Zaterdag 2C: UVS na winst op DSO bijna kampioen

Door de overwinning van 4-1 op DSO kan het kampioenschap voor UVS bijna niet meer missen. Als DSO de inhaalwedstrijd gelijkspeelt of verliest, dan is UVS kampioen. Wordt er gewonnen, dan valt de beslissing in de voorlaatste of laatste wedstrijd. Een bijna onhaalbare situatie, waarbij de kanttekening dat UVS zeker in de thuiswedstrijden onverslaanbaar is en tegen concurrent DSO heeft laten zien dat het de sterkste is.

Tekst: John Carlier

In de eerste tien minuten heeft DSO laten zien zich niet zomaar neer te leggen bij de tweede plaats. Een hoekschop in de achtste minuut en een schot van Wesley Vaes twee minuten later, die door keeper Delano van Wanrooij nog net tot corner werd verwerkt, waren voor UVS het sein dat de wedstrijd serieus moest worden opgepakt. Zeker op basis van het feit dat de uitwedstrijd tegen DSO met 2-0 was verloren.

Blessure

In de dertiende minuut was het weer even schrikken omdat Jimmy Brugman geblesseerd het veld moest verlaten. Zijn vervanger werd Enrico Geus. Na deze wissel pakte UVS de draad weer goed op. In 17e en 22e minuut kreeg UVS de mogelijkheid om de score te openen. Een vrije trap van Mart Spierdijk kon nog net tot corner worden verwerkt en Sven Verlaan zag zijn kopbal vanuit een corner net over de kruising gaan.

Mogelijkheden

Door dat beide teams toch keer op keer voor de aanval kozen, waren er drie mogelijkheden voor de Zoetermeerse ploeg van trainer Bert de Best (foto). Sahr Kabuta schoot net naast. Een perfect genomen vrije trap door Delano de Rooij kon nog net door Sven Verlaan tot corner worden verwerkt. De laatste mogelijkheid was voor Jay Weber, die recht in de handen van de keeper schoot.

Hierna was het weer de beurt aan UVS, maar de schoten van invaller Enrico Geus werden via een goeie reactie van de keeper gestopt. Ondanks het feit dat er veel op het spel stond, was er sprake van een sportieve pot, hetgeen voor een deel ook op het conto kwam van de goed leidende vrouwelijke en internationale scheidsrechter Lizzy van der Helm. Zowel in de beginfase als in de 33e minuut gaf zij een waarschuwing aan beide teams.

Afstandsschot

In de slotfase van de eerste helft was het toch weer DSO, dat zich liet gelden via een afstandsschot van Sahr Kabuta, dat door de keeper met een goede reactie werd gestopt. Een aantrekkelijk duel met aan beide kanten mogelijkheden, maar tot aan de rust bleef de 0-0 op het scorebord staan.

Verrassend

De tweede helft startte verrassend. Niet door invaller Abdelkarim Maatoug, die voor Raul Dubbeldeman bij aanvang van de tweede helft was ingezet, maar meer door invaller Enrico Geus kwam UVS in de 46e minuut op 1-0. Hij nam een dieptepass goed aan en door zwak verdedigen aan Zoetermeerse kant kon hij alleen op de keeper afgaan en met een prachtige passeerbeweging de bal in een leeg doel plaatsen.

De voorsprong was van korte duur, want Jeffrey Aarts kreeg een bal vanuit de diepte en liep door de verdediging alsof er niemand stond en gaf keeper Delano van Wanrooij geen enkele kans om zijn harde schot en hoog in de touwen te stoppen. Hierna rook het voor DSO  naar meer en domineerden de Zoetermeerders tot een kwartier voor tijd. Ze gingen iets agressiever spelen, waardoor Jay Weber in de 63e minuut een terechte gele kaart kreeg en in de 73e minuut zelfs direct rood werd gegeven aan Jeffrey Aarts voor natrappen. Volkomen onnodig omdat het tot aan dat moment een sportieve wedstrijd was, ondanks de belangen voor beide teams. In die fase had Brandon Tichem nog de mogelijkheid voor de 1-2, maar zijn vrije trap ging net over.

Tien man

DSO moest verder met tien man, waardoor de achterhoede verzwakt was en veel ruimtes weggaf. Hier maakte UVS gebruik van en ging meer druk zetten. Dit leverde in de 76e minuut een 2-1 voorsprong op. Tomas Tavilla mocht een vrije trap nemen en de bal ging via een kopbal van Jay Weber in eigen doel. Dit was de genadeklap voor DSO, want UVS maakte gebruik van de ruimtes die het kreeg en maakte daardoor de 3-1 in de 84e minuut. Het was invaller Abdelkarim Maatoug die een op maat aangespeelde bal kreeg van Enrico Geus en de hoek voor het uitzoeken had.

Het was weer Enrico Geus die bijna voor 4-1 zorgde, maar de bal werd net voor de doellijn door Jered Badal weggetrapt.  Het was uitstel van executie want in de slotminuut was het wel raak. De treffer kwam op naam van Tomas Tavilla. Misschien iets te veel van het goede, maar met deze eindstand werd wel een vervolg gegeven aan de ongeslagen thuisstatus van UVS.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder