Oranje Leeuwinnen na winst op Zwitserland naar kwartfinale EK

|||

Het Oranjeteam van coach Mark Parsons had het niet gemakkelijk tegen Zwitserland. Na een voorsprong kwamen de Zwitserse vrouwen alweer snel langszij. In de slotfase liep Oranje weg naar 4-1, maar kwam net te kort om als eerste te eindigen in de Groep, omdat Zweden ruim met 5-0 zegevierde over Portugal.

Tekst: Ton Beije                     |     Foto’s: Orange Pictures

De Oranje Leeuwinnen speelden een allesbehalve overtuigende wedstrijd. De ploeg mocht keepster Daphne van Domselaar van FC Twente heel dankbaar zijn, omdat zij met enkele prima reddingen haar ploeg in de race hield. Vivianne Miedema – herstellende van corona – was er nog niet bij, wel Jackie Groenen.

In het met bijna 23.000 toeschouwers gevulde stadion haalde keepster Van Domselaar een schot van afstand van Sandy Maendly knap onder de lat vandaan. Nederland dacht een strafschop te krijgen, maar dat feest ging niet door. Het bleef in de eerste helft bij 0-0, terwijl Zweden op dat moment al met 3-0 de leiding had tegen Portugal.

Eigen doel

Oranje startte sterk na rust. Uit een hoekschop van Sherida Spitse leek de meegekomen Stefanie van der Gragt de score te gaan openen, maar vlak voor de doellijn kopte de Zwitserse Ana-Maria Crnogorčević de bal in eigen doel: 1-0. De vreugde over die voorsprong was echter van korte duur. Doordat er aan Nederlandse kant verdedigend niet goed werd opgetreden kon Zwitserland al snel langszij komen via Géraldine Reuteler: 1-1.

Zwitserland rook even dat er meer in zat. Van Domselaar had weer een goede redding is huis en de paal redde Oranje van een achterstand. Vervolgens bracht Parsons als invalsters in het veld Leuchter, Pelova en Brugts en dat bracht de ommekeer. Leuchter wist tweemaal het Zwitserse net te vinden en ook Pelova (ex-ADO Den Haag, nu Ajax) pikte haar doelpunt mee. Daarmee werd het 4-1 en even leek het of de Oranje Leeuwinnen alsnog de eerste plek in de poule zouden pakken, maar die ging toch naar Zweden.

Oranje dus tweede en dat betekent in de kwartfinale zaterdag om 21.00 uur de confrontatie met het favoriete Frankrijk. Dat duel wordt gespeeld in het New York Stadium in Rotherham. Zweden speelt de dag daarvoor in Leigh tegen de nummer twee uit poule D. Voor die plek komen IJsland, België en Italië nog in aanmerking en de beslissing valt maandagavond.

Kwartfinales

Een overzicht van de kwartfinale duels, die alle om 21.00 uur aanvangen:

Woensdag in Brighton: Engeland – Spanje
Donderdag in Londen: Duitsland – Oostenrijk
Vrijdag in Leigh: Zweden – nummer twee poule D
Zaterdag in Rotherham: Frankrijk – Nederland

© Haaglanden Voetbal

Lees verder