Loting EK-kwalificatie 2021/’23: Jong Oranje in poule met Zwitserland, Bulgarije en Wales

Jong Oranje speelt in de kwalificatiecampagne voor het EK 2023 tegen Zwitserland, Bulgarije, Wales, Moldavië en Gibraltar. Dit heeft de loting van de UEFA donderdagmiddag uitgewezen. De wedstrijddagen, aftraptijden en speellocaties worden op een later moment definitief vastgesteld. Het EK wordt in juni en juli 2023 gehouden in Georgië en Roemenië.

,,Op het oog is dit voor ons een goede loting”, aldus Jong Oranje-coach Erwin van de Looi (foto) bij Ons Oranje. ,,Ten opzichte van voorgaande jaren is het natuurlijk een voordeel dat we nu zelf in pot 1 zaten. Hierdoor hebben we een aantal sterkere tegenstanders ontlopen. Van Zwitserland weten we dat het een geduchte tegenstander is. Als Jong Oranje hebben we zelfs nog nooit van Zwitserland gewonnen. Bulgarije en Wales waren zeker niet de minste tegenstanders uit pot 3 en 4 en mogen we ook niet onderschatten. Kortom, er zit volop uitdaging in de aankomende EK-kwalificatiecyclus, maar ons opnieuw voor het EK plaatsen is zeker realistisch.

EK 2023 in Georgië en Roemenië

Georgië en Roemenië organiseren samen het EK 2023. Het toernooi wordt in juni en juli 2023 gehouden. Aan het eindtoernooi doen zestien landen mee, waarbij Georgië en Roemenië als gastlanden automatisch gekwalificeerd zijn. Aan de EK-kwalificatie doen 53 landen mee die verdeeld worden in acht poules van zes en één poule van vijf. De groepswinnaars en de beste nummer twee, gemeten over alle negen groepen, plaatsen zich direct voor het EK 2023. De overige beste nummers twee maken via een play-off ook nog kans op de resterende vier EK-tickets. Dit tweeluik wordt gespeeld in september 2022.

Bron: KNVB

Lees verder