Wim Valstar nieuwe verenigingsmanager: ‘Nodig voor de continuïteit’

Sinds eind augustus heeft de vv Naaldwijk er een nieuwe functie bij: die van parttime verenigingsmanager. Voor Naaldwijk nieuw dan tenminste, meldt de club trots op haar website. Veel voetbalverenigingen in Nederland (ook in het Westland) kennen die functie al.

Het gezicht achter de functie is bij veel leden van vv Naaldwijk wél bekend: Wim Valstar (foto). Als supporter van zoon Jeroen langs de lijn – inmiddels gestopt – of als voormalig trainer van één van de meisjesteams.

Werkdruk

Vraag is waarom vv Naaldwijk nu een verenigingsmanager heeft, want de club beschikt toch over flink wat vrijwilligers. Voorzitter Aris van Daalen legt uit: ,,Ja, maar wat je in de praktijk toch ziet gebeuren, is dat heel veel zaken niet of maar half werden opgepakt. Ook omdat er weleens veel taken bij dezelfde mensen liggen. Dan wordt de werkdruk gewoon te groot. Met de vereniging die vv Naaldwijk nu is, ontkomen we niet aan een professionaliseringsslag.”

Dagtaak

,,Een club als Naaldwijk mag zich inderdaad gelukkig prijzen met een groot aantal vrijwilligers”, gaat voorzitter Van Daalen verder. ,,Sommige van die vrijwilligers hebben er nog net geen dagtaak aan. Daarnaast heeft ieder lid – of een ouder van een jeugdlid – de verplichting om een aantal uurtjes per jaar mee te draaien. Toch is dat niet genoeg om een club met ruim zevenhonderd leden als Naaldwijk goed te ‘managen’. Laat staan om de club een stap hoger te brengen, wat het bestuur voor ogen staat. Niet alleen op het veld, maar ook achter de schermen.”

Zwartwit DNA

Die taak ligt inmiddels vanaf maandag 22 augustus op de schouders van Wim Valstar. Naaldwijker en ook iemand met een zwartwit DNA. Valstar op de clubsite: ,,Ik ben in de tijd dat onze zoon Jeroen nog speelde heel actief betrokken geweest. Ieder weekend stond ik langs de lijn. Daar heb ik ook veel vrienden opgedaan. En vijf jaar lang heb ik nog één van de meisjesteams getraind. Dus een band met de vereniging heb ik zeker.”

Werkzaamheden

Volgens Wim Valstar komt het er nu vooral op aan om de puntjes op de ‘i’ te zetten. ,,De vereniging heeft het op alle niveaus goed voor elkaar. Qua ledenaantal zijn we ongelooflijk gegroeid, met name bij de meisjes en vrouwen. Met sponsors staan we er goed voor. De tribune is opgeknapt, de velden zijn opnieuw ingericht.” Inderdaad nu de laatste stapjes maken. ,,Ook omdat niet alle functies zijn ingevuld”, aldus Valstar. Hoe ziet hij aanvankelijk zijn rol? Valstar: ,,Het zal een soort sociale smeerolie zijn tussen commissies, afdelingen en leden. Wat gaat er fout? En wat kan er beter? Ik kan mensen met elkaar in contact brengen, of zelf ervoor zorgen dat dingen soepeler gaan lopen.”

Bescheiden

Wim Valstar gaat zo’n 20 tot 24 uur aan de slag bij vv Naaldwijk. Inmiddels is hij al wezen buurt bij Westlandia, dat een fulltime verenigingsmanager heeft. Een eerste betaalde job – al is de vergoeding bescheiden – bij vv Naaldwijk. Voorzitter Van Daalen daarover: ,,We hebben als bestuur een weloverwogen besluit genomen. Voor ons is het een verantwoorde keuze om de vereniging draaiende te houden. De laatste drie jaar zijn we iets van 35 procent gegroeid. Die groei moeten we wel bij kunnen houden. Je ontkomt naast alle vrijwilligersorganen niet aan een verenigingsmanager voor de continuïteit.”

© Haaglanden Voetbal

 

Lees verder