OranjeLeeuwinnen vervolgen ‘Road tot Tokyo’

De zomer nadert en dat betekent dat de Olympische Spelen ook dichterbij komen. De OranjeLeeuwinnen vervolgen hun weg naar Tokio en bereiden zich voor met twee oefenwedstrijden.

Op vrijdag 9 april oefenen ze eerst in en tegen Spanje; vier dagen later – dinsdag 13 april om 18.30 uur – zijn de Matildas uit Australië in Nijmegen de tegenstander.

Jill Baijings (20) is voor het eerst door bondscoach Sarina Wiegman (foto) opgenomen in de selectie van de OranjeLeeuwinnen. De middenvelder van de Duitse Bundesliga-club SGS Essen maakte eerder speelminuten in de jeugdselecties voor Speelsters onder 19 (17 caps), onder 17 (13 caps), onder 16 (6 caps) en onder 15 (8 caps).

VfL Wolfsburg-duo Dominique Janssen en Shanice van de Sanden keert terug in de selectie: Janssen ontbrak vorige maand in de oefenduels met België en Duitsland vanwege rugklachten, terwijl Van de Sanden er vanwege het overlijden van haar vader niet bij kon zijn. Danique Kerkdijk (Brighton & Hove Albion) kreeg dit keer geen uitnodiging.

Spanje

De 24-koppige selectie van Sarina Wiegman oefent vrijdag 9 april eerst in en tegen Spanje. De aftrap in Estadio Municipal Antonio Lorenzo Cuevas in Marbella is om 19.00 uur. Vier dagen later – dinsdag 13 april om 18.30 uur – is de nationale ploeg van Australië in Nijmegen de tegenstander. Tijdens de eerste interlandperiode van dit jaar speelde de ploeg van Wiegman respectievelijk tegen België (1-6 winst) en Duitsland (2-1 winst).

Spanje, momenteel twaalfde op de FIFA-ranking, is historisch gezien een lastig te bespelen tegenstander voor de OranjeLeeuwinnen. Van de negen duels wisten de Oranjevrouwen er slechts twee te winnen; dat lukte beide keren in 2008. In de ontmoeting, tijdens de Algarve Cup van 2019, ging Nederland met 2-0 onderuit.

Australië

Ook Australië maakt het Oranje traditioneel lastig: in zeven wedstrijden was er twee keer winst, werd er drie keer verloren en tweemaal eindigde het treffen onbeslist. In de laatste ontmoeting – op 1 juni 2019 – werd het in Eindhoven 3-0 voor Nederland. De treffers kwamen van Shanice van de Sanden (2x) en Vivianne Miedema.

Selectie

De voltallige 24-koppige selectie, met tien speelsters uit de Pure Energie Eredivisie Vrouwen, luidt als volgt: Jill Baijings (SGS Essen), Lineth Beerensteyn (Bayern München), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Merel van Dongen (Atlético Madrid), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Kika van Es              (FC Twente), Sisca Folkertsma (FC Twente), Loes Geurts (BK Häcken), Stefanie van der Gragt              (Ajax), Jackie Groenen (Manchester United), Renate Jansen (FC Twente), Dominique Janssen (VfL Wolfsburg), Inessa Kaagman (Brighton & Hove Albion), Lize Kop (Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal), Aniek Nouwen (PSV), Victoria Pelova  (Ajax), Jill Roord (Arsenal), Shanice van de Sanden (VfL Wolfsburg), Katja Snoeijs (Girondins de Bordeaux), Sherida Spitse (Ajax), Sari van Veenendaal (PSV) en Lynn Wilms (FC Twente).

Bron: KNVB

(Foto: Orange Pictures)

Lees verder