Zaterdag Hoofdklasse: FC ’s-Gravenzande wint eenvoudig van DUNO Doorwerth

Nog niet eerder in de historie wist FC ’s-Gravenzande een overwinning te halen op DUNO Doorwerth, tweemaal een klein verlies en eenmaal werd gelijkgespeeld. Tijd dus om hier verandering in te brengen in één van de verste uitwedstrijden voor de ’s-Gravenzanders. DUNO Doorwerth heeft de punten nog hard nodig om nacompetitie te ontlopen en is voor aanvang terug te vinden op een twaalfde plaats met 28 punten.

Tekst: Jan Hoogenraad

FC ’s-Gravenzande steeg na de overwinning afgelopen dinsdag tegen De Jodan Boys naar de vijfde plaats met 41 punten. De mannen uit Doorwerth moeten nog wel een wedstrijd inhalen tegen Achilles’29, dat duel staat voor volgende week woensdag op het programma.

Voorsprong

Het begin van de wedstrijd ging aardig gelijk op. Voor de thuisploeg was Faysal Shayesteh kort na aanvang gevaarlijk, maar schoot net naast. In de achtste minuut kon Frank Broos inschieten, de bal kwam via de verdediging weer terug in het veld, waarna in de rebound Yuri Westhoff wel raak schoot, maar deed dit in buitenspelpositie, dus die treffer werd geannuleerd. Rick Boers was uit een hoekschop ook nog kansrijk, maar schoot naast. DUNO Doorwerth was veelal gevaarlijk omdat in de voorhoede enkele snelle, behendige spelers liepen, die het de verdediging soms knap lastig maakten, maar echte kansen leverde dat niet op, mede omdat de defensie goed stond.

Toeval

Na pogingen van Rick Boers en Frank Broos die beiden naast schoten, was het in de 28e minuut wel raak. Min of meer bij toeval kwam de bal bij Ardi Luijendijk, die schoot goed in en via doelman Lars Molenaar verdween de bal in het doel: 0-1. Hierna speelde het spel zich voornamelijk af op het middenveld tot vijf minuten voor rust. De thuisploeg kreeg enkele goede mogelijkheden de stand voor rust weer in evenwicht te brengen, maar Arthur Gatsjatrian, Younes Corty en Faysal Shayesteh wisten de geboden kansen niet te verzilveren. Voor FC ’s-Gravenzande was Ardi Luijendijk nog kansrijk, maar schoot uiteindelijk hoog over.

Toon

In de tweede helft was het toch wel FC ’s-Gravenzande dat de toon zette en op zoek ging naar een ruimere voorsprong. Eerst was er nog wel een kans voor de thuisploeg uit een vrije trap net buiten het strafschopgebied, maar die leverde niets op. Na een goed lopende aanval was Yuri Westhoff niet zelfzuchtig, maar speelde de bal af naar de meegelopen Patrick Triep (foto), die het prima afmaakte: 0-2. Nadat Twan van Meerten zijn inzet via de keeper tot hoekschop verwerkt zag worden, was het Yuri Westhoff die hieruit voor de 0-3 stand zorgde. DUNO Doorwerth probeerde nog wel wat terug te doen en deed dat veelal met wat schoten van afstand, maar die kwamen vaak recht op doelman Jurrian Jouvenaar af, maar die had daar weinig moeite mee. FC ’s-Gravenzande probeerde het nog via Frank Broos en Patrick Triep, maar in beide gevallen bracht de DUNO-doelman redding.

Gemakzuchtig

Het zat er in de slotfase al een beetje aan te komen: FC ’s-Gravenzande werd wat gemakzuchtig en daardoor kwam de thuisploeg toch nog terug tot 1-3. Of het nu een eigen doelpunt was van invaller Soren Zuijderwijk (zo te zien van afstand wel) of dat DUNO-speler Arthur Gatsjatrian de bal het laatst raakte, was niet duidelijk, maar de treffer telde wel. Het antwoord bleef niet lang uit, een op maat gegeven voorzet vanaf de rechterkant door Rick Boers werd door Frank Broos snoeihard achter doelman Lars Molenaar gekopt: 1-4. Na slordig verdedigen werd het in de 89e minuut nog 2-4 toen Arthur Gatsjatrian raak schoot en dit was ook de eindstand. Gezien het wedstrijdverloop een verdiende overwinning voor FC ’s-Gravenzande, dat nu stevig op de vijfde plaats staat.

Positief

Positief is dat een aantal spelers uit de jeugdopleiding hun eerste minuten maakten in het eerste elftal. In de uitwedstrijd tegen ARC maakte Quint van Dam al zijn debuut. In de wedstrijd tegen DUNO Doorwerth maakten maar liefst drie spelers vanuit de jeugdopleiding hun eerste speelminuten in het eerste elftal: Bas Sommeling, Soren Zuijderwijk en Cody de Vries, terwijl Tim Otto als reservedoelman op de bank zat.