ’s-Gravenzande voortvarend aan de wedstrijd. Sander Koeleman bracht twee keer Frank Broos in scoringspositie, maar diens eerste inzet ging naast en de tweede werd op de doellijn gekeerd. Na dertien minuten was het echter wel raak. Patrick Triep was nu de aangever en Twan van Meerten kon het eenvoudig afmaken: 0-1. Nog geen vijf minuten later werd de voorsprong al verdubbeld. Sander Koeleman probeerde het van ruim twintig meter en zag, doordat de bal door een verdediger van richting werd veranderd, zijn inzet met een grote boog over de verbouwereerde doelman in het net verdwijnen: 0-2. Binnen het half uur had het al 0-3 kunnen zijn, maar Frank Broos (die in dit duel goed op dreef was) zag een prachtig schot op de lat uiteenspatten.

Daarna leek de FC wat gas terug te nemen, maar het was de vraag of dat bewust of onbewust was. Feit was wel dat de thuisploeg wat meer dadendrang kon vertonen en meerdere keren gevaarlijk richting doelman Jurrian Jouvenaar trok. In de zesendertigste minuut resulteerde dat dan ook in de tegentreffer. Zoals vaker was het Shamir de Jesus met de goede actie over rechts, wiens voorzet door Nick Ruigrok keurig binnen gewerkt werd: 1-2. Kort voor rust had het zelfs gelijk kunnen worden, maar in een hachelijke situatie voor het Westlandse doel zag uiteindelijk Roy Vermolen kans om de bal weg te werken. In dat laatste kwartier van de eerste helft waren er ook nog kansen voor FC ’s-Gravenzande via Rick Boers, Daan van Unen en Stefan Bruijn, maar die werden niet benut.

In de tweede helft kwam Rijsoord er niet meer aan te pas. FC ’s-Gravenzande gaf de volle 45 minuten de toon aan en had eigenlijk nog wel vaker moeten scoren dan de twee keer die nu genoteerd konden worden. In de vijftigste minuut legde Frank Broos al zijn gram (over het nog niet halen van zijn oude niveau na zijn langdurige blessureleed) in een schot vanaf een ogenschijnlijk onmogelijke positie. Het moet van ruim dertig meter, aan de linkerkant van het veld, geweest zijn dat hij de bal met een magnifiek schot in de verre kruising van het Rijsoord-doel joeg: 1-3. Diezelfde Frank Broos bracht met nog twaalf minuten op de klok de eindstand op het bord door na goed voorbereidend werk van Rick Boers en Yuri Westhoff (in het veld gekomen voor de geblesseerde Sander Koeleman), de bal eenvoudig tegen de touwen te lopen: 1-4.

Door deze overwinning steeg FC ’s-Gravenzande naar een mooie zesde plaats op de ranglijst. Volgende week zaterdag volgt de uitwedstrijd in en tegen Poortugaal.